A politeisták (hinduk és egyes neo-pogányok) szerint a keresztények istene nem létezik, vagy csupán nem gondolják h egyedül ő létezik?
Ez változó szerintem. Például az ókori görögök szenteltek oltárt ismeretlen istennek is. Aki akár lehet a keresztény Isten is az ő szemszögükből, de inkább jelenti mindazokat, akiket nem ismernek. Pál apostol így értelmezte:
"Amikor ugyanis körüljártam és megszemléltem a bálványképeiteket, egy olyan oltárra akadtam, amelyen ez a felirat volt: ‘Az ismeretlen istennek.’ Nos, akit ti nem ismertek és mégis tiszteltek, azt hirdetem én nektek."
A hinduknál tudtommal ilyen nem volt és nincs is.
Ha és amennyiben definiáldod, mit jelent a "keresztények istene" kifejezés, tudunk értelmes választ adni a kérdésedre.
Nos?
négyes vagyok
Köszönöm a definíciót.
Aki már olvasta pár kérdésem, tudja hogy a régi ősvallás híve vagyok:
A régi pogány" vallások többsége politeista volt Európában.
Az afrikai törzsi vallások közt volt és van ma is, amely szerint van egy mindenek felett álló isten, de ő maga a teremtés után visszavonult és az emberek felügyeletét kisebb" istenekre bízta rá.
A magyarság ősvallásáról ÉN SZEMÉLYESEN úgy hiszem hogy két változata van:
1: van egy istenpár (férfi és nő) akik teremtették a világot, vannak más istenségek: hadisten, mellettük vannak az ősök, segítő angyalok, segítő állatok
2:egy isten van, az öregisten, aki egy a világmindenséggel.
Én az elsőt vallom.
A három Ábrahámi vallás istene passzív isten, csak egyedül kiválasztottakon keresztül kommunikál az emberekkel.
Tehát létezik, de elég magába forduló típus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!