Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Sátán hibával lett megteremtve...

Sátán hibával lett megteremtve? Vol.2

Figyelt kérdés

Előzmény:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..

Gondolkoztam, és 3 lehetséges választ találtam megfejtésként, és sajnos mind a 3 kifogásolható is, viszont szeretném, ha ezeket a gondolat meneteket vinnénk tovább ebben az "új" kérdésben.

--------------------

1. lehetséges megoldás:

Isten direkt módon tette Sátánba ezt a nagyon picike kis hibát, ami miatt gőgös lett és fellázadt.

(vagy teremtésekor, vagy utólag, szerintem mindegy)

Konklúzió:

Isten ezzel nyílvánvalóan gonosz dolgot tett volna, de ha a Bibliában hiszünk és egy tökéletes/jó Istenben, akkor ezt az elméletet kizárhatjuk.

--------------------

2. lehetséges megoldás:

Sátán maga teremtette meg, saját magában ezt a kis hibát, ami gőgöt majd fellázadást eredményezett.

Semmi nincs teremtés nélkül, se jó, se rossz, se hibák. Sátánba mégis valahogy belekerült, és ha nem Isten volt, akkor Sátánnak kellett lennie...

Konklúzió:

Ha megintcsak a Bibliában hiszünk, akkor szó sem lehet arról, hogy Sátánnak bármilyen szinten is teremtői hatalma lenne, főleg nem olyan teremtői hatalma, amivel képes lenne az egész teremtést elrontani.

Főleg nem szolgáló, angyali státuszban.

--------------------

3. lehetséges megoldás:

Magától, véletlenszerűen jött létre a hiba Sátánban, ami miatt gőg és fellázadás történt.

Konklúzió:

Ha véletlenszerűen jöhettek volna létre ilyen hibák a teremtésben, akkor az azt jelentené, hogy Isten nem tökéletes, és a teremtése sem sikerült tökéletesre.

Ha a Bibliában hiszünk, amely az elejétől a végéig egy tökéletes Istent jelent ki, akkor ezt az elméletet is kizárhatjuk megintcsak.

--------------------

Gondolkoztam rajta elég sokat, és csak ezt a 3 megoldást találtam, és mind a 3 ellentmondásos, és csak kizárni tudja egyik a másikat, vagy éppen önmagukat.

Nem tudom elképzelni azt, hogy bármi más megoldás lehetne még ezeken kívül...

2021. jún. 23. 12:50
 141/167 anonim ***** válasza:
0%
Darkmoon80! Mondtam hogy nem kívánok még egy észlénnyel galambsakkozni. Ezen mit nem értsze? Elég egy is.
2021. jún. 28. 21:37
 142/167 anonim ***** válasza:

"Olvasd vissza mit írtál korábban"

Visszaolvastam. Épp a te lorlátozott szanad akaratos agymenésedet fordítottam ellened.

"Na mesélj akkor, mi a módja :))) Mi a módja annak hogy nulla bűn legyen és rendelkezz szabad akarattal?"

Hajlam, motiváció és lehetőség.

"Ebből a háromból csak a hajlam már önmagában elég a bűnhöz"

Nagyon nem. Hiába lenne benned a hajlam pl a lopásra, ha amúgy mondjuk luxuskörülmények között élsz. Ha nem motivál semmi a lopásra, akkor nem is fogsz lopni.

Motiváció nélkül eleve senki nem tesz semmit (értelmi sérülteken kívül), nem csak a bűn, de minden egyes cselekedet mögött valamilyen motiváció, valamely külső vagy belső kényszer áll. Még ennyit sem tudsz, de azért okoskodnál a témában?

2021. jún. 28. 21:58
 143/167 anonim ***** válasza:

"Épp a te lorlátozott szanad akaratos agymenésedet fordítottam ellened"

*korlátozott szabad akaratos

2021. jún. 28. 21:58
 144/167 anonim ***** válasza:
0%

"Visszaolvastam. Épp a te lorlátozott szanad akaratos agymenésedet fordítottam ellened."

Semmit nem fordítottál vissza. Ilyennekkel jöttél hogy ha nem tudsz teleportálni akkor az a szabad akarat korlátozás miközben dönthetsz úgy hogy teleportálsz de nem tudod megvalósítani mert technikailag nincs erre lehetőséged. Ezt akartad egyenlővé tenni azzal hogy belédprogramozzák hogy ne hozz olyan döntést amivel bűnt követnél el. Szóval marhaságot hordtál össze és még most sem fogtad fel ahogy látom hogy a kettő totál más tészta.

"Nagyon nem. Hiába lenne benned a hajlam pl a lopásra, ha amúgy mondjuk luxuskörülmények között élsz. Ha nem motivál semmi a lopásra, akkor nem is fogsz lopni."

Ezen jót nevettem :))) Tehát aki luxuskörülmények között él az nem lop, nem bűnözik? :))) A legnagyobb lopásokat azok követik el akik luxuskörülmények között élnek. Neked halvány lila gőzöd sincs a világról :) De akkor miért okoskodsz?

"Motiváció nélkül eleve senki nem tesz semmit (értelmi sérülteken kívül), nem csak a bűn, de minden egyes cselekedet mögött valamilyen motiváció, valamely külső vagy belső kényszer áll. Még ennyit sem tudsz, de azért okoskodnál a témában?"

A motiváció legfeljebb felerősíti a dolgot de önmagában nem meghatározó. Aki éhezik abban felerősítheti hogy lopjon, de nem biztos hogy lopni fog és ugye az is lop aki luxuskörülmények között él tehát ott nincs ilyen motiváció mégis megteszi. Ha viszont a hajlamot kivesszük akkor hiába van motiváció, hiába van lehetőség, sosem fogja elkövetni a bűncselekményt.

"Hajlam, motiváció és lehetőség."

Na látod, ennyit tudsz :) Megint egy marhaságot sikerült összehoznod. De kapsz még egy lehetőséget. Mi a módja annak hogy nulla bűn legyen és rendelkezz szabad akarattal?

2021. jún. 28. 22:22
 145/167 anonim ***** válasza:
100%

"Semmit nem fordítottál vissza. Ilyennekkel jöttél hogy ha nem tudsz teleportálni akkor az a szabad akarat korlátozása"

Igen, ilyenekkel mutattam be, mennyire hibás az elképzelésed a szabad akaratról.

"Tehát aki luxuskörülmények között él az nem lop, nem bűnözik?"

Egy szóval sem mondtam ilyet. Neked tényleg súlyos bajok vannak a szövegértési képességeiddel.

Akkor megpróbálom másképp. Az éhezés egy motiváció lehet a lopásra. De aki nem éhezik, azt ez nem fogja lopásra motiválni, akkor sem ha a hajlam benne lenne a lopásra.

Más motivációja ettől még persze lehet, meg más bűnre is lehet hajlama. De ennyire butának még azért téged se gondoltalak hogy még ennyire nyilvánvaló dolgokat is a szádba kelljen rágni...

"A motiváció legfeljebb felerősíti a dolgot de önmagában nem meghatározó"

A motiváció nem felerősít, az indít el mindent! Ez az alapja az összes tettednek!

"Mi a módja annak hogy nulla bűn legyen és rendelkezz szabad akarattal?"

A hajlam, motiváció és lehetőség trióból legalább az egyiket kivenni a bűnre vonatkozóam. Mit nem fogsz fel még ezen se?

2021. jún. 28. 22:32
 146/167 anonim ***** válasza:
0%

"Igen, ilyenekkel mutattam be, mennyire hibás az elképzelésed a szabad akaratról."

Akkor még mindig nem fogtad fel hogy a te példádban megszületik a döntés de nem megvalósítható mig amiről én beszélek ott sosem fog megszületni a döntés. A te példádban van szabad akarat az altalam írt példában nincs.

"Az éhezés egy motiváció lehet a lopásra. De aki nem éhezik, azt ez nem fogja lopásra motiválni, akkor sem ha a hajlam benne lenne a lopásra.Más motivációja ettől még persze lehet, meg más bűnre is lehet hajlama. De ennyire butának még azért téged se gondoltalak hogy még ennyire nyilvánvaló dolgokat is a szádba kelljen rágni..."

Aki luxuskörülmények között él azt semmi nem motiválhatja arra hogy lopjon. Nincs késztetés, nem éhezik, nem nélkülözik semmit mégis lopnak, sőt az ilyen emberek lopnak a legtöbbet.

"A motiváció nem felerősít, az indít el mindent! Ez az alapja az összes tettednek!"

Ha ez indítana el mindent akkor minden éhező ember lopna. Vagy minden szegény ember lopna, de mégsem teszi. Szóval nem.

"A hajlam, motiváció és lehetőség trióból legalább az egyiket kivenni a bűnre vonatkozóam. Mit nem fogsz fel még ezen se?"

Elmagyaráztam de nem fogtad fel. A motivációt és lehetőséget hiába veszed ki attól még megtörténhet a bűn. Ha a hajlamot veszed ki, akkor viszont biztosan nem fog megtörténi de ez ugye egyenlő azzal amit mondtam hogy átprogramoznak. Szóval megint buktad.

2021. jún. 28. 23:01
 147/167 anonim ***** válasza:
100%

Hú, te jó ég, ennyi ostobaságot...

"A motivációt és lehetőséget hiába veszed ki attól még megtörténhet a bűn"

Ha nem vagy motivált valamire, akkor eszedbe sem fog jutni megtenni. Ha pedig nincs lehetőséged valamire, akkor hiába jit eszedbe.

"Ha a hajlamot veszed ki, akkor viszont biztosan nem fog megtörténi de ez ugye egyenlő azzal amit mondtam hogy átprogramoznak"

A két dolognak semmi köze egymáshoz. Te magad is azt magyaráztad hogy akit átprogramoznak, az eleve nem tud meghozni egy döntést. Akiben semmiféle hajlam nincs egy bizonyos tettre, az meg tudná hozni, csak nem fogja megtenni, pl mert összeegyeztethetetlen a jellemével az adott cselekedet.

"Ha ez indítana el mindent akkor minden éhező ember lopna."

És pont azért nem teszik, mert a motiváció önmagában kevés, ha nincs lehetőség vagy nincs rá hajlama.

"Aki luxuskörülmények között él azt semmi nem motiválhatja arra hogy lopjon"

Hogyne motiválhatná? Azt hitted hogy csak az éhezés lehet motiváció? Lol...

2021. jún. 28. 23:15
 148/167 anonim ***** válasza:
0%

"Ha nem vagy motivált valamire, akkor eszedbe sem fog jutni megtenni. Ha pedig nincs lehetőséged valamire, akkor hiába jit eszedbe."

Nem vagy tisztában a motiváció szó jelentésével. Ez felerősítheti benned de enélkül is elkövetheted a bűnt. Például aki éhezik azt ezt motiválhatja a lopásra de éhezés nélkül is lophat. Azt is megbeszéltük hogy az is lop aki milliárdos pedig nem éhezik, nincs szüksége pénzre, tehát nincs ilyen motiváció mégis megteszi. A lehetőséggel kapcsolatban leírtam de úgy látszik nem fogtad fel hogy az is bűn ha megkísérled elkövetni vagy felkészülsz az elkövetésre, de végül nem történik meg.

"A két dolognak semmi köze egymáshoz. Te magad is azt magyaráztad hogy akit átprogramoznak, az eleve nem tud meghozni egy döntést. Akiben semmiféle hajlam nincs egy bizonyos tettre, az meg tudná hozni, csak nem fogja megtenni, pl mert összeegyeztethetetlen a jellemével az adott cselekedet."

Milyen két dolognak? :) Az átprogramozást úgy értettem hogy a hajlamot változtatod meg az emberben.

"És pont azért nem teszik, mert a motiváció önmagában kevés, ha nincs lehetőség vagy nincs rá hajlama."

Tehát szerinted aki éhez csak azért nem lop mert nincs lehetősége vagy nincs rá hajlam? :) Észlény vagy. A hajlam mindenkiben benne van. Sok ember pedig tisztában van azzal hogy a lopás bűn akkor is ha éhezel ezért nem teszik meg, nem azért mert nincs rá lehetőségük.

"Hogyne motiválhatná? Azt hitted hogy csak az éhezés lehet motiváció? Lol..."

Egy milliárdost mi motivál arra hogy lopjon? Nem éhezik így nincs ilyen késztetés. Nem szenved hiányt, nincs olyan szükséglete amihez pénz kell és ne tudná kielégíteni. Tehát nincs olyan motiváció ami ösztönözné hogy lopjon mégis lop.

2021. jún. 29. 09:53
 149/167 anonim ***** válasza:
100%

Oké, látom fogalmad sincs a motiváció szó jelentéséről, szóval tessék. Így már talán végre felfogod, mennyire semmi értelme megint az általad leírtaknak.

[link]

Röviden, tömören, minden egyes cselekedeted mögött valamilyen motiváció áll.

"Az átprogramozást úgy értettem hogy a hajlamot változtatod meg az emberben."

Nem úgy értetted, mivel te végig azért károgtál, hogy ha átprogramozzák az embert, akkor meg se lenne képes hozni valamilyen döntést, ezzel lenne korlátozva.

Vagyis az átprogramozós agymenésednek semmi köze a hajlamhoz, hiszen az senkit nem programoz képtelenné semmire.

"Egy milliárdost mi motivál arra hogy lopjon?"

Vágy valamire, amit nem tud pénzért megkapni. Neked komolyan még ilyen dolgok is külön magyarázatot igényelnek?

2021. jún. 29. 10:06
 150/167 anonim ***** válasza:
43%

"Röviden, tömören, minden egyes cselekedeted mögött valamilyen motiváció áll."

Nem tudsz olvasni?:) Vagy nem megy a magyar nyelv értő olvasása?

Azt írja szükséglet nyomán kialakuló, belső késztetés. Ha éhes vagy akkor azt jelenti kialakult egy szükséglet ami cselekvésre késztet. Ez felerősítheti azt hogy bűnt kövess el de önmagában nem feltétlenül jelent biztosan bűnelkövetést.

"Nem úgy értetted, mivel te végig azért károgtál, hogy ha átprogramozzák az embert, akkor meg se lenne képes hozni valamilyen döntést, ezzel lenne korlátozva.

Vagyis az átprogramozós agymenésednek semmi köze a hajlamhoz, hiszen az senkit nem programoz képtelenné semmire."

Végig arról volt szó hogy az ember bűnre való hajlammal lett teremtve. Így kezdődött a vita. Annyi marhaságot összehordtál ész nélkül hogy már azt sem tudod miről beszéltünk vagy miről beszélsz most. A bűnre való hajlamot csak úgy tudod kivenni az emberből ha átprogramozod. Ezt mondtam végig.

"Vágy valamire, amit nem tud pénzért megkapni. Neked komolyan még ilyen dolgok is külön magyarázatot igényelnek?"

De az nem lehet a pénz mert abból nem szenved hiányt, nincs szüksége pénzre. Nem éhezik, meg tud venni mindent, tehát nincs motiváció mégis lop.

2021. jún. 29. 10:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!