Sátán hibával lett megteremtve?
Lassan 10 éve hallgatok keresztény tanításokat (a kereszténységnek legszélsőségesebb ágazatait is beleértve), úgyhogy túl vagyok már a héber lapos földtől elkezdve nefilimeken át, a modern hittudományokig mindenen, de ez a kérdés a mai napig kétségeket kelt fel bennem.
------------
Az angyalokat úgy láthatjuk, mint szabad akarattal nem rendelkező, szolgáló lények.
Ha lenne szabad akaratuk, akkor Sátán már mindenkit megölt volna, gondolom ehhez kétség nem fér, Isten az, aki megadja neki az *engedélyt* arra, hogy valami rosszat tegyen.
Isten engedélye nélkül nem tehet meg semmit.
Mint egy program, ami csak úgy tud viselkedni ahogy azt megírja az ember, olyan hibákkal is rendelkezhet csak egy program, amit vagy szándékosan ír bele az ember, vagy pedig nem írja meg tökéletesen a programot mert nem ért hozzá annyira.
Természetesen Istenről nem feltételezném azt, hogy bármit is rosszul, vagy hibásan teremtett volna meg.
------------
Sátánt úgy láthatjuk, mint aki fellázadása után egyből profi is lett a cselszövésben, gyakorlás nélkül. Hogy lehetséges ez?
Eleve, nem volt semmilyen "tűzfal" az ő teremtését illetően, hogy ne történhessen benne fellázadás az Isten ellen?
Illetve ironikusnak érzem azt, hogy pont egy olyan lény vitte bűnbe az embert, aki elvileg arra lett volna hivatott, hogy az emberiség "oltalmazó kérubja" legyen.
------------
A bibliának két fontos pontja van történet szempontjából, az egyik a bűnbe esés, a második pedig a bűnből való megváltás, és mindkettő egy drámai, megjátszott színjátéknak tűnik.
A bűnbe esést kicsit megalapozatlannak érzem, van két ember, akiknek nincs viszonyítási alapjuk.
Éva nem tudott semmit arról, hogy mi a jó és mi a rossz, és meglett neki mondva, hogy ha eszik a gyümölcsből akkor rossz lesz neki.
Éva ezt fel se fogta, ahogy Ádám sem. Hogy lehet ilyen alapon törvényt kiadni?
A másik pedig Jézus kereszthalála, amiért én is hálás vagyok, mert szeretnék a mennyei Atyámhoz jutni halálom után, de Jézusnak a kivégzését nem érezzük egy kicsit vontatottnak, erőltetettnek, megjátszottnak?
------------
Elnézést kérek még saját magamtól is és Istentől is, amiért ilyen dolgokat feltételezek, de én azt látom ebben az egészben, mintha Isten direkt rendezte volna meg ezt az egészet már a teremtés elejétől.
Csupán azért, hogy az ember megtapasztalhassa, hogy milyen a *rossz*, és hogy megpróbáltatások által szerencséje lehessen az embernek egy magasabb rendű/szintű lénnyé válnia annál, mint amilyennek alapból megteremtette volna őt az Isten.
"Az angyalokat úgy láthatjuk, mint szabad akarattal nem rendelkező, szolgáló lények."
Ez így nem igaz, akkor nem léteznének a nefilimek.
"Ha lenne szabad akaratuk, akkor Sátán már mindenkit megölt volna, gondolom ehhez kétség nem fér, Isten az, aki megadja neki az *engedélyt* arra, hogy valami rosszat tegyen."
Egy végtelenül jó isten soha nem csinál ilyet.
Egyrészt.
Másrészt, ha a sátánnak nincs szabad akarata, akkor nem engedély kell neki az öléshez, hanem parancs.
"Természetesen Istenről nem feltételezném azt, hogy bármit is rosszul, vagy hibásan teremtett volna meg."
Azért elég gyanús a dolog.
Ez a világ nem úgy működik, ahogy egy végtelenül jó és igazságos teremtő világa működne.
"Sátánt úgy láthatjuk, mint aki fellázadása után egyből profi is lett a cselszövésben, gyakorlás nélkül. Hogy lehetséges ez?"
Ez azért van, mert nem olvastad el a Bibliát.
Konkrétan azt, hogy mit csinált a lázadása előtt.
"nem volt semmilyen "tűzfal" az ő teremtését illetően, hogy ne történhessen benne fellázadás az Isten ellen?"
A lázadása bele volt kódolva a teremtésbe.
Ha ő nem lázad, az első alárendeltje lázadt volna, ha ő sem, akkor a következő.
Ez egy beépített hiba a teremtésben.
"Éva nem tudott semmit arról, hogy mi a jó és mi a rossz, és meglett neki mondva, hogy ha eszik a gyümölcsből akkor rossz lesz neki.
Éva ezt fel se fogta, ahogy Ádám sem. Hogy lehet ilyen alapon törvényt kiadni?"
Nagyon egyszerű: MERT, CSAK!
Ez az erőszak joga.
"A másik pedig Jézus kereszthalála, amiért én is hálás vagyok, mert szeretnék a mennyei Atyámhoz jutni halálom után, de Jézusnak a kivégzését nem érezzük egy kicsit vontatottnak, erőltetettnek, megjátszottnak?"
Senki nem érti, hogy ha valaki meg akar bocsátani, akkor ehhez miért kell megölni valakit?
Máshogy nem megy?
Például úgy, ahogy tőled is elvárja, hogy bocsáss meg másnak?
"Elnézést kérek még saját magamtól is és Istentől is, amiért ilyen dolgokat feltételezek"
Mármint: elnézést kérsz, hogy gondolkodsz?
Azért ez elég súlyos. Valaki csúnyán elintézett téged, ha ezt most komolyan mondtad.
"de én azt látom ebben az egészben, mintha Isten direkt rendezte volna meg ezt az egészet már a teremtés elejétől"
Miért?
Szerinted NEM tudta előre?
Dehogynem!
"Csupán azért, hogy az ember megtapasztalhassa, hogy milyen a *rossz*, és hogy megpróbáltatások által szerencséje lehessen az embernek egy magasabb rendű/szintű lénnyé válnia annál, mint amilyennek alapból megteremtette volna őt az Isten."
Na nem.
Egy végtelen lény SOHA nem választ ennyire rossz megoldást!
Az ember eleve tökéletesre lett teremtve, nem?
Ennél csak rosszabb lett.
Másrészt: az ember remekül fejlődhetett volna úgy is, hogy közben nem lesz rossz, gonosz, stb.
"A Sátán és angyalai szabad akaratukból elfordultak Istentől, csak mivel a transzcendens világban nincs fizikai tér és a mi fogalmaink szerinti idő sem, ezért ez az elfordulásuk folyamatos és végleges. Nem tudnak "megtérni", mert nincs bennük változás."
Na nem.
Ha nincs idő, és nincs változás, hogy tudtak elfordulni?
Akkor eleve úgy lettek teremtve!
5.: "Elnézést kérek még saját magamtól is és Istentől is, amiért ilyen dolgokat feltételezek"
Mármint: elnézést kérsz, hogy gondolkodsz?
Azért ez elég súlyos. Valaki csúnyán elintézett téged, ha ezt most komolyan mondtad. ---> Bár nem én vagyok a Kérdező, de ilyen gondolataim nekem is voltak korábban, néha még most is. Egyházi suliba jártam végig, és csak később tűnt fel, hogy sokszor egyházi / vallásos berkeken belül a bűnbe és majd halálba vezető útnak a lázadás van kikiáltva, ami nagyon sok esetben csak szimpla gondolkodást jelent, amikor észreveszed a logikai bukfenceket ezekben a történetekben. Én nagyon sokáig nem mertem semmilyen krtikát megfogalmazni a Bibliával kapcsolatosan, de egy ponton túl szerintem még a legőszintébben hívőnek is el kell ismernie, hogy igenis ellentmondásokkal van tele a Biblia. Persze ez úgyis azzal lesz elrendezve, hogy hát akkor nem igazi a hited, lázadsz, elfordultál, stb...
Nem.
Isten leíratta, hogy sokáig az igazságban járt, fedhetetlen volt. De elkezdett olyasmi után vágyakozni ami nem illeti.
Addig járt az "agya" ezen, amig a tettek mezejére lépett, hogy megszerezze.
"Isten leíratta, hogy sokáig az igazságban járt, fedhetetlen volt. De elkezdett olyasmi után vágyakozni ami nem illeti"
Akkor mégiscsak rossz a teremtés ha ilyen vágyakkal lett megteremtve.
Bocsáss meg de Isten nem teremt vágyakat, az ember a saját érzései, gondolatai alapján tevékenykedik.
Ezt meg is fogalmazta nekünk Isten:
(Jakab 1:14) . . .mindenki úgy van próbára téve, hogy a saját kívánsága vonzza és csábítja.
Sátán a saját egyéni vágyait édesgette, és nem másokét.
Akkor nem úgy szólna a vers, hogy a "saját vágyai"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!