Akik a legjobban elítélik a bálványimádást miért egy kő felé "imádkoznak"?
"Egyébként meg van hozzád egy kérdésem, amit legszívesebben minden muzulmánnak feltennék, aki magyarnak született (gondolom, magyar vagy): ha ennyire az egyistenhitet keresed, akkor miért az iszlámot vetted fel?"
Elolvastam a Korànt és annyira megfogott engem, hogy muszlim lettem. Illetve hàlàs is vagyok Magasztos Allahnak mert úgy érzem sokat köszönhetek Neki. Például az életemet.
"Egyetlen dolog van, ami számomra szimpatikus az iszlámban: az adakozás előírása. És tudtommal ez is kb. az egyetlen, amit szociális vívmánynak lehet tekinteni benne."
Ez viszont totàlis tévedés.
Egy hívő muszlim egész életét àtszövi az, hogy segítsen màs embereknek. Csalàdjànak, szomszédainak, idegeneknek.
Akàr tanàcsadàssal, anyagiakkal, munkàval, szívességgel, együttérzéssel stb.
"Egyetlen dolog van, ami számomra szimpatikus az iszlámban: az adakozás előírása. És tudtommal ez is kb. az egyetlen, amit szociális vívmánynak lehet tekinteni benne."
Ez viszont totàlis tévedés."
Tényleg totális tévedés, bár más szempontból. A zsidó vallás és a kereszténységnek is fontos része az adakozás. Nem kell messzire menni, elég elolvasni a Bibliát.
Én tényleg olvastam a Koránt, a többieket nem tudom. Nem gondolom, hogy bármi olyan pozitívum lenne benne, amit más már ne írt volna le korábban.
"Tényleg totális tévedés, bár más szempontból. A zsidó vallás és a kereszténységnek is fontos része az adakozás. Nem kell messzire menni, elég elolvasni a Bibliát.
Én tényleg olvastam a Koránt, a többieket nem tudom. Nem gondolom, hogy bármi olyan pozitívum lenne benne, amit más már ne írt volna le korábban."
Az Iszlàm egy màs "minőséget" képvisel ilyen téren is. A Biblia mindig elvontabban fogalmaz. Kevés a konkrétum, kinek mit kell csinàlnia, nem mondja el konkrétan hogyan közeledjünk Istenhez. Elméleti kijelentések vannak amiket mindenki úgy értelmez ahogy akar. És ez óriási gyengeség.
"Tényleg totális tévedés, bár más szempontból. A zsidó vallás és a kereszténységnek is fontos része az adakozás. Nem kell messzire menni, elég elolvasni a Bibliát."
Na akkor mesélj. Mit ír a Biblia az adakozásról? Jézus például egyszer felszólított valakit hogy ossza szét minden vagyonát. Ezt kellene tenni?
"Én tényleg olvastam a Koránt, a többieket nem tudom. Nem gondolom, hogy bármi olyan pozitívum lenne benne, amit más már ne írt volna le korábban."
Olvastad persze :) Te legfeljebb az öt pillért olvastad az általános iskolás könyvedben és azért hiszed azt hogy az adakozás az egyetlen szociália vívmány az iszlámban.
Keresztényeket kérdezném, hogy az benne van a Bibliàban, hogy holnap reggel amikor felkeltek hogyan szolgàljàtok Istent ? KONKRÉTUMOKAT vàrok, nem àltalànos és elvont, jól hangzó de képlékeny kijelentéseket.
Konkrétan mikor és hogyan kell adakoznotok a Biblia szerint például ?
Na ebben màs az Iszlám többek között.
"KONKRÉTUMOKAT vàrok, nem àltalànos és elvont, jól hangzó de képlékeny kijelentéseket."
Minek? A konkrétumok nélkül már nem tudod alkalmazni a helyzetekre az irányelveket? Akkor mégis hogy írhatsz olyat, hogy:
"Egy hívő muszlim egész életét àtszövi az, hogy segítsen màs embereknek. Csalàdjànak, szomszédainak, idegeneknek.
Akàr tanàcsadàssal, anyagiakkal, munkàval, szívességgel, együttérzéssel stb."
Írd le nekem konkrétan, hogy a Korán szerint, hogyan és milyen mértékben kell együttérzőnek lenned! Mert ez így elég homályos.
Pontosan milyen mértékben kell segítened a szomszédaidat? Írd le százalékban és csatolj hozzá Korán verset. A zakátot előírja, de 1. annak százaléka nincs a Koránban meghatározva, 2. az pontosan milyen arányban kell megoszlani a szomszédokra vonatkozóan? Mert enélkül ez csak egy elég álltalános, elvont, jól hangzó de képlékeny kijelentés.
Remélem sikerült érzékeltetnem, hogy miket írok. Szerintem az a baj, hogy képtelenek vagytok a saját vallásotoktól elvonatkoztatni és a másik szemszögéből gondolkodni.
Alapvetően, amit hiányoltok, az csak kifogás. A kereszténységben van böjt, alamizsna, ima stb.
Minden egyes írásotokból számomra csak az jön le, hogy igazából soha nem vettétek a fáradságot, hogy rendesen elmélyedjetek a kereszténységben és megértsétek. A szívek átformálódása a lényeg, egy életút a kereszténység, aminek az a célja, hogy egy teljesen új emberré válj, aki pl. képes szeretni még az ellenségeit is, megbocsátó, együttérző, könyörül másokon, igazságos, önfeláldozó stb. vagyis Krisztushoz hasonló. Nem egy szabálygyűjtemény. Mindezek ellenére a szabályoknak, gyakorlatoknak és a rendszerességnek is van helye és szerepe.
Szerintem ennek az egész beszélgetésnek az a problémája, hogy azt sem tudjátok, hogy miről beszéltek. De, tényleg. Nem olvastátok a Bibliát és alapjában téves elképzeléseitek van. Ez sértőnek hangozhat, pedig igazából nem sértés akar lenni, sokkal inkább egyfajta figyelemfelhívás arra, hogy mennyire téves úton jártok. Az elmúlt pár oldalba bele-bele olvasgattam és csak a fejemet fogtam, hogy mennyi ostobaság volt leírva. Nem fogok oldalakon keresztül vitatkozni, úgyhogy nem kezdem el mondatról mondatra elemezgetni a leírtakat, egyébként sem lenne értelme.
"Olvastad persze :) Te legfeljebb az öt pillért olvastad az általános iskolás könyvedben és azért hiszed azt hogy az adakozás az egyetlen szociália vívmány az iszlámban"
Mindig megdöbbent az a magabiztosság, amivel leírod az ostobaságaidat. Egyfelől olvastam. Bizonyára hihetetlen, hiszen te sajnálod az időt a Bibliára és gondolom magadból indulsz ki. Másfelől pedig nem én írtam, hogy az egyetlen szociális vívmány. Ha vetted volna a fáradságot, hogy értelmezed a válaszomat, akkor feltűnt volna, hiszen az egész bejegyzésemnek az a lényege, hogy nem értek egyet ezzel a véleménnyel. Hogy én mit gondolok ezzel kapcsolatosan, az benne van a válaszomban, de tudod mit? Hogy mi a megfejtés és én mit gondolok a kérdésben, azt találd ki.
A válasza alapján, Abdullah valószínűleg jobban értette amit írtam, mint te.
"A zakátot előírja, de 1. annak százaléka nincs a Koránban meghatározva"
A zakat a vagyonod 1/40-ed része, vagyis 2,5%. Ezt a Koràn hatàrozta meg, vagyis benne van.
Értem a vàlaszaidat, és emberileg is értem amit írsz. De amiket írtam azt àltalàban tényszerű különbségnek veszik a két vallàs között.
"Szerintem az a baj, hogy képtelenek vagytok a saját vallásotoktól elvonatkoztatni"
Szerintem ezzel te is így vagy !
"Szerintem ennek az egész beszélgetésnek az a problémája, hogy azt sem tudjátok, hogy miről beszéltek. De, tényleg. Nem olvastátok a Bibliát és alapjában téves elképzeléseitek van."
Te sem olvastad igazàn ÉRTŐ MÓDON a Korànt. Nem olvastam a Bibliàt végig, de például szoktam nézni a kàlvinista apologetika vitàit, szóval valami fogalmam csak van a kereszténységről.
"Minek? A konkrétumok nélkül már nem tudod alkalmazni a helyzetekre az irányelveket? "
Én is körülbelül ugyanezt akartam írni. A fickó, meg szerintem a muzulmánok általában nem értik, hogy mi az, hogy önálló megítélés valamiről, saját erkölcsi érzék. Olyanok, mint egy gyerek, akinek mindent elő kell írni.
De néha azt gondolom, lehet, hogy csak arról van szó, hogy ennyivel fiatalabb ez a vallás, és még mindig a "szó szerinti", felvilágosodás előtti korát éli. Nem értik, hogy a kereszténység a nyugati világban átment a felvilágosodásba, a szelleme átkerült a jogba (Emberi és polgári jogok nyilatkozata) és már elvontabb szinten létezik. Úgy valszeg a hívő keresztények se hisznek istenben, mint a mai muzulmánok, akik ezen még nincsenek túl. Ez egy kulturális fejlődési folyamat szerintem, akárcsak az ember egyéni fejlődése: mágikus kor gyerekkorban, aztán a szülők bálványozása, aztán a kétely megjelenése kamaszkorban, aztán az útkeresés és végül a felnőttkor, amit a pragmatizmus jellemez meg a belsővé vált erkölcs jó esetben. Az iszlám ebben a folyamatban a második stádiumnál tart. Ha valaha lesz felvilágosodása (ami szerintem amúgy nem biztos), akkor ugyanúgy ideológiákra fog szétszakadni, mint a kereszténység.
"Keresztényeket kérdezném, hogy az benne van a Bibliàban, hogy holnap reggel amikor felkeltek hogyan szolgàljàtok Istent ? KONKRÉTUMOKAT vàrok, nem àltalànos és elvont, jól hangzó de képlékeny kijelentéseket."
Pl. azzal, hogy gyónnak. A keresztények nem zsidók meg nem muzulmánok, nem abban élnek, hogy nekik konkrét előírások szerint kell szolgálni istent. Van egy erkölcsi maxima, törekedni kell a tízparancsolat meg a jézusi tanítás betartására. Itt csak a szerzetesek csinálják azt, amit ti csináltok, hogy előírt időpontokban imádkoztok. A kereszténység is ilyen volt a középkorban, érdemes elolvasni az Isten rabjait. Szigorú rend szerint éltek és megadott időpontokban imádkoztak. Matutinum, nóna meg mit tudom én, még milyen imaidőpontok - éjjel kettőkor is felkeltek imádkozni, mert még abban éltek, hogy isten nézegeti, hogy mennyire buzgók, és aszerint rendezi a dolgokat a világban (pl. pestis, áradások, Szent Margit-legenda). Aztán fejlődött a tudomány és az emberek már nem foglalkoznak annyit istennel. Ami érdekes számukra, az Jézus élete és tanításai.
#179: Ha ez valóban úgy van ahogyan leírtad, akkor a keresztények végképp eltàvolodtak Istentől, és àtmentek valami "hippi" mozgalomba ahogyan a Testvérem is írta.
Nos, engem a kereszténység nem érdekel, és ha úgy van ahogyan írod vallàsnak sem tekintem többé.
Isten igazi követői a muszlimok.
"De néha azt gondolom, lehet, hogy csak arról van szó, hogy ennyivel fiatalabb ez a vallás, és még mindig a "szó szerinti", felvilágosodás előtti korát éli."
Tévedsz, nem az eltelt évek döntik el milyen egy vallàs.
"Ha valaha lesz felvilágosodása (ami szerintem amúgy nem biztos), akkor ugyanúgy ideológiákra fog szétszakadni, mint a kereszténység."
A hadithok tanúsàga szerint nagyon fel fog hígulni az Iszlám is a Feltàmadàs Napjàra.
Ennek ellenére minden muszlimnak mindenkoron a sajàt érdekében foggal-körömmel ragaszkodnia kell a Korànhoz és a Szunnàhoz.
Allahnàl keresünk menedéket a Sàtàn sugalmazàsa elől !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!