Sátán hibával lett megteremtve?
Lassan 10 éve hallgatok keresztény tanításokat (a kereszténységnek legszélsőségesebb ágazatait is beleértve), úgyhogy túl vagyok már a héber lapos földtől elkezdve nefilimeken át, a modern hittudományokig mindenen, de ez a kérdés a mai napig kétségeket kelt fel bennem.
------------
Az angyalokat úgy láthatjuk, mint szabad akarattal nem rendelkező, szolgáló lények.
Ha lenne szabad akaratuk, akkor Sátán már mindenkit megölt volna, gondolom ehhez kétség nem fér, Isten az, aki megadja neki az *engedélyt* arra, hogy valami rosszat tegyen.
Isten engedélye nélkül nem tehet meg semmit.
Mint egy program, ami csak úgy tud viselkedni ahogy azt megírja az ember, olyan hibákkal is rendelkezhet csak egy program, amit vagy szándékosan ír bele az ember, vagy pedig nem írja meg tökéletesen a programot mert nem ért hozzá annyira.
Természetesen Istenről nem feltételezném azt, hogy bármit is rosszul, vagy hibásan teremtett volna meg.
------------
Sátánt úgy láthatjuk, mint aki fellázadása után egyből profi is lett a cselszövésben, gyakorlás nélkül. Hogy lehetséges ez?
Eleve, nem volt semmilyen "tűzfal" az ő teremtését illetően, hogy ne történhessen benne fellázadás az Isten ellen?
Illetve ironikusnak érzem azt, hogy pont egy olyan lény vitte bűnbe az embert, aki elvileg arra lett volna hivatott, hogy az emberiség "oltalmazó kérubja" legyen.
------------
A bibliának két fontos pontja van történet szempontjából, az egyik a bűnbe esés, a második pedig a bűnből való megváltás, és mindkettő egy drámai, megjátszott színjátéknak tűnik.
A bűnbe esést kicsit megalapozatlannak érzem, van két ember, akiknek nincs viszonyítási alapjuk.
Éva nem tudott semmit arról, hogy mi a jó és mi a rossz, és meglett neki mondva, hogy ha eszik a gyümölcsből akkor rossz lesz neki.
Éva ezt fel se fogta, ahogy Ádám sem. Hogy lehet ilyen alapon törvényt kiadni?
A másik pedig Jézus kereszthalála, amiért én is hálás vagyok, mert szeretnék a mennyei Atyámhoz jutni halálom után, de Jézusnak a kivégzését nem érezzük egy kicsit vontatottnak, erőltetettnek, megjátszottnak?
------------
Elnézést kérek még saját magamtól is és Istentől is, amiért ilyen dolgokat feltételezek, de én azt látom ebben az egészben, mintha Isten direkt rendezte volna meg ezt az egészet már a teremtés elejétől.
Csupán azért, hogy az ember megtapasztalhassa, hogy milyen a *rossz*, és hogy megpróbáltatások által szerencséje lehessen az embernek egy magasabb rendű/szintű lénnyé válnia annál, mint amilyennek alapból megteremtette volna őt az Isten.
(Hány angyal fér el egy tű hegyén?)
Ez egyáltalán nem gúny, hanem érdekes kérdés, elmetorna.
Spekulációnak meg nem rossz, de sajnos nem jött be. Egy része talán lehet igaz, de ezt nem fogjuk megtudni.
"Miket ki nem találtok Isten személyéről, csak hogy Ő legyen a hibás."
Ezeket nem mi találjuk ki, ezek nyilvánvaló tények. Ha egyvalaki egyedül teremt egy teljes világot, akkor abban a világban csak olyan dolgok történhetnek amiket ő úgy teremtett hogy megtörténhessen. Vagyis bármi is történik, akár jó, alár rossz, az csakis őbelőle eredhet.
Akik a saját őrangyalukkal kapcsolatba léptek valaha azok mondják, hogy az angyal csak azért jelenik meg emberi alakban, hogy hozzánk hasonlónak lássuk, ne ijedjünk meg tőle. Bármilyen alakja lehetne elvileg.
Egyébként fehér vagy rózsaszínes fényesség az angyal, tiszta energia.
Szerintem a vágyak oka a pszichológiában kereshető, nem a teremtésben. Hogy is teremthetett volna Isten vágyat anyagi javakra? Kezdetben ilyenek nem voltak. a pénzt már nem Isten, hanem az ember alkotta, azelőtt pedig cserekereskedelem volt. Bár egyik sem jobb a másiknál, az a lényeg, hogy aki ad annak se legyen hiánya emiatt. A vágyak alapvetően nem rosszak vagy jók, csak léteznek, az emberi elme és test is "teremtheti" azokat.
Nekem az nem tetszik a Bibliában, hogy a kígyó tudáshoz juttatja az embereket. Tulajdonképpen az emberek már előtte is dönthetnek, csak olyan gyermeki szinten vannak. Szóval tudáshoz, kritikai érzékhez jutnak, és ez Istennek nem tetszik, mert akkor őt már kritizálni fogják. El is hagyja az embert. Aztán azt mondja Isten, vagy az emberek, akik a vallást összehozták, hogy megmártalak a vízben, megjelöllek, hogy te már hiszel és ezért a kritikai érzéket, a tudást elhagyod, többé nem gyakorod. Akkor oké vagy, ha szabad akaratodból így döntesz, hogy hiszel nekem.
Na már most miért ne lehetne valaki tudománnyal foglalkozó, szkeptikus és eközben hihet a teremtőben? Ez ugye kizárja, hogy Ádám és Éva az első emberpár, mert törzsfejlődés volt. Nekem ebből az következik, hogy az Ószövetség egyértelműen nem történelmi jellegű írás. Ezek tanmesék, példabeszédek, melyek össze vannak gyűjtve. Mi a középiskolában irodalomórán is olvastuk a Bibliát. Ott mutatott rá a tanár,, hogy nézzétek, itt kétféle teremtéstörténet van. Az egyikben a férfi és nő egyszerre születik földből és leheletből, a másikban meg a nő ugye oldalbordából van. Nem fér meg a kettő, hacsak ez direkt nem is történelmi dokumentum.
A vágyak az emberi természetből következnek, az pedig teremtett, nem?
Amúgy az állatoknak is vannak vágyaik (amelyik elég bonyolult hozzá).
MINDENT az isten teremtett.
A többi nem rossz, amit írtál, bár bizonyítékok erre sincsenek.
Ha pl. az angyalok energiák lennének, akkor ki tudnánk mérni a mozgásukat.
Azt pedig jó dolognak tartod, hogy az isten tudatlan embereket akar? Hogy ezeket szereti?
Ezt most nekem írtad?
Mert akkor légyszi ne magyarázd már meg nekem, hogy semmiképp nincs igazam.
Mondom, nekem az NEM tetszik a Bibliában.... A Biblia ebben a kérdéskörben számomra nagyon ellentmondásos. Remélem, hogy a fölsőbb erő nem így válogat, ha létezik.
Az angyalokról való tapasztalat egy közeli ismerősömé. Nem tudnánk mérni őket, mert egy másik dimenzióban mozognak.
Remek, a nagybetűs minden kérdésköre az nagyon tág. Mennyi a minden? Az autót hogyan teremtette vagy a kereket? Azt az ember készítette.
Nem vonom kétségbe, hogy az állatoknak is vannak vágyai. Vannak most is háziállataim. Kérdéses, hogy az emberi természet teremtett-e. Ha arra támaszkodom, hogy a Biblia azt írja Isten lehellt egyet a testbe, akkor az valyon tényleg teremtés? Ha ezt szöveghűen nézem, akkor nem lehet, hogy csak a maga kis darabkáját tette belénk. Akkor a saját vágyait ő teremtette, de a mi isteni lelkünk nem teremthet semmit?
Mi a semmi és a minden? Messze vezet ez. Az pedig semmilyen egészséges vitának nem lehet alapja, hogy azt mondod az általam leírtak egy részére, hogy rossz. Az itt elfogadható bizonyítékok szinte mind ítélhetők rossznak, ez sosem lesz objektív téma.
"egy másik dimenzióban mozognak."
Akkor tudnánk mérni őket, amikor itt mozognak. Ha nem jönnek ide, akkor viszont nem tudnak itt semmit csinálni.
"Az autót hogyan teremtette vagy a kereket? Azt az ember készítette."
Az isteni elrendelés alapján, amit amúgy szintén előre látott.
Szóval mondhatjuk azt, hogy ezt is ő teremtette, csak nem közvetlenül.
"Akkor a saját vágyait ő teremtette"
Ebben azért nem vagyok biztos, ez is egy jó kérdés.
A saját törvényeit nem teremtheti ő, mert akkor törvények nélkül kellett volna születnie, ami képtelenség.
"de a mi isteni lelkünk nem teremthet semmit?"
De, miért ne?
Azt, amire képesek vagyunk, ami elő van írva nekünk. Na, ezek nem a vágyaink, hanem pl. a GMO.
Az angyalt látók szerint ezek a lények konkrétan nem jönnek át a mi dimenziónkba a beszélgetéshez. Nem csinálnak itt semmit. Az emberek őket nem is szemmel látják. Inkább telepatikus úton. Azért ezt a véleményt nyomatékosíthattad, nem baj, de ebbe a vitába nagyon nem szeretnék belemenni, mert én még nem is próbálkoztam angyalt látni. Ezt nekem más mondta.
Ha onnan nézed a képletet, hogy csak azt teremtjük, amire vágyunk, akkor a GMO igenis a vágyunk, akkor meg előre meg kellett írva legyen. Ha nincs előre megírva, akkor is a vágyunk pl a több élelem termelése, mivel a Föld kezd túlnépesedni. A parancs meg az volt már az Édenben is, hogy szaporodjunk, sokasodjunk. Nyilván csak azt teremtjük, amire vágyunk, olyat nem teremthetünk amire nem, hiszen arra nem gondolunk. Probléma kell, amit meg kell oldanunk, és kell kreativitás, hogy meg tudjuk oldani. Szerintem ezt a kreativitást kaptuk a gyümölcstől, de ez borzasztó szabad értelmezés és el is tértem attól, amire meg akrtam felelni.
Szóval logikai hiba, hogy a GMO nem a vágyunk, ha azt mégis létrehoztuk. Bábel tornyát sem kellett volna létrehoznunk, de elvileg létrehoztuk. És az Isten meg is büntette az embereket abban a történetben. Tehát akkor azt sem kellett volna, tehát nem lehetett volna vágy sem, de az volt.
Vagy akkor a tornyot is ő húzta fel és élvezi, hogy kicseszhet az emberiséggel? És akkor a GMO-ért mit fogunk kapni?
Ha nem jönnek át, akkor nem is tudnak csinálni itt semmit, és telepatikus úton sem láthatók.
A GMO miatt egy élhető világot fogunk kapni.
Miért vagy biztos ebben az angyalkérdésben? Ez ennyire nem bizonyos. Ha valakinek valahova mennie kell az akár a mi saját tudatunk is lehet akár. De szerintem senkinek sehova nem kell mennie. Ráadásul azt az adatot nem is tudom, hogy mérhető-e. Lehet, hogy mérhető. Itt az alanyok olyat emlegetnek, hogy az ember tudatának a rezgésszámát kell meditációval növelni és így jöhet létre a kapcsolatfelvétel. (Persze ezt a rezgésszámdolgot űrlény témában is hallottam, ezért vagyok én is szkeptikus.)
Remélem, hogy a GMO miatt jobb lesz az élet, de akkor ez miért nem egy programozott vágy szerinted? Amikor csomó minden más találmány is jobbá tette az életet, mint a kerék is, amit említettem. És az meg nem a mi általunk készített dolog, hanem az is isteni teremtett dolognak tekinthető az általad leírt gondolatmenetben.
Azért vagyok biztos, mert a tudomány az működik. Ott nem kell találgatni.
Ami nem jön ide, az nem is hat itt. Nem lehet vele kapcsolatba kerülni SEHOGY, és ő se lát minket.
A tudatnak nincsen rezgésszáma, agyi frekvenciák vannak, de ez nem lényeges. Az órának sem a ketyegés a legfontosabb tulajdonsága.
Istennek nyilván nem kellett mindent megteremtenie, sok dolgot ránk bízhatott, és előre tudta. hogy megoldjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!