Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az ábrahámi vallásoknál ez...

Az ábrahámi vallásoknál ez feltűnt nektek?

Figyelt kérdés

A zsidó vallás szerint egy isten van. Az iszlám vallás szerint is egy isten van. A hagyományos kereszténység szerint (tehát ami nem szemtháromságtagadó irányzat) viszont három isteni személy van, az Atya isten, a Fiú isten, és a Szentlélek isten, ami szerintük egy. Nekem mégis úgy tűnik, ez három különböző isten, nem olyan értelemben vett egy isten, mint amilyen a zsidó és az iszlám vallásban van.

Akkor kereszténység ez alapján monoteista vagy politeista?

2021. nov. 6. 18:26
 221/254 Darkmoon80 ***** válasza:
100%

218!

Huhh, de sötét lett hirtelen...

Nos nézzük:

"A másik, hogy jelenleg a tudomány nem tudja megmagyarázni, hogy miért ilyen hirtelen alakult ki az írástudás."

Helytelen kijelentés. Később visszatérek rá!

" Csak megjelent egyik pillanatról a másikra. Vannak a barlangrajzaink, ... És a másik oldalról rögtön megjelent a fejlett írástudás, pl. Mezopotámia."

Jajajajj!

Általános iskolát se végeztél?

Mert a történelemhez nem értsz alap szinten sem, ez látszik!

Legalább a nertről tájékozódhatnál egy kicsit:

Barlangrajzok:

" A késő jégkor utolsó szakaszában, a körülbelül 40 000 éve kezdődő időszaktól keletkezett barlangfestmények, karcolt rajzok egészen az i. e. 10. évezredig jellemzőek voltak. A barlangfestmények Andalúziától egészen a Bajkál-tóig terjednek, legsűrűbben Franciaország és Spanyolország barlangjaiban fordulnak elő,..."

[link]

Figyelj ie. 40000- ie. 10000-ig

Fejlett írástudás:

"A Mezopotámiából előkerült írásforma (Uruk, mai Warka, uruki archaikus szövegek) közismerten a legősibb a világon, mellyel Mezopotámia elnyerte a „civilizáció bölcsője” elnevezést. A sumer írás párhuzamosan született az egyiptomi hieroglifákkal, és még néhány régebbi felirat is ismert, mely valószínűleg az írások őse lehet (Nagada-kultúra[1]). "

[link]

Emellett megjegyzendő, hogy az első írások más és más írásjeleket/módszereket használtak területenként eltérően, tehát BIZTOSAN nem egy az eredetük.

" Kb. 6000 éves írástudás van, ami feltételezi egy Istenhívő ember létét."

És mi köze van szerinted a 6000 (? miért pont annyi, és hol) éve megjelent írástudásnak az Istenhívő ember létezéséhez? A kettő között látszólag SEMMILYEN logikai összefüggés sincs.

2021. nov. 17. 12:42
 222/254 Darkmoon80 ***** válasza:
100%

216 Abdullah!

Értem, hogy a Korán alapján beszéltél a kérdésről, de mintha azt írtad volna korábban, hogy a Korán azt kimondja, hogy a tudomány fontos, és így egy hívő muszlimnak nem kellene a szőnyeg alá söpörni a tudományosan elfogadott tényeket.

2021. nov. 17. 12:46
 223/254 Darkmoon80 ***** válasza:
100%

Bocsánat a 221-es válaszomból kimaradt:

Az a "pillanat" ami alatt az első barlangrajzoktól az írástudásig eljutott az emberiség (csak szólok) közel 30 EZER évet jelent.

2021. nov. 17. 12:48
 224/254 anonim ***** válasza:
35%
A 218-as válaszoló nem én vagyok és nem Abdullah testvérem, csak szólok :)
2021. nov. 17. 12:58
 225/254 anonim ***** válasza:

#Darkmoon:

Lehetséges hogy furcsànak fog tűnni amit mondok. És nagyon szubjektív is lesz.

Én nem szoktam összemosni a tudományos őstörténetet a Kegyes Korànnal.

Külön mondjuk úgy pàrhuzamosan kezelem a kettőt.

Tehàt nyugodtan beszélgethetünk evolúcióról, vagy dinoszauroszokról én ezekbe a témàkba nem keverem bele a vallàsomat !

Allah tudàsa és hatalma végtelen. Nem lehet tudomàsom mindenről.

2021. nov. 17. 13:30
 226/254 anonim ***** válasza:

#Darkmoon:

"Korán azt kimondja, hogy a tudomány fontos, és így egy hívő muszlimnak nem kellene a szőnyeg alá söpörni a tudományosan elfogadott tényeket."

Igen pontosan így van ! Tehát bàrmilyen témàra nyitott vagyok a kvantumfizikàtól, az evolúción keresztül a biokémiàig mindenre.

A Koràn igazsàgait magasabb rendűnek tartom, de külön kezelem bàrmilyen furcsán is hangozhat.

2021. nov. 17. 13:41
 227/254 Darkmoon80 ***** válasza:
100%

Abdullah!

Értem.

Elfogadom.

Nem bántásból mondom, de számomra ez tipikus 1984 kettősgondol.

A problémám ezzel az (nincs rá megoldás), hogy logikusan gondolkodó emberként azt hiszem, valójában csak egyetlen szálon futott a történelem, így ha a két szál egymásnak ellentmond, akkor valamelyik nem igaz.

És itt meg is állnék, mert ha valaki elfogadja azt a világlátást, amiről te beszéltél, akkor azzal nincs is semmi baj, hiszen mindenki abban hisz, amiben akar.

A gond ott van, ha valaki fanatikusan azt gondolja, hogy a bizonyítatlan hit állításait azoknak is el kell fogadni, akik a tudományos tények bizonyosságát tekintik elsődlegesnek.

2021. nov. 17. 13:42
 228/254 anonim ***** válasza:
0%

Darkmoon80!!

Elmesélnéd nekünk kérlek hogy a tudományos tények tükrében te milyen állásponton vagy a kérdés kapcsán hogy a világ teremtés eredménye vagy nem?

2021. nov. 17. 14:29
 229/254 anonim ***** válasza:
93%

"Egyébként a Bibliából kiderül hogy Jézus nem a szentlélek eljövetelét jövendöli meg hanem a Pártfogóét aki ember, és csak Mohamed próféta lehet."

Te valami más "bibliát" olvashattál, vagy kevered a Koránnal. A Szentírásban Jézus egyértelműen a Szentlélekről beszél, annyira, hogy ki is mondja. Nem beszél későbbi emberről.

Amúgy ha emberről is lenne szó, akkor is lenne sok száz lehetőség, nem csak Mohamed volt önjelölt próféta, volt rajta kívül még rengeteg.

Tehát minden állításod hazug vagy téves.

2021. nov. 17. 14:59
 230/254 Darkmoon80 ***** válasza:
100%

228!

Persze. A tudomány jelen álláspontja alapján én az univerzum létrejöttét a Nagy Bumm-nak ismert elmélet alapján képzelem el. A világegyetem tágulása és a háttérsugárzás ezt kellően alátámasztja.

Azokra a kérdésekre, hogy a nagy bummot mi okozta, illetve mi volt előtte, jelenleg a tudomány nem tudja még megválaszolni, így én is csak azt mondhatom: a kérdés a jelenlegi tudásszintünkön még nem válaszolható meg.

LEHETETT a nagy bumm okozója akár Isten is, ezt senki sem vitathatja.

Azonban ez nem azt jelenti, hogy bárki azt állíthatja: Isten teremtette a világot a nagy bumm segítségével, hiszen erre vonatkozó bizonyítéka senkinek sincs.

AZT pedig végképp nem állíthatja senki, hogy Isten/Allah/isten teremtette a világot készre (a mai élőlények legyártásával), mert ez viszont ellentmond igen sok tudományos bizonyított állításnak.

2021. nov. 17. 15:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!