Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Sátán hibával lett megteremtve...

Sátán hibával lett megteremtve? Vol.2

Figyelt kérdés

Előzmény:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..

Gondolkoztam, és 3 lehetséges választ találtam megfejtésként, és sajnos mind a 3 kifogásolható is, viszont szeretném, ha ezeket a gondolat meneteket vinnénk tovább ebben az "új" kérdésben.

--------------------

1. lehetséges megoldás:

Isten direkt módon tette Sátánba ezt a nagyon picike kis hibát, ami miatt gőgös lett és fellázadt.

(vagy teremtésekor, vagy utólag, szerintem mindegy)

Konklúzió:

Isten ezzel nyílvánvalóan gonosz dolgot tett volna, de ha a Bibliában hiszünk és egy tökéletes/jó Istenben, akkor ezt az elméletet kizárhatjuk.

--------------------

2. lehetséges megoldás:

Sátán maga teremtette meg, saját magában ezt a kis hibát, ami gőgöt majd fellázadást eredményezett.

Semmi nincs teremtés nélkül, se jó, se rossz, se hibák. Sátánba mégis valahogy belekerült, és ha nem Isten volt, akkor Sátánnak kellett lennie...

Konklúzió:

Ha megintcsak a Bibliában hiszünk, akkor szó sem lehet arról, hogy Sátánnak bármilyen szinten is teremtői hatalma lenne, főleg nem olyan teremtői hatalma, amivel képes lenne az egész teremtést elrontani.

Főleg nem szolgáló, angyali státuszban.

--------------------

3. lehetséges megoldás:

Magától, véletlenszerűen jött létre a hiba Sátánban, ami miatt gőg és fellázadás történt.

Konklúzió:

Ha véletlenszerűen jöhettek volna létre ilyen hibák a teremtésben, akkor az azt jelentené, hogy Isten nem tökéletes, és a teremtése sem sikerült tökéletesre.

Ha a Bibliában hiszünk, amely az elejétől a végéig egy tökéletes Istent jelent ki, akkor ezt az elméletet is kizárhatjuk megintcsak.

--------------------

Gondolkoztam rajta elég sokat, és csak ezt a 3 megoldást találtam, és mind a 3 ellentmondásos, és csak kizárni tudja egyik a másikat, vagy éppen önmagukat.

Nem tudom elképzelni azt, hogy bármi más megoldás lehetne még ezeken kívül...

2021. jún. 23. 12:50
 121/167 anonim ***** válasza:
100%
Kár hogy az eleve hibás alapfelállásból bármilyen levezetés kizárólag hibás lehet...
2021. jún. 28. 16:06
 122/167 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem pihenj le kicsit.
2021. jún. 28. 16:18
 123/167 anonim ***** válasza:
100%
Miért, utána már majd felfogod végre hogy mit jelent a szabad akarat fogalma?
2021. jún. 28. 16:20
 124/167 anonim ***** válasza:
0%
Nem, csak gondoltam ennyi hülyeséget összehordani nagyon fárasztó lehet, ezért javasoltam hogy pihenj le.
2021. jún. 28. 16:27
 125/167 anonim ***** válasza:
100%
Majd ha egyszer hülyeségeket kezdek összehordani, akkor ráérek pihenni ezek szerint. Eddig még engem igazol minden filozófia és vallás ami a szabad akaratot definiálja.
2021. jún. 28. 16:31
 126/167 anonim ***** válasza:
0%
Nem igazol téged semmi, és még a saját példádon sem tudtad végigvezetni amit állítasz és persze nem válaszoltál a kérdésemre sem.
2021. jún. 28. 16:46
 127/167 anonim ***** válasza:
100%

Mivel nem létezik se vallás, se filozófia ami alapján a szabad akarat korlátlanságot jelentene, és nem pedig nem determináltságot, én pedig végig pont ezt magyaráztam, ez elég egyértelmű eset.

Levezetni pedig le tudtam, még az egyik első kommentben ezzel kezdtem, a pékséges példával. Ha nem választhatod a tehénlepényt, attól még ott van minden más, jó lehetőség, amelyek között, ha nem előre determináltak a döntéseid, akkor bármi mást választhatsz, mert van szabad akaratod.

2021. jún. 28. 16:54
 128/167 anonim ***** válasza:
0%

Aha persze. A te logikádból az következett ha valamire nem vagy képes akkor az a szabad akaratod korlátozása :)

A kérdésem pedig továbbra is az ha beprogramoznak hogy semmi olyan döntést ne hozz aminek eredményeként büncselekményt követnél el akkor van szabad akaratod vagy nincs?

2021. jún. 28. 17:02
 129/167 Darkmoon80 ***** válasza:
91%

EMBER!

Téged kivéve mindenki látja, hogy vagy olyan ostoba vagy, hogy a legegyszerűbb logikára is képtelen vagy, vagy olyan vakhitű, hogy még a teljesen biztos tényeket is letagadod.

Bármelyik eset is áll fenn, azon kívül, hogy a NULLA hasznosságú hozzászólásaid számát szaporítod, semmi értelme annak, hogy itt vitatkozol!

2021. jún. 28. 17:23
 130/167 anonim ***** válasza:

"A te logikádból az következett ha valamire nem vagy képes akkor az a szabad akaratod korlátozása"

Ez a tiedből következett. Én végig azt magyaráztam, hogy nincs értelme annak, hogy korlátozott szabad akarat, mert az vagy van, vagy nincs, a lehetőségeid számától abszolút függetlenül.

"A kérdésem pedig továbbra is az ha beprogramoznak hogy semmi olyan döntést ne hozz aminek eredményeként büncselekményt követnél el akkor van szabad akaratod vagy nincs?"

Már vagy tízszer leírtam neked, hogy ettől lehet is meg nem is, mert ez abnól derül ki hogy a többi lehetőség közül tudsz-e véletlenszerűen választani, vagy előre el van rendelve hogy mit fogsz választani. Előbbi esetben van szabad akaratod, utóbbi esetben nincs.

2021. jún. 28. 17:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!