Sátán hibával lett megteremtve? Vol.2
Előzmény:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..
Gondolkoztam, és 3 lehetséges választ találtam megfejtésként, és sajnos mind a 3 kifogásolható is, viszont szeretném, ha ezeket a gondolat meneteket vinnénk tovább ebben az "új" kérdésben.
--------------------
1. lehetséges megoldás:
Isten direkt módon tette Sátánba ezt a nagyon picike kis hibát, ami miatt gőgös lett és fellázadt.
(vagy teremtésekor, vagy utólag, szerintem mindegy)
Konklúzió:
Isten ezzel nyílvánvalóan gonosz dolgot tett volna, de ha a Bibliában hiszünk és egy tökéletes/jó Istenben, akkor ezt az elméletet kizárhatjuk.
--------------------
2. lehetséges megoldás:
Sátán maga teremtette meg, saját magában ezt a kis hibát, ami gőgöt majd fellázadást eredményezett.
Semmi nincs teremtés nélkül, se jó, se rossz, se hibák. Sátánba mégis valahogy belekerült, és ha nem Isten volt, akkor Sátánnak kellett lennie...
Konklúzió:
Ha megintcsak a Bibliában hiszünk, akkor szó sem lehet arról, hogy Sátánnak bármilyen szinten is teremtői hatalma lenne, főleg nem olyan teremtői hatalma, amivel képes lenne az egész teremtést elrontani.
Főleg nem szolgáló, angyali státuszban.
--------------------
3. lehetséges megoldás:
Magától, véletlenszerűen jött létre a hiba Sátánban, ami miatt gőg és fellázadás történt.
Konklúzió:
Ha véletlenszerűen jöhettek volna létre ilyen hibák a teremtésben, akkor az azt jelentené, hogy Isten nem tökéletes, és a teremtése sem sikerült tökéletesre.
Ha a Bibliában hiszünk, amely az elejétől a végéig egy tökéletes Istent jelent ki, akkor ezt az elméletet is kizárhatjuk megintcsak.
--------------------
Gondolkoztam rajta elég sokat, és csak ezt a 3 megoldást találtam, és mind a 3 ellentmondásos, és csak kizárni tudja egyik a másikat, vagy éppen önmagukat.
Nem tudom elképzelni azt, hogy bármi más megoldás lehetne még ezeken kívül...
"Megpróbálhatod ezeket megtenni ha akarod csak nem vagy erre képes jelenleg"
Erről beszélek. Miért nem teremtett Allah eleve egy olyan világot, ahol senki nem képes semmi rosszra?
Az a baj hogy nem erről beszélsz. Az hogy nem tudsz teleportálni nem azt jelenti hogy korlátozva van a szabad akaratod. Technikailag nem vagy képes erre, nem azért mert gyárilag úgy vagy beállítva hogy ne tudd megtenni. Ha holnap feltalálja valaki a teleportálást, akkor megteheted.
"Miért nem teremtett Allah eleve egy olyan világot, ahol senki nem képes semmi rosszra?"
Mert ez már nem lenne szabad akarat. Ez azt jelentené hogy soha senki nem lopna kenyeret függetlenül attól hogy képes-e rá vagy sem, mert gyárilag így lett programozva. És semmi köze a te példádnak ehhez amiben technikailag nem tudsz megtenni valamit.
"Az a baj hogy nem erről beszélsz. Az hogy nem tudsz teleportálni nem azt jelenti hogy korlátozva van a szabad akaratod. Technikailag nem vagy képes erre, nem azért mert gyárilag úgy vagy beállítva hogy ne tudd megtenni"
Igen, még mindig erről beszélek. Miért nem egy olyan világ lett teremtve ahol technikailag nem képes senki semmi rosszra?
Sajnos egyszerűen érthetetlen vagy.
Isten nem beprogramozott életformát hozott létre. Az érzéseinket magunk alakítjuk. Ő pedig a szeretetünket nem kikényszeríteni akarja.
Azt szeretné ha önként szeretnénk Őt, mert megérdemli.
A szeretet is egy érzés. Ez is egyéni kialakítású.
Vegyük Jézust. Ő mindenkit szeretett, de nem azért mert így lett beprogramozva. Még is volt olyan személy, akit jobban szeretett a a tanítványai közül. Miért? Mert ezek a tanítványok olyasmit is tettek, vagy mondtak, amivel szorosabb volt a kapcsolata, így a szeretete is erősebb volt irántuk.
Jézus ugyan olyan tökéletes ember volt mint Ádám. Isten nem programozta bele azt, hogy így vagy úgy tegyen vagy döntsön.
Jézus személyes döntéseket hozott, ahogy Ádám is.
Jézus jól döntött, Ádám nem.
Ha most sem érted, akkor sajnos nagy problémák vannak az értelmeddel.
Nem mert nem érted mi az a szabad akarat. Az hogy nem tudsz teleportálni nem azt jelenti hogy korlátozva van a szabad akaratod. Ha holnap feltalálja valaki a teleportálást, akkor megteheted. Ezt érted? Nem az van hogy ott áll melletted egy teleportáló gép és te nem használod mert beléd van kódolva hogy ne tedd. Szóval nincs lekorlátozva a szabad akaratod.
"Miért nem egy olyan világ lett teremtve ahol technikailag nem képes senki semmi rosszra?"
Mert akkor nem lenne szabad akaratod. Vannak olyan teremtmények amiknek nincs szabad akarata vagy korlátozott szabad akarata van. Az ember nem ilyen.
Nekem nagyon úgy tűnik az ateisták nem akarják vállalni a felelősséget a tetteikért. Tök jó hogy van szabad akarat de ne legyen felelősségre vonás? :) Ez így nem működik. Szerintem az ateisták nem is a tudományos tények miatt tagadják Istent hanem a felelősségre vonás miatt. Nem akarják hogy felelősségre legyenek vonva a tetteik miatt. Ezért próbálják Istenre hárítani a felelősséget ahogy most is elhangzott. Eltaláltam?
"Nem mert nem érted mi az a szabad akarat. Az hogy nem tudsz teleportálni nem azt jelenti hogy korlátozva van a szabad akaratod"
Ne a teleportáláson akadj már fent! Akkor azt mondom, hogy szabad akaratomból egy 220 centis néger kosaras akarok lenni. Vagy akarok egy sárkányt. Akarni bármit tudok, akkor is, ha lehetetlen. Akkor most szabad akararom van?
"Az érzéseinket magunk alakítjuk"
Ez eleve nem igaz, így természetesen hamis az erre épített eszmefuttatásod is.
Ha az embernek bármilyen befolyása is lenne az érzéseire, akkor nem lenne tele a világ összetört szívekkel, szerelmi csalódásokkal. De mégis tele van, mert az érzéseidet nem tudod alakítani.
"Ne a teleportáláson akadj már fent! Akkor azt mondom, hogy szabad akaratomból egy 220 centis néger kosaras akarok lenni. Vagy akarok egy sárkányt. Akarni bármit tudok, akkor is, ha lehetetlen. Akkor most szabad akararom van?"
Teljesen mindegy mit akarsz mert nem érted a különbséget. Dönthetsz úgy hogy 220 centis néger kosaras akarsz lenni vagy hogy akarsz egy sárkányt vagy hogy ellopod a kenyeret. Annak hogy technikailag ez megoldható vagy nem, nincs köze a szabad akarathoz. Ha te úgy döntesz hogy betörsz a pékségbe de nem sikerül mert spéci zár védi akkor szerinted neked korlátozva van a szabad akaratod? :))
És választ várnék arra a kérdésre hogy ha te szabad akaratodból bűnt követsz el akkor az kinek a hibája? Eddig azt mondtátok hogy Allah hibája de miért is?
Nem olvastam el a válaszokat. Csak röviden leírom a véleményem.
Szerintem nem lett hibával teremtve. Valószínűleg az egyik legkiválóbb, ha nem a legkiválóbb teremtmény volt mindközül. Talán a legelső is.
Éppen ezért tudott a leggonoszabbá válni is, mivel a képességei messze felülmúlták másokét. Egy több ezer vagy akár millió éves lénynek egy embert félrevezetni, valószínűleg nem nehezebb, mint egy felnőtnek egy gyereket vagy talán inkább egy embernek egy kutyát becsapni. Egyszerűen nincsenek egy szinten. Tapasztalatban és képességekben is messze felülmúlja az embereket. Egy ember élethossza és tapasztalata pedig kb. olyan lehet a számára, mint nekünk egy Tiszavirágé.
Valószínűleg tartom, hogy az egész probléma lényegében ebből eredt. Mindenkinél jobb volt és egy idő után már mindenkit lenézett, az embereket meg főleg.
Ez nem bele volt tervezve a jellemébe, hanem a másokhoz való viszonyulásából alakult ki és került egyre távolabb és távolabb attól, akinek eredetileg kellett volna lennie, úgy hogy egy idő után már ebből az állapotból már nem volt visszaút. A jellemvonásai eredetileg valószínűleg olyanok voltak, amik a feladata ellátását szolgálták. pl. Gyors észjárású, logikusan gondolkodó, vezér egyéniség stb. és ezeket kezdte el rosszra használni. Olyan tulajdonságok, amik önmagukban se rosszak se jók, hanem attól függ mire használjuk őket.
"Annak hogy technikailag ez megoldható vagy nem, nincs köze a szabad akarathoz"
Akkor annak sem lenne köze a szabad akarathoz, ha olyan világban élnénk ahol egyszerűen nem megoldható bármi rossz elkövetése sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!