Az ábrahámi vallásoknál ez feltűnt nektek?
A zsidó vallás szerint egy isten van. Az iszlám vallás szerint is egy isten van. A hagyományos kereszténység szerint (tehát ami nem szemtháromságtagadó irányzat) viszont három isteni személy van, az Atya isten, a Fiú isten, és a Szentlélek isten, ami szerintük egy. Nekem mégis úgy tűnik, ez három különböző isten, nem olyan értelemben vett egy isten, mint amilyen a zsidó és az iszlám vallásban van.
Akkor kereszténység ez alapján monoteista vagy politeista?
"Nekem mégis úgy tűnik, ez három különböző isten"
Kit érdekel, hogy neked miként tűnik? Ez nem befolyásol semmit.
" a szentháromságban három külön istenségről van szó"
Pont azért nem politeista vallás, mert ez nem igaz. Senki nincs aki vallaná a Szentháromságot, és három külön istennek gondolná.
Kérdező a Kegyes Korán is lényegében ugyanarról beszél amit te is megfogalmaztál.
Allah mellé társítani bármit is hatalmas bűn.
"Mondd: Allah az Egyedülvaló. Allah az örökkévaló. Nem nemzett és nem nemzetett. És senki sem fogható Hozzá."
Abdullah
Speciel én ateista vagyok, de nem hinnék olyan Istenben, amelyik nem tud a saját fiaként, vagy szent szellemként megnyilvánulni.
Allah ezek szerint nem tud, meg a JHWH, vagy miként (nem) hívják a zsidók, mivel nekik nem szabad megnevezni sem, szóval az sem tud, akkor már nem is lehet hasonlítani sem a keresztények Istenéhez, mert lám, az még erre is képes.
Kár, hogy szerintem semmilyen Isten nincs, de ha hinni tudnék benne, akkor csakis olyan Istenben hinnék, amelyiknek nincsenek korlátai a megnyilvánulásához.
"Nekem mégis úgy tűnik, ez három különböző isten, nem olyan értelemben vett egy isten, mint amilyen a zsidó és az iszlám vallásban van."
Tehát nem értesz a teológiához a filozófiához és a logikához. Isten szellem, megtestesülése Jézus. Ez hogy lehet két Isten? Gondolkozz már!
Ne ferdíts, mert nincs igazad.
Jézus olyan értelemben megtestesülése istennek, hogy a Szentháromság egyik tagja emberré lett. De attól függetlenül ott a mennyben a többi isteni személy is létezett, és nem lett mindegyikük emberré. Az Atya például ott maradt a mennyben. Hozzá imádkozott Jézus, ez már kapásból két isten, attól függetlenül hogy az egyikük emberi testben van.
Tehát a keresztények szerint három isten létezik, az Atya isten, a Fiú isten, és a Szentlélek isten. Ez három különböző isten, nem egy.
Ha a kereszténység monoteista akarna lenni, akkor olyasmit kellene hinni, mint a Jehova tanúi. Hogy Jézus egy angyal, és, hogy a Szentlélek csak egy erő. Akkor egyetlen isten maradna akit imádhatnának, az Atya. A keresztények azonban három istent imádnak, nem egyet.
Logika, filozófia... A Szentháromság zavaros tanának semmi köze ehhez. A teológiához már van köze, csakhogy abból adódan, amit mondanak, a saját teológiájuk alapján politeisták, nem monoteisták.
Az iszlám vagy a zsidó vallás inkább monoteista, ahol csak egyetlen isten van.
"Jézus olyan értelemben megtestesülése istennek, hogy a Szentháromság egyik tagja emberré lett. De attól függetlenül ott a mennyben a többi isteni személy is létezett, és nem lett mindegyikük emberré. Az Atya például ott maradt a mennyben. Hozzá imádkozott Jézus, ez már kapásból két isten, attól függetlenül hogy az egyikük emberi testben van."
Nem igazán. Egyetlen isten, ha mindenható, annyi helyen vagy egyszerre jelen ahányban csak akar. Ettől még ugyanaz az egy isten marad.
Az egy korlátozott hatalmú isten lenne, aki erre nem lenne képes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!