Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A természeti törvények miért...

A természeti törvények miért nem bizonyitják, hogy a világunk teremtett?

Figyelt kérdés

Kiváncsi vagyok, hogy mit gondolnak erről a valláskritikusok.

(Senkit nem pontozok le)

2022. jan. 17. 08:40
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/281 anonim ***** válasza:
97%

"Szóval egy gépkocsi működéséből, hiába működik a tervezés szerint, nem következtethető ki, hogy intelligencia csinálta. Csinálhatta a természet is. Értem."

Ezek szerint mégsem érted. Ugyanis az analógia úgy szólna, hogy mivel vannak dolgok amikről tudjuk hogy tervezés eredményei, mint egy gépkocsi, ebből nem következik, hogy valami más random dolog, pl egy tölgyfa szintén tervezett.

2022. jan. 17. 10:49
 12/281 anonim ***** válasza:
100%
A 'törvény' (lex) metaforikus szakkifejezést Newton vezette be a természettudományba. Korábban, a középkorban is használták, még akkor is metaforikus értelemben.
2022. jan. 17. 11:30
 13/281 anonim ***** válasza:
16%

"Ezek szerint mégsem érted. Ugyanis az analógia úgy szólna, hogy mivel vannak dolgok amikről tudjuk hogy tervezés eredményei, mint egy gépkocsi, ebből nem következik, hogy valami más random dolog, pl egy tölgyfa szintén tervezett."

Elfelejtetted bizonyítani, hogy miért nem. És a logika arra enged következtetni, hogy bizony tervezett. És mitől "random" a tölgyfa? Ez így körkörös érvelés. Bizonyítani kell azt is, hogy "random". Ráadásul a természetben nem figyelhető meg semmi olyasmi, hogy spontán összetett, törvényszerűen működő dolgokat hozna létre.

Úgyhogy te nem érted, nem én (amúgy nem velem vitatkoztál az előbb, én csak beszálltam).

Valami vagy intelligencia által tervezett vagy sem. Harmadik út nincs. A tölgyfa tehát tervezett, mert nem tudsz ellenpéldát hozni.

2022. jan. 17. 12:19
 14/281 anonim ***** válasza:
34%

A tudomány nem tud elszámolni az általa használt kategóriák eredetével, mivel minden kategóriát a tudat "hoz létre", és a tudomány nem foglalkozik a megfigyeléseinek tudati komponenseivel (objektív).

Mivel a természeti törvények ezeknek a tudat által "konstruált" kategóriák közötti viszonyokat írják le, így szükségszerűen tudatos eredetre mutatnak, de ezt a tudomány sosem lesz képes igazolásként használni, mivel ez csakis a tudatos szemlélő számbavételével lehetséges, amit a tudomány elvet.

Vagyis igen, a természeti törvények léte arra enged következtetni, hogy a tudat nem egy másodjelensége (epiphenomenon) a valóságnak, hanem alapvető komponense, de ezt csak ontológiai-episztemológiai megközelítésből lehet megalapozottnak tekinteni. A tudomány a saját fogalmi és módszertani korlátozásai miatt ezt nem teheti meg, így azok sem fogják, akik a tudomány fogalmi és módszertani korlátait a valóság korlátaiként értelmezik.

2022. jan. 17. 12:34
 15/281 anonim ***** válasza:
90%

Igen, ha az a kérdés, hogy mi a valóság érthetőségének forrása, és ha az érthetőség forrását nem magunkban keressük, akkor akár eljuthatunk egy teremtő értelemhez is.

De ez nem teljesen ugyanaz a kérdés, mint amit fentebb megfogalmaztak.

2022. jan. 17. 12:52
 16/281 anonim ***** válasza:
96%

"Elfelejtetted bizonyítani, hogy miért nem"

Mivel a két dolog közt nem létezik bizonyított összefüggés.

"Ráadásul a természetben nem figyelhető meg semmi olyasmi, hogy spontán összetett, törvényszerűen működő dolgokat hozna létre"

Ami természetes, az többek közt pontosan attól az, hogy minden megfigyelés alapján spontán jön létre és működik.

Téged talán úgy legóztak össze a szüleid?

2022. jan. 17. 14:09
 17/281 anonim ***** válasza:
100%

Miért, talán tudsz bizonyítani összefüggést?

Illetve tudsz egyetlen példát is mutatni ami természetes, mégis tervezett?

2022. jan. 17. 15:09
 18/281 pelgrim ***** válasza:
12%

Mint már említettem, koránt sem ismerjük a természet összes törvéyeit. Én sejtem, nem tudom, csak sejtem, hogy létezik egy magasabb rendű természeti törvény, amely alkalomadtán bármely más természeti törvényt felülír, és egy ilyen alkalom lehet egy intelligens lény szándékos vagy akár véletlen utasítása. Ez a törvény elképzelésem szerint azt hozza létre, amit az értelmes lény sóvárogva elképzel. És ez az értelemmel rendelkező lény lehet az ember.

Ez a magasabb rendű természeti törveny szerintem Isten, de Isten nem teremtett semmit, hacsak nem a feljebb leírt folyamatot teremtésnek tekintjük, hanem mindenné fejlődött, a természeti törvényekké is. Szerintem közelebb állunk a valósághoz ha Istent nem egy személynek tekintjük, inkább mint egy ihlet, az Eredeti Ihlet amiből minden létrejött, mindennek Kezdete, Forrása, a Vezérlő Alapelv mindenben. Az ihletre ugyanis a közlés, a kinyilatkozás, a kibontakozás, a fejlődés a gyarapdás, a szaporodás jellemző. Így ábrázolva a vallások tanítása mint Isten folytonos jelenléte mindenütt és mindenhatósága is azonnal érthetővé válik: minden belőle fejlődött ki, következetesen jelen van mindenben és kihat mindenre.

Isten fejleményei szükségleteikhez és képességeikhez mérten hozzáférhetőséggel rendelkeznek az isteni forrás kiáradásához. Az ember mint isten leg-előbbrehaladt fejleménye itt a földön szinte korlátlan hozzáférhetőséggel rendelkezik, amit csak érdeklődése határoz meg.

2022. jan. 17. 15:57
 19/281 SIDLER22 ***** válasza:
81%

Mert a természeti törvények szükségszerűen jöttek létre ahogy hűlt le az univerzum kb 14 milliárd évvel ezelőtt. Az univerzum születése utáni első másodpercekben még nem volt gravitációs erő. Nem volt rá szükség. Akkora volt a forróság, hogy az anyag nem tudott összeállni. Előtte még az atomok sem álltak össze.

A természeti törvényeket az energia hozza létre. Minél kevesebb van belőle, annál nagyobb hatása van rá a természeti törvényeknek.

2022. jan. 17. 18:46
 20/281 anonim ***** válasza:
7%
Olyan jól tervezett ez a világ, hogy ettől jobban nem lehetett volna megcsinálni. Ha valami rossz benne, arról már az ember tehet. Ha ember nem lenne, itt édenkerti állapotok lennének, erről volt egy sorozat a Spektrumon: Élet az ember után
2022. jan. 17. 18:57
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!