Az ábrahámi vallásoknál ez feltűnt nektek?
A zsidó vallás szerint egy isten van. Az iszlám vallás szerint is egy isten van. A hagyományos kereszténység szerint (tehát ami nem szemtháromságtagadó irányzat) viszont három isteni személy van, az Atya isten, a Fiú isten, és a Szentlélek isten, ami szerintük egy. Nekem mégis úgy tűnik, ez három különböző isten, nem olyan értelemben vett egy isten, mint amilyen a zsidó és az iszlám vallásban van.
Akkor kereszténység ez alapján monoteista vagy politeista?
"Honnan tudjam mi jár a kis fejecskédben :)"
Ha nem tudod, hogy mi jár egy másik ember fejében, akkor miért böfögsz be valami hazugságot egyből?
"Gondolod, hogy a hiteles hadísz gyűjteményeink összeállítói: al-Bukhari, Muslim, an-Nasa'i, Abi Dawood, at-Tirmidhi, Ibn Majah stb. ők nem jártak el elég alaposan, és nem vették figyelembe, hogy az általuk gyűjtött prófétai hagyományok közül sok "ellentmond" a Kegyes Koránnak ?"
Igen, pontosan így gondolom. Ők ugyanolyan emberek mint bárki más, nem próféták. Elkövethettek hibákat.
"Ők ezeket a hadíszokat kiválogatták, és elfogadták hitelesnek. De akkor szerinted újabb szelektálásra van szükség, mert vannak olyan hadithok amelyek nem felelnek meg az Isteni kinyilatkoztatásnak ?"
Így van. Olvasd el például azokat a hadiszokat amikre hivatkoznak a paráznák kivégzése mellett. Teljesen abszurd életszerütlen történetek. Ezek csak későbbi fabrikációk lehetnek. Vagy a hitet elhagyók kivégzése. Számtalan Korán vers szól a vallásszabadságról, és egy hadisz eltörtölné az összes ilyen Korán verset? Arról nem is beszélve hogy a próféták nem tehetnek mást mint amit Allah parancsolt. Tehát Mohamed próféta (béke legyen vele) sem tehetett mást mint amit a Korán ír. Gondolj bele hogy ha mást tesz azzal lenullázta volna a hitelességét. Tehát ha Korán azt írja nem jár büntetés a hitet elhagyóknak akkor kizárt hogy Mohamed próféta másképp cselekedjen, az meg totál abszurd hogy esetleg kivégeztette volna az ilyen embereket. Vannak muszlimok akik ezeket a hadiszokat hirdetik úgy hogy teljesen ellentétesek a Koránnal és gondolj bele hány embert riasztanak el az iszlámtól.
"Testvérem, ha esetleg tudnál nekem megadni olyan magyar vagy angol nyelvű muszlim forrást, amiben kifejtik az általad képviselt álláspontot, akkor azt örömmel elolvasnám, és átgondolnám."
Annak már sok éve hogy utánanéztem ezeknek. Elolvastam muszlim vallástudósok véleményét, néztem vitákat a témában, írtam a magyarországi mecseteknek hogy ők hogyan látják, és teljesen egyértelművé vált számomra hogy ezek a hadiszok nem hitelesek. Magyar nyelvű forrás ha jól emlékszem akkor még nem volt. Utananézhetek újból ha gondolod.
"Ha nem tudod, hogy mi jár egy másik ember fejében, akkor miért böfögsz be valami hazugságot egyből?"
Nem értesz magyarul? Amiket írtam ugyanaz az eset mint amit te felhoztál. Szóval nem hazugság.
#192:
Köszönöm szépen a válaszodat. Mint mondtam vitatkozni nem szeretnék.
Esetleg ha egy-két ilyen vallástudós nevét meg tudnád adni nekem, vagy egy weboldalt ahol megtalálok ilyen tartalmakat, vagy egy könyvet vagy bármit, akkor nagyon szívesen önállóan utánamegyek a dolognak, és nagyon komolyan el fogok gondolkodni rajta ! Nem kell nekem konkrét tanulmányt linkelni, csak valami kis kapaszkodót hogy el tudjak indulni a kereséssel. Bármilyen idegennyelven jó lehet, megoldom valahogy.
Akár itt akár privát üzenetben ahogyan jónak látod.
"Ez így működik az iszlámban? Ami nem tetszik, arra ráfogjuk hogy ellentétes a Koránnal, kiszelektáljuk és kész? Hát így tényleg könnyű olyanra formálni az iszlámot, amilyenre akarjuk."
Leírtam hogy azért nem fogadom el mert sok Korán verssel ellentétes. Erre meg behazudod hogy azért mert nem tetszik? Vagy nem tudod felfogni mi az hogy ellentétes jelentésű valami? Azt szeretnéd ha megint az értelmi képességeidre tegyek megjegyzéseket?
"Leírtam hogy azért nem fogadom el mert sok Korán verssel ellentétes."
Ez csak neked tűnt fel? A sok iszlám teológusnak, akik ráadásul rendelkeznek kellő ismerettel is ezek megértéséhez, miért nem?
(nem a 195-ös voltam)
"Leírtam hogy azért nem fogadom el mert sok Korán verssel ellentétes. Erre meg behazudod hogy azért mert nem tetszik? "
Nem tetszik, mert ellentétes a Koránnal. Ha így esetleg érthetőbb, hogy mire gondoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!