A vallásosság evolúciós szempontból előnyösebb mint az ateizmus?
@97:
"az anyag felsőbbrendű a személynél"
Mit jelent itt az, hogy felsőbbrendű? A személy is anyag, az anyag megfelelő elrendezésű csoportosulása.
"Ahhoz, hogy legyen létezés, nem kellett se intelligencia se gondolat csak az anyag?"
Pontosan. Ezt te is könnyen beláthatod, hisz maga a gondolat és intelligencia is létező. És mivel ők maguk is létezők, értelemszerűen nem teremthették a létezést - hisz az már volt, ha ők voltak.
"Honnan van az élőlényekben az információ, hogy létezzenek? Az anyagból?"
Természetesen, hiszen az információ maga az anyag megfelelő elrendeződése.
"Max Planck szerint az anyagot összetartó erő mögött is információ áll."
Az anyagot összetartó erő megfelelően rendezett részecskéknek köszönhető - igen, értelmezhető információnak.
"Egy tudományosan is meghaladott világkép a materializmus."
Egyetértek. Már a 17. században az volt, amikor Newton valami láthatatlan, anyagtalan erőket írt le a tömegek között. De rajtatok kívül ki beszél materializmusról? A materializmus egy filozófiai irányzat. A természettudomány meg természettudomány. A tudomány nem materialista, illetve semmilyen filozófiai irányzat nem érdekli. És engem sem.
""Honnan van az élőlényekben az információ"
Az magától is keletkezhet."
Ez az ami miatt el kéne szégyelned magad a 21. században.
"Ha valamiben nincs változás, másban sem tud változást létrehozni. Azaz világegyetemet sem tud teremteni. Semmilyen tettei nem lehetnek, természetesen gondolatai sem lehetnek stb stb."
A teremtés nem változás, ugyanis változni a már meglévő dolgok tudnak.
"Illetve ez a "nincs benne változás" isten gyökeresen ellentmond a bibliai Istenképnek."
Ez igaz. De én nem veszek mindent szó szerint.
" A tudomány nem materialista, illetve semmilyen filozófiai irányzat nem érdekli. És engem sem."
Ahhoz képest a tudomány szinte mindent csak materialista kereteken belül tud magyarázni. Pl.: "az információ maga az anyag megfelelő elrendeződése."
Erre elég nagy cáfolat Max Planck hires megállapitása amit a mateeialista szemüveged miatt nagyon félreértelmezel.
Max Planck szerint anyag sem létezik hanem csak erőhatások amik azt eredményezik, hogy rezgő részecskékké váljanak. Az anyag gyökere energia, annak a gyökere pedig információ. Nem az anyag, és nem is a részecskék a világmindenség alapja.
@104: Ezek már olyan metafizikai mélységek, amikbe én nem tudok lehatolni :)
Nyilván más szemszögből nézzük és máshogy látjuk a világot, így értelemszerűen nem juthatunk ugyanarra a következtetésre. Ez már csak ilyen.
@105: Ahogy említettem, nem érdekel a filozófia. A materializmus sem. Sőt, kifejezetten irritál.
Az anyag és az energia ugyanazon dolog két oldala. Az információ pedig ennek az elrendezése. Ezt mondja a fizika. Nem a materializmus. Ha te valamilyen filozófiai-mrtafizikai világképről beszélsz, az könnyen lehet, hogy nem ezt mondja - de nem érdemes a fizikát filozófiával keverni.
#106: Rendben, akkor hagyjuk így a dolgot.
További szép napot!
Mojjo értelmiségi ember, aki ért a természettudományokhoz. Aki laikus, az ne vitázzon vele, hanem tanuljon tőle.
Egy cipészt se akarjon tanítani az, aki nem ért ahhoz a szakmához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!