Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az ábrahámi vallásoknál ez...

Az ábrahámi vallásoknál ez feltűnt nektek?

Figyelt kérdés

A zsidó vallás szerint egy isten van. Az iszlám vallás szerint is egy isten van. A hagyományos kereszténység szerint (tehát ami nem szemtháromságtagadó irányzat) viszont három isteni személy van, az Atya isten, a Fiú isten, és a Szentlélek isten, ami szerintük egy. Nekem mégis úgy tűnik, ez három különböző isten, nem olyan értelemben vett egy isten, mint amilyen a zsidó és az iszlám vallásban van.

Akkor kereszténység ez alapján monoteista vagy politeista?

2021. nov. 6. 18:26
 231/254 anonim ***** válasza:

#Darkmoon:

"A problémám ezzel az (nincs rá megoldás), hogy logikusan gondolkodó emberként azt hiszem, valójában csak egyetlen szálon futott a történelem, így ha a két szál egymásnak ellentmond, akkor valamelyik nem igaz."

Allah Mindenható. Bármire képes. Hatalma korlátlan.

Ebből kifolyólag arra is képes lehetett, hogy megtegye azt amit felvázoltam. Kiváló próbatétel, hogy elég erős-e a hitünk a Kegyelmesben. De Allah tudja a legjobban.

Amikor arról beszélünk, hogy Allah mindenek felett hatalmas vagy Mindenható azt mindig abszolút értelemben és szószerint értjük.

2021. nov. 17. 18:42
 232/254 anonim ***** válasza:
0%

Darkmoon80 nem egészen ezt kérdeztem. A kérdésem arra irányult, hogy a tudományos tények mit bizonyítanak? Azt hogy a világ teremtés eredménye vagy hogy nem?

"Persze. A tudomány jelen álláspontja alapján én az univerzum létrejöttét a Nagy Bumm-nak ismert elmélet alapján képzelem el. A világegyetem tágulása és a háttérsugárzás ezt kellően alátámasztja."

Ezt írja a Korán is. Egyértelmű utalások vannak a Koránban az ősrobbanásra és a táguló univerzumra.

"Azokra a kérdésekre, hogy a nagy bummot mi okozta, illetve mi volt előtte, jelenleg a tudomány nem tudja még megválaszolni, így én is csak azt mondhatom: a kérdés a jelenlegi tudásszintünkön még nem válaszolható meg."

De ezen kívül még sok mindent lehet vizsgálni. Például az élőlények DNS-e amit nevezhetünk tervrajznak is. Az ember esetében 3 milliárd karaker hosszú és négy karakter ismétlődik. Mi is használunk hasolót a számítógépek esetében csak ott két karakter ismétlődik. Ez egy elég perdöntő bizonyíték szerintem. Vagy ott vannak a természet törvényei. Az univerzumot ezek a fix törvények szabályozzák, amik szükkségessé teszik egy törvényalkotó létét.

Ha létzik egy teremtő, az már egy következő kérdés hogy ki az. Azt pedig nem állítja az iszlám hogy a világ vagy az élőlények egyik pillanatról a másikra jelentek meg készen.

2021. nov. 17. 19:15
 233/254 anonim ***** válasza:
100%

"Ezt írja a Korán is. Egyértelmű utalások vannak"

Ezt írja, vagy utalások vannak benne? Amúgy ha ezt írja és ennyire egyértelmű utalások vannak benne, akkor miért nem a muszlimok írták le 1300 éve, miért egy katolikus pap korunkban? Az ősrobbanást először leíró katolikus pap pedig csak a Szentírást olvasta, a Koránt nem.

2021. nov. 17. 19:18
 234/254 anonim ***** válasza:
0%

"Te valami más "bibliát" olvashattál, vagy kevered a Koránnal. A Szentírásban Jézus egyértelműen a Szentlélekről beszél, annyira, hogy ki is mondja. Nem beszél későbbi emberről."

Én a te Bibliádról beszélek, de máris megmutatom hogy Jézus nem a szentlélekről beszél. Az Újszövetség a Pártfogó érkezéséről ír aki csak Mohamed próféta lehet.

János 16:7 Én azonban az igazságot mondom nektek: jobb nektek, ha én elmegyek; mert ha nem megyek el, a Pártfogó nem jön el hozzátok, ha pedig elmegyek, elküldöm őt hozzátok.

Keresztények szerint ez a Pártfogó a Szentlélek, de ez kizárható. Azt írja a Pártfogó nem jön el amig Jézus nem megy el. A Bibliából kiderül hogy a Szentlélek Jézus alatt és előtte is jelen volt, továbbá itt egy emberről van szó mert azt írja el lesz küldve. A Szentlélek keresztények szerint Isten, Istent pedig nem lehet ide oda küldözgetni.

János 16:13 amikor azonban eljön ő, az igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra; mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek.

Azt írja elvezet titeket a teljes igazságra. Jézus azt mondta: János 16:12 "Még sok mindent kellene mondanom nektek, de most nem tudjátok elviselni. Tehát jönnie kelett még valakinek aki elmondja a teljes igazságot. Az iszlám szerint Mohamed prófétával vált teljessé Isten üzenete.

Úgy folytatódik a vers hogy nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall. Ez egyértelműen egy prófétára igaz, tehát nem lehet a Szentlélek aki keresztények szerint maga Isten. Istenre nem igaz az hogy csak azt mondja amiket hall.

Amint látod én bizonyítom amit állítok. A kérdésemre pedig nem válaszoltál. Mikor jött el keresztények szerint a szentlélek, ki látta és mit mondott?

2021. nov. 17. 19:22
 235/254 anonim ***** válasza:
45%

#233:

"Amúgy ha ezt írja és ennyire egyértelmű utalások vannak benne, akkor miért nem a muszlimok írták le 1300 éve, miért egy katolikus pap korunkban? "

A Korán ha jól emlékszem úgy fogalmaz, hogy a teremtett univerzum egyre inkább kiterjed. Nyílván ezt sokáig sokan nem értették miről lehet szó pontosan, amíg a tudomány meg nem magyarázta miről is szól Isten kinyilatkoztatása.

2021. nov. 17. 19:22
 236/254 anonim ***** válasza:
100%

"ő, az igazság Lelke"

Hiszen még le is írtad, hogy nem emberről van szó, hanem a Lélekről.

Akkor viszont nem írja le egyértelműen. Legfeljebb bele lehet magyarázni ezt is és bele lehet magyarázni azt is, amit ennek a tudományos ténynek felfedezése előtt hittek a muszlimok.

Amúgy ezt én nem látom problémának, mert sose voltam fundamentalista felfogású. Szerintem ezeknek a műveknek nem kell tudományos igénnyel leírni a világ működését, kialakulását.

2021. nov. 17. 19:29
 237/254 anonim ***** válasza:

#236:

Nekem ez megdöbbentően egyértelmű. El sem tudom képzelni, hogyan kéne másként értenem.

2021. nov. 17. 19:32
 238/254 anonim ***** válasza:
100%
100 éve is ennyire egyértelmű lett volna, mielőtt a katolikus, Koránt sose olvasott pap felfedezte?
2021. nov. 17. 19:33
 239/254 anonim ***** válasza:
0%

Ezekl a versek például leírják az ősrobbanás egy egy folyamatát és hogy az univerzum tágul:

21/30 Azok, akik tagadtak, vajon nem látták, hogy az egek és a föld összefüggő tömeg volt, és mi választottuk szét azokat,

41/11 Aztán az ég felé fordult - és az még füst volt

51/47 Az eget erővel építettük és kitágítjuk azt

A Korán szerint a tágulás nem tart örökké. Visszajárá fog fordulni és megsemmisül az univerzum:

21/104 Azon a napon úgy hajtjuk össze az eget, ahogyan az írnok göngyölíti össze az irattekercseket. Ahogy véghezvittük az első teremtést, megismételjük azt.

39/67 A Feltámadás Napján a föld egy maroknyi lesz neki és az egek összegöngyöltetnek

Ezeket a verseket tudományosan nem tudták a 7. században megmagyarázni mert nem voltak azon a fejletségi szinten, de megértették hogy a világ teremtés eredménye Allah által.

2021. nov. 17. 19:38
 240/254 anonim ***** válasza:
46%

#238: Csupán azért nem lett volna egyértelmű, mert szétnéztem volna magam körül, és nem érzékeltem volna úgy, hogy az univerzum amiben élek tágul körülöttem. Úgyhogy értetlenül ugyan, de természetesen elfogadtam volna Magasztos Uram szavát.

De ez csupán az én hiányosságomból következett volna.

2021. nov. 17. 19:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!