Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Sátán hibával lett megteremtve...

Sátán hibával lett megteremtve? Vol.2

Figyelt kérdés

Előzmény:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..

Gondolkoztam, és 3 lehetséges választ találtam megfejtésként, és sajnos mind a 3 kifogásolható is, viszont szeretném, ha ezeket a gondolat meneteket vinnénk tovább ebben az "új" kérdésben.

--------------------

1. lehetséges megoldás:

Isten direkt módon tette Sátánba ezt a nagyon picike kis hibát, ami miatt gőgös lett és fellázadt.

(vagy teremtésekor, vagy utólag, szerintem mindegy)

Konklúzió:

Isten ezzel nyílvánvalóan gonosz dolgot tett volna, de ha a Bibliában hiszünk és egy tökéletes/jó Istenben, akkor ezt az elméletet kizárhatjuk.

--------------------

2. lehetséges megoldás:

Sátán maga teremtette meg, saját magában ezt a kis hibát, ami gőgöt majd fellázadást eredményezett.

Semmi nincs teremtés nélkül, se jó, se rossz, se hibák. Sátánba mégis valahogy belekerült, és ha nem Isten volt, akkor Sátánnak kellett lennie...

Konklúzió:

Ha megintcsak a Bibliában hiszünk, akkor szó sem lehet arról, hogy Sátánnak bármilyen szinten is teremtői hatalma lenne, főleg nem olyan teremtői hatalma, amivel képes lenne az egész teremtést elrontani.

Főleg nem szolgáló, angyali státuszban.

--------------------

3. lehetséges megoldás:

Magától, véletlenszerűen jött létre a hiba Sátánban, ami miatt gőg és fellázadás történt.

Konklúzió:

Ha véletlenszerűen jöhettek volna létre ilyen hibák a teremtésben, akkor az azt jelentené, hogy Isten nem tökéletes, és a teremtése sem sikerült tökéletesre.

Ha a Bibliában hiszünk, amely az elejétől a végéig egy tökéletes Istent jelent ki, akkor ezt az elméletet is kizárhatjuk megintcsak.

--------------------

Gondolkoztam rajta elég sokat, és csak ezt a 3 megoldást találtam, és mind a 3 ellentmondásos, és csak kizárni tudja egyik a másikat, vagy éppen önmagukat.

Nem tudom elképzelni azt, hogy bármi más megoldás lehetne még ezeken kívül...

2021. jún. 23. 12:50
 131/167 Darkmoon80 ***** válasza:
100%

Egyebek mellett pedig az, hogy nem mászhatsz fel szabad akaratodból az égig érő paszulyon, nem azért van, mert a szabad akaratodban vagy korlátozva, hanem azért, mert NINCS égig érő paszuly.

Ugyanígy ha AZÉRT nincs lehetőséged bűnt elkövetni, mert NINCS bűn, akkor nem az akaratodban vagy korlátozva.

A szabad akarat korlátozásáról csak akkor lehetne beszélni, ha lenne lehetne bűnt elkövetni, de az akaratod lenne úgy korlátozva, hogy ne választhasd.

2021. jún. 28. 17:30
 132/167 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem azt se fogta fel hogy nem csak úgy lehet valamit lehetetlenné tenni, hogy az embert "programozzuk" hogy csak X meg Y döntést hozzon, de vele kapcsolatban valahogy már ezen se lepődöm meg...
2021. jún. 28. 17:34
 133/167 anonim ***** válasza:
0%
Darkmoon80 ha nem tudsz értelmessen hozzászólni akkor inkább maradj távol. Egy iq harcos bőven elég.
2021. jún. 28. 20:12
 134/167 anonim ***** válasza:
100%
Elég konkrétan kiemelte ő is pár hülyeségedet. Teljesen értelmes hozzászólás volt. Csak tényleg értelmezned is kéne, persze.
2021. jún. 28. 20:19
 135/167 anonim ***** válasza:
0%

"Ez a tiedből következett. Én végig azt magyaráztam, hogy nincs értelme annak, hogy korlátozott szabad akarat, mert az vagy van, vagy nincs, a lehetőségeid számától abszolút függetlenül."

Te azt magyaráztad hogy ha valamire nem vagy képes akkor nincs szabad akaratod :) Idézem az agymenésed:

"Akkor most sem beszélhetünk szabad akaratról, hisz elteleportálni, vagy gyümölcslevessé változtatni nem tudom a kenyeret, akármennyire is akarom.

Ha nem tudnád ellopni, akkor csak eggyel több dolgot nem tudnál, mint a sok milliárd dolog amit most sem tudsz. Miért csak akkor lenne szabad akaratod ha lopni tudsz, miért ne azt jelentené a szabad akarat hogy teleportálhatsz?"

"Már vagy tízszer leírtam neked, hogy ettől lehet is meg nem is, mert ez abnól derül ki hogy a többi lehetőség közül tudsz-e véletlenszerűen választani, vagy előre el van rendelve hogy mit fogsz választani. Előbbi esetben van szabad akaratod, utóbbi esetben nincs."

Tehát szerinted ha valakit beprogramoznak hogy ne lopja el a kenyeret az rendelkezik szabad akarattal? :) Mondok egy másik példát. Átprogramozznak hogy az életed hátralévő részében két dolgot tehetsz. Ihatsz és ehetsz, de semmi mást. Akkor ez szabad akarat mert választhatsz kettő közül? :)))

"Szerintem azt se fogta fel hogy nem csak úgy lehet valamit lehetetlenné tenni, hogy az embert "programozzuk" hogy csak X meg Y döntést hozzon, de vele kapcsolatban valahogy már ezen se lepődöm meg..."

Annyi marhaságot összehordtál hogy már azt sem tudod miről megy a vita. Ugye az volt a kérdésed Allah miért nem hozott létre olyan világot amiben nincs bűn. Ennek a módja az ha az embert úgy programozzák hogy ne bűnözzön. Előálltál azzal a marhasággal is hogy Allah miért nem akadályozza meg a bűn bekövetkezését ami ugye akkor is bűn mivel megpróbálod elkövetni de nem sikerül.

2021. jún. 28. 20:30
 136/167 anonim ***** válasza:
100%

"Te azt magyaráztad hogy ha valamire nem vagy képes akkor nincs szabad akaratod"

Azt magyaráztam, ha a te téves értelmezésed lenne igaz, akkor ma sem lenne szabad akarat.

Tényleg ennyire nem vagy képes szöveget értelmezni?

"Ugye az volt a kérdésed Allah miért nem hozott létre olyan világot amiben nincs bűn. Ennek a módja az ha az embert úgy programozzák hogy ne bűnözzön"

Nagyon nem ez a módja. Honnan szedsz ekkora baromságokat, de komolyan?

Egy bűn elkövetéséhez három dologra van szükség. Motiváció, hajlam és lehetőség. Ha csak egyet kiveszel a képletből, az adott bűntett nem fog bekövetkezni.

Senkit nem kell semmire külön beprogramozni, ez már megint csak a te ostobaságod.

2021. jún. 28. 20:38
 137/167 anonim ***** válasza:
91%

"Motiváció, hajlam és lehetőség."

Mondjuk, visszatérve a főkérdésre, a Sátánban nem volt hajlam, sem motiváció, sem lehetőség.

1. A Sátánban nem volt hajlam.

Hajlamok csak a fizikai téridőben értelmezhetőek. A Sátánból hiányzik a test, ami alá lenne vetve a természet törvényeinek.

2. A Sátánban nem volt motiváció.

Az angyalok kezdettől fogva teljes lények, egyszer próbára lettek téve, azóta csak az értelmük fókusza változik. Semmi nem mozgatja őket semmire.

3. A Sátánban nem volt lehetőség.

Isten először teremtette meg az eget, azaz a Szenthagyomány szerint a tisztán szellemi lények világát. Amikor megteremtette őket, akkor semmi nem létezett, csak az angyalok és Isten. Így lehetőség sem volt a klasszikus bűnre.

2021. jún. 28. 20:50
 138/167 Darkmoon80 ***** válasza:
100%

"Darkmoon80 ha nem tudsz értelmessen hozzászólni akkor inkább maradj távol."

"értelmessen" ???

Hmmm, talán ha értelmesen (helyesen!) írnád le a szavakat ...

Egyébként, ha te nem tudod felfogni valaminek az értelmét, az nem azt jelenti, hogy nincs neki...

(pláne, ha mások megértik),

némi önvizsgálattal rájöhetsz, esetleg te vagy kevés a megértéséhez.

----

"

Te azt magyaráztad hogy ha valamire nem vagy képes akkor nincs szabad akaratod :) Idézem az agymenésed:

"Akkor most sem beszélhetünk szabad akaratról, hisz elteleportálni, vagy gyümölcslevessé változtatni nem tudom a kenyeret, akármennyire is akarom.

Ha nem tudnád ellopni, akkor csak eggyel több dolgot nem tudnál, mint a sok milliárd dolog amit most sem tudsz. Miért csak akkor lenne szabad akaratod ha lopni tudsz, miért ne azt jelentené a szabad akarat hogy teleportálhatsz?"

"

Szövegértésből elégtelen.

Szerinted:

"Te azt magyaráztad hogy ha valamire nem vagy képes akkor nincs szabad akaratod..."

Pedig éppen az ellenkezőjét írja (te idézed, csak képtelen vagy értelmezni?!):

"Ha nem tudnád ellopni, akkor csak eggyel több dolgot nem tudnál, mint a sok milliárd dolog amit most sem tudsz. Miért csak akkor lenne szabad akaratod ha lopni tudsz, miért ne azt jelentené a szabad akarat hogy teleportálhatsz?"

Ellened fordította az érvelésedet

VAN szabad akaratod, akkor is, ha a lehetőségek között a lopás nem szerepel.

HA a lopás isteni gátlása a szabad akarat csorbítása lenne

AKKOR a teleportálás gátlása (ugye nem rendelkezel a képességgel???) ugyanannyira a szabad akarat csorbítása.

VAGY egyik sem az, VAGY mindkettő az.

2021. jún. 28. 20:50
 139/167 anonim ***** válasza:

"1. A Sátánban nem volt hajlam.

Hajlamok csak a fizikai téridőben értelmezhetőek. A Sátánból hiányzik a test, ami alá lenne vetve a természet törvényeinek."

Miért lennének csak a fizikai értelemben értelmezhetőek. Alapvetően a tudatodban dől el, hogy képes vagy-e meghozni valamilyen döntést, hogy van-e rá hajlamod.

"2. A Sátánban nem volt motiváció.

Az angyalok kezdettől fogva teljes lények, egyszer próbára lettek téve, azóta csak az értelmük fókusza változik. Semmi nem mozgatja őket semmire."

Minden cselekvést motiváció hajt, legyen az külső vagy belső. Legfeljebb mentálisan sérülteknél fordul elő hogy "csak úgy" tesznek dolgokat bármilyen ok nélkül.

"3. A Sátánban nem volt lehetőség.

Isten először teremtette meg az eget, azaz a Szenthagyomány szerint a tisztán szellemi lények világát. Amikor megteremtette őket, akkor semmi nem létezett, csak az angyalok és Isten. Így lehetőség sem volt a klasszikus bűnre."

Úgy tudom, nem is arról szól a fáma, hogy akkor követett volna el bármit is, amikor még semmi nem létezett.

2021. jún. 28. 20:59
 140/167 anonim ***** válasza:
0%

"Azt magyaráztam, ha a te téves értelmezésed lenne igaz, akkor ma sem lenne szabad akarat.

Tényleg ennyire nem vagy képes szöveget értelmezni?"

Olvasd vissza mit írtál korábban. Mondjuk nem csodálom ha nem akarod annyi marhaságot hordtál össze.

"Nagyon nem ez a módja. Honnan szedsz ekkora baromságokat, de komolyan?"

Na mesélj akkor, mi a módja :))) Mi a módja annak hogy nulla bűn legyen és rendelkezz szabad akarattal?

"Egy bűn elkövetéséhez három dologra van szükség. Motiváció, hajlam és lehetőség. Ha csak egyet kiveszel a képletből, az adott bűntett nem fog bekövetkezni."

Marhaság. Tőled mondjuk már nem is várható más. Ész nélkül vitázol. Ebből a háromból csak a hajlam már önmagában elég a bűnhöz. Szerinted Magyarországon azok lopnak akik éheznek? Hát nem. Vagy legalábbis nagy többség nem. A hajlam ott van bennük és ők a lopást választják bármiféle motiváció nélkül is. A lehtőség sem feltétel mert már az is bűn ha előkészületeket teszel a bűn elkövetésére de nem lesz lehetőséged végrehajtani. És az is bűn ha megkísérled de nem sikerül.

Miért nem válaszolsz amúgy a kérdéseimre? Túl nehezek?

2021. jún. 28. 21:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!