Sátán hibával lett megteremtve?
Lassan 10 éve hallgatok keresztény tanításokat (a kereszténységnek legszélsőségesebb ágazatait is beleértve), úgyhogy túl vagyok már a héber lapos földtől elkezdve nefilimeken át, a modern hittudományokig mindenen, de ez a kérdés a mai napig kétségeket kelt fel bennem.
------------
Az angyalokat úgy láthatjuk, mint szabad akarattal nem rendelkező, szolgáló lények.
Ha lenne szabad akaratuk, akkor Sátán már mindenkit megölt volna, gondolom ehhez kétség nem fér, Isten az, aki megadja neki az *engedélyt* arra, hogy valami rosszat tegyen.
Isten engedélye nélkül nem tehet meg semmit.
Mint egy program, ami csak úgy tud viselkedni ahogy azt megírja az ember, olyan hibákkal is rendelkezhet csak egy program, amit vagy szándékosan ír bele az ember, vagy pedig nem írja meg tökéletesen a programot mert nem ért hozzá annyira.
Természetesen Istenről nem feltételezném azt, hogy bármit is rosszul, vagy hibásan teremtett volna meg.
------------
Sátánt úgy láthatjuk, mint aki fellázadása után egyből profi is lett a cselszövésben, gyakorlás nélkül. Hogy lehetséges ez?
Eleve, nem volt semmilyen "tűzfal" az ő teremtését illetően, hogy ne történhessen benne fellázadás az Isten ellen?
Illetve ironikusnak érzem azt, hogy pont egy olyan lény vitte bűnbe az embert, aki elvileg arra lett volna hivatott, hogy az emberiség "oltalmazó kérubja" legyen.
------------
A bibliának két fontos pontja van történet szempontjából, az egyik a bűnbe esés, a második pedig a bűnből való megváltás, és mindkettő egy drámai, megjátszott színjátéknak tűnik.
A bűnbe esést kicsit megalapozatlannak érzem, van két ember, akiknek nincs viszonyítási alapjuk.
Éva nem tudott semmit arról, hogy mi a jó és mi a rossz, és meglett neki mondva, hogy ha eszik a gyümölcsből akkor rossz lesz neki.
Éva ezt fel se fogta, ahogy Ádám sem. Hogy lehet ilyen alapon törvényt kiadni?
A másik pedig Jézus kereszthalála, amiért én is hálás vagyok, mert szeretnék a mennyei Atyámhoz jutni halálom után, de Jézusnak a kivégzését nem érezzük egy kicsit vontatottnak, erőltetettnek, megjátszottnak?
------------
Elnézést kérek még saját magamtól is és Istentől is, amiért ilyen dolgokat feltételezek, de én azt látom ebben az egészben, mintha Isten direkt rendezte volna meg ezt az egészet már a teremtés elejétől.
Csupán azért, hogy az ember megtapasztalhassa, hogy milyen a *rossz*, és hogy megpróbáltatások által szerencséje lehessen az embernek egy magasabb rendű/szintű lénnyé válnia annál, mint amilyennek alapból megteremtette volna őt az Isten.
Kicsit akkor talán reagálhatnál is... mondjuk arra, amit érdekesnek találsz.
Tényleg nagyon sok minden előkerült, az ilyenekért érdemes ide jönni :-)
Nem csodálom.
Akkor talán holnap.
Tévedés, az ember lett Isten hasonlatosságára teremtve, nem az angyalok.
Istennek pedig teljesen más vágyai vannak mint az embernek.
Miket ki nem találtok Isten személyéről, csak hogy Ő legyen a hibás.
"az ember lett Isten hasonlatosságára teremtve, nem az angyalok.
Istennek pedig teljesen más vágyai vannak mint az embernek."
Vicces, ahogy 2 mondatban kiütöd saját magad.
KO.
Itt van ez a videó, ami segít megközelíteni az angyalok kérdését:
https://www.youtube.com/watch?v=iwJNi-f1NPc
Bár hozzáteszem, ez csupán spekulatív metafizika-alapú teológia, nem kinyilatkoztatás-alapú teológia.
A lényeg:
1. Az angyalok nem tanulnak, hanem a teljes tudásuk már készen van a teremtésük kezdetén.
2. Az angyalok a világot nem az érzékszervek tapasztalatai által, hanem a saját, előre megkapott teljes tudásuk szemlélésével értik meg.
3. Az angyalok egy tett alapján érik el Istent, és ebben a tettben fogadják el vagy utasítják el őt.
4. Az angyalok nem tudnak bűnt elkövetni:
- a tudatlanság miatt, a fentebbi okok miatt
- a tévedés miatt, mert nem tudnak tévedni
- a szenvedély miatt, mert nincs testük
- a rossz szokás miatt
A bűnnek emiatt szelleminek kell lennie. A legvalószínűbb forrása az angyali bűnnek a gőg és az irigység. Nem fogadták el a kegyelmet, és inkább magukat szerették mint Istent.
Na, kérem:
egyrészt ezek, nem tudom, hogy hol vannak leírva a Bibliában.
Különösen a kettes gyanús, mert ha nincs érzékszervük, akkor a lejövetelkor miért van szemük, fülük, stb, amit szemmel láthatólag használnak is?
Mindegy... ha kiindulunk ezekből, akkor az első kettő következtetés ESETLEG helyes.
Ehhez az kell, hogy a tudásuk és a szellemi képességeik VALÓBAN teljes legyen.
Azért a teljes világegyetem összes tudása az iszonyú nagyságrend. És ez egyetlen lényben, és ilyen lényből van rengeteg millió?
Ez nekem azért tűnik furcsának, mert akkor nyilván magukat is ismerik, amihez megint csak hatalmas kapacitás kell, és ez így megy a végtelenségig.
Ráadásul ez nem csak az anyagi, hanem a mennyei világra is vonatkozik!
Szerintem ilyen nincsen.
Arról nem is beszélve, hogy ilyen alapon bármelyik angyal bármiféle problémát meg tud oldani, ami csak előfordul a világunkban.
Akkor miért nem oldják meg?
Nézzük a többit:
"- a szenvedély miatt, mert nincs testük"
Ez butaság, a szenvedélyhez nem kell test.
"- a rossz szokás miatt"
Úgyszintén.
"A bűnnek emiatt szelleminek kell lennie."
Minden bűn szellemi, míg valami fizikai formát nem ölt.
Konkrétan a nefilimek abszolút fizikai bűnből születtek.
Szóval ez a videó az angyalokról egyrészt megalapozatlan dolgokat is állít, másrészt egyértelműen nem igaz dolgokat is.
Tehát nem érdemes bármihez is bizonyítéknak tekinteni.
#29 Mondtam előre, ez spekulatív teológia, amit a középkorban fejlesztettek ki, csak részben biblikus, egy metafizikai hagyományt követ. Később gúnyolták (Hány angyal fér el egy tű hegyén?) ezért a középkori gondolkodókat.
Csak érdekességképp osztottam meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!