Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Sátán hibával lett megteremtve...

Sátán hibával lett megteremtve? Vol.2

Figyelt kérdés

Előzmény:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..

Gondolkoztam, és 3 lehetséges választ találtam megfejtésként, és sajnos mind a 3 kifogásolható is, viszont szeretném, ha ezeket a gondolat meneteket vinnénk tovább ebben az "új" kérdésben.

--------------------

1. lehetséges megoldás:

Isten direkt módon tette Sátánba ezt a nagyon picike kis hibát, ami miatt gőgös lett és fellázadt.

(vagy teremtésekor, vagy utólag, szerintem mindegy)

Konklúzió:

Isten ezzel nyílvánvalóan gonosz dolgot tett volna, de ha a Bibliában hiszünk és egy tökéletes/jó Istenben, akkor ezt az elméletet kizárhatjuk.

--------------------

2. lehetséges megoldás:

Sátán maga teremtette meg, saját magában ezt a kis hibát, ami gőgöt majd fellázadást eredményezett.

Semmi nincs teremtés nélkül, se jó, se rossz, se hibák. Sátánba mégis valahogy belekerült, és ha nem Isten volt, akkor Sátánnak kellett lennie...

Konklúzió:

Ha megintcsak a Bibliában hiszünk, akkor szó sem lehet arról, hogy Sátánnak bármilyen szinten is teremtői hatalma lenne, főleg nem olyan teremtői hatalma, amivel képes lenne az egész teremtést elrontani.

Főleg nem szolgáló, angyali státuszban.

--------------------

3. lehetséges megoldás:

Magától, véletlenszerűen jött létre a hiba Sátánban, ami miatt gőg és fellázadás történt.

Konklúzió:

Ha véletlenszerűen jöhettek volna létre ilyen hibák a teremtésben, akkor az azt jelentené, hogy Isten nem tökéletes, és a teremtése sem sikerült tökéletesre.

Ha a Bibliában hiszünk, amely az elejétől a végéig egy tökéletes Istent jelent ki, akkor ezt az elméletet is kizárhatjuk megintcsak.

--------------------

Gondolkoztam rajta elég sokat, és csak ezt a 3 megoldást találtam, és mind a 3 ellentmondásos, és csak kizárni tudja egyik a másikat, vagy éppen önmagukat.

Nem tudom elképzelni azt, hogy bármi más megoldás lehetne még ezeken kívül...

2021. jún. 23. 12:50
❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯
 101/167 anonim ***** válasza:
100%

"de így milyen alapon állítod hogy hibás a levezetésem?"

Hogy eleve hamis jelentést magyarázol a szabad akaratba, mint arra rámutattam.

2021. jún. 27. 22:05
 102/167 anonim ***** válasza:
43%

Levezeted a példán keresztül vagy nem?

Nagyon fájhatott hogy alulmaradtál a vitában :) Azóta minden ilyen hasonló kérdésnél megjelensz, de hiába. Most sem tudod értelmesen alátámasztani az állításod.

2021. jún. 28. 09:18
 103/167 anonim ***** válasza:

Mit kéne még levezessek? Ahogy mondtam, már ott megbukik az egész elképzelésed, hogy hamis jelentést magyarázol a szabad akararba.

De akkor tessék, olvasgass, a saját vallásod is meghazudtol:

[link]

2021. jún. 28. 09:24
 104/167 anonim ***** válasza:
0%

Miben hazudtol meg? Nem érted amit olvasol?

"A fenti idézetek is bizonyítják, hogy Isten mindazokban a dolgokban, amelyek alapján a túlvilágon tetteink és szándékaink elbírálás alá fognak kerülni, szabad akaratot adott számunkra. Az ember a saját választása szerint vezettetik az útján. Ha ez nem így lenne, akkor értelmüket vesztenék a Kinyilatkoztatások, a Küldöttek munkálkodása, ahogy Isten parancsa szerint jóra hívták az embereket, vagy eltiltottak minket a rossztól."

Azt írja amit én is mondtam.

2021. jún. 28. 09:37
 105/167 anonim ***** válasza:
92%

"Miben hazudtol meg?"

Abban, hogy szerinted a szabad akarat azt jelenti hogy bármit választhatsz. Ezzel szemben az összes vallásban, az iszlámban is a szabad akarat azt jelenti hogy az előtted álló lehetőségek közül a döntés a tiéd, nem pedig előre determinált hogy mit fogsz dönteni.

Direkt azért nem is konkrét cikket linkeltem, hanem magát a google keresést, mert többet végigolvasva is kivétel nélkül mindegyik azt állította, amit én mondtam.

"Azt írja amit én is mondtam."

Olyat ez sem ír, hogy bármit kell, hogy akarhass.

2021. jún. 28. 09:41
 106/167 anonim ***** válasza:
0%
Pontosan illeszkedik ahhoz amit mondtam. Azt írja Allah szabad akaratot adott számunkra mindabban ami alapján a túlvilágon tetteink és szándékaink elbírálás alá fognak kerülni. Ha a kenyeres példát vesszük, amiben úgy programoznak át hogy ne lopd el a kenyeret, ez már nem teljesül hiszen nincs meg a szabad akarat. A kód nem engedi hogy szabad akaratodból úgy dönts, ellopd a kenyeret.
2021. jún. 28. 09:51
 107/167 anonim ***** válasza:
92%

"Azt írja Allah szabad akaratot adott számunkra mindabban ami alapján a túlvilágon tetteink és szándékaink elbírálás alá fognak kerülni"

Így van. Tehát nem igaz, amit mondtál, hiszen a te definíciód alapnán ez is korlátozott szabad akarat. Hisz ő is azt állítja, hogy nem kell hogy bármit akarhass, csakis azt, ami alapján Allah majd megítél.

Az meg ugye eleve Allahon múlna, hogy mi alapján ítél. Simán teremthette volna úgy a világot hogy senkit nem enged lopni, és akkor nincs is kit ítélnie egy nem lehetségea dolog alapján, vagyis nem kéne a szabad akarathoz, hogy bárki is akarhasson lopni

2021. jún. 28. 10:07
 108/167 anonim ***** válasza:

Ha úgy vagy programozva hogy ne dönthess valami mellett akkor ez nem a saját választásod. Így pedig nem teljesül a szabad akarat. "Az ember a saját választása szerint vezettetik az útján." Ha az hogy nem lopd el a kenyeret, nem a te döntésed hanem így lettél beprogramozva akkor ez már nem szabad akarat.

"Az meg ugye eleve Allahon múlna, hogy mi alapján ítél. Simán teremthette volna úgy a világot hogy senkit nem enged lopni, és akkor nincs is kit ítélnie egy nem lehetségea dolog alapján, vagyis nem kéne a szabad akarathoz, hogy bárki is akarhasson lopni"

Erről beszélünk több oldalon keresztül, hogy ez nem lenne szabad akarat. Ha Allah nem enged lopni akkor nem a te döntésed hogy nem lopsz, nem szabad akaratodból hoztad meg ezt a döntést hogy nem lopsz hanem egyszerűen nem tudsz meghozni olyan döntést hogy lopj, mert a kód nem engedi.

2021. jún. 28. 10:18
 109/167 anonim ***** válasza:

"Erről beszélünk több oldalon keresztül, hogy ez nem lenne szabad akarat. "

Az idézeted pont ezt cáfolta. Hisz az alapján eleve csak abban kell hogy szabadon dönthess a szabad akarathoz, ami alapján ítél Allah.

Ha egy olyan világot teremt ahol valami alapból lehetetlen, akkor ugye az alapján már alapból nem ítél, vagyis nem kell a szabad akarathoz hogy azt akarhasd.

2021. jún. 28. 11:58
 110/167 anonim ***** válasza:
43%

"Az idézeted pont ezt cáfolta. Hisz az alapján eleve csak abban kell hogy szabadon dönthess a szabad akarathoz, ami alapján ítél Allah."

Te voltál az aki azzal jött hogy Allah miért nem olyan világot teremtett amiben nincs bűnözés. Ha átírjuk a kódod úgy hogy semmi olyat ne tegyél ami bűn, akkor mi alapján ítélne meg Allah? Ha semmi olyanban nem dönthetsz ami alapján Allah megítélne akkor hol a szabad akarat?

"Ha egy olyan világot teremt ahol valami alapból lehetetlen, akkor ugye az alapján már alapból nem ítél, vagyis nem kell a szabad akarathoz hogy azt akarhasd."

Megint kevered a dolgokat. Hogy érted hogy alapból lehetetlen? Úgy hogy belédkódolják hogy ne hozz olyan döntést amivel bűnt követsz el, vagy dönthetsz úgy hogy elköveted a bűnt de az nem fog megvalósulni? Hatalmas különbség van a kettő között.

2021. jún. 28. 12:11
❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!