Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények mi alapján...

Keresztények mi alapján vannak felháborodva a Hagia Sofia újbóli mecsetté nyilvánítása kapcsán?

Figyelt kérdés

Az épület 500 évig mecsetként működött, az utóbbi 70 évben múzeum volt, most pedig ismét mecset, de keresztények továbbra is látogathatják. Törökországban sok történelmi templom található ami ma is aktív, és keresztény istentiszteletet tarthatnak. Itt egy hosszú lista ezekről:

[link]

Tehát a Törökországban élő keresztények saját templomaikban imádkozhatnak. És mi a helyzet Magyarországon? A mecsetek többségét lerombolták, az a kevés pedig ami megmaradt keresztény templommá lett átalakítva vagy múzeum. A magyarországi muszlimok raktárépületekben és családi házakban kénytelenek imádkozni. A magyar kormány nem engedi mecset építést ami egyébként alkotmányellenes.

2020. júl. 25. 13:58
 61/95 anonim ***** válasza:
100%
Az irodaház meg a raktár pedig sose volt mecset, most se kéne annak lennie. Itt nincs is szükség rá.
2020. júl. 30. 13:00
 62/95 anonim ***** válasza:
96%
Felesleges a kérdezővel vitázni. Alapvetően elenged a füle mellet minden olyan felvetést mai ellenkezik a nézeteivel és folyamatosan kiforgatja mások szavait, miközben sértegeti őket. Az egész kérdést csak azért írta ki, hogy újfent gyűlölködhessen egy sort és leírhassa ezerszer is, hogy véleménye szerint milyen igazságtalanság, hogy nincs mecsetnek épült mecset Magyarországon. Mintha ez bármit is megoldana! (Vagy egyáltalán számítana. Allah nem hallgatja meg az imákat, ha ne kőtemplomból jönnek, hanem irodaházakból átalakított mecsetekből? A keresztény kis egyházakat, kis közösségeket miért nem érdekli, hogy lakóházakban tartják az istentiszteleteket vagy irodaházakban? Kinek számít ez? Neked vagy Istennek? Ha pedig neked, akkor ez csak lényegtelen külsőség.) Az egész Hagia Sophia téma nem is érdekli. A tolerancia hiányát sem látja benne, amit nála feltehetően a témában jártasabb muszlim teológusoknak viszont sikerült felfedezniük, ezért is tiltakoztak az egész átalakítás ellen. Oldalakat írtál már arról, hogy az iszlám vallásszabadságot hirdet és a békés együttélésre törekszik, mégis figyelmen kívül hagyod egy ősi keresztény, egy 1100 éven át központi szerepet betöltő bazilika eltulajdonítását és 100 év után újra mecsetté alakítását. Nem 600 évig volt mecset, még 500 évig sem (481), lényegében az Oszmán Birodalom bukásáig. Viszont majdnem 100 éve egy múzeum. Nem mecset. Közös vallási emlék volt. Szerintem szégyen a muszlimokra nézve, hogy ebben a korban engedték, hogy ez megint megtörténjen. Az utókor majd megint szabadkozhat emiatt és kenheti majd az aktuális politikai helyzetre.
2020. júl. 30. 13:10
 63/95 A kérdező kommentje:

Eléggé szánalmas ez a kettős mérce amit alkalmazol. Kifogásolod hogy ismét mecsetként működik a Hagia Sofia ami amúgy is 600 éve mecset a Törökországi keresztények pedig bőven elég történelmi templomot használhatnak. Azzal érvelsz hogy raktárakban és lakoházakban elmondott imákat is meghallgatja Isten, de akkor a keresztények miért építettek mindenhova hatalmas templomokat? :) A törökök egyébként tiszteletben tartják hogy korábban keresztény templom volt, ezért engedik hogy keresztények továbbra is látogathassák.

Az pedig egészen megdöbbentő hogy te beszélsz szégyenről miközben Magyarország tiltja hogy területén legyen mecset és iszlámellenes gyülöletkeltést folytat. Ilyen a náci időkben fordult elő utoljára, de szerinted ez nem baj. Hanem az a baj hogy újra mecset egy olyan épület ami 600 éven át mecset volt.

2020. júl. 30. 13:32
 64/95 anonim ***** válasza:
96%

Nem alkalmazok kettős mércét. Szerintem múzeumnak kellett volna maradnia.

A magyarországi helyzetről már leírtam a véleményem. Aki akarja megérti, aki nem az nem.

2020. júl. 30. 13:43
 65/95 anonim ***** válasza:
100%

"Ezért mondom hogy ezekből is jól látszik ki ellenséges és ki toleráns a másikkal."

Irakban, Iránban, stb. hány keresztény templom van? Ja bocs, ott még azért is üldöznek és megölnek, ha egyáltalán más vallású vagy és nem muszlim. Viszont a muszlimok jöhessenek be mindenhova nyugodtan és lehessen mecset is mindenfelé. Ez aztán a kettős mérce!

2020. júl. 30. 19:27
 66/95 A kérdező kommentje:

"Irakban, Iránban, stb. hány keresztény templom van?"

Ebből is látszik hogy fogalmad sincs a valóságról, csak amit gyűlölködő oldalakon olvasol itt visszamondod. Irakban és Iránban is saját templomaik vannak a keresztényeknek. Iránban a vallási kisebbségeknek képviselőjük van az Iráni parlamentben:

https://www.youtube.com/watch?v=qBfFPq20UlM

2020. júl. 30. 20:05
 67/95 anonim ***** válasza:
100%

Na ehhez azért már pofa kell. Vagy csak nem vagy tisztában a saját vallásoddal. Akkor művelődj egy kicsit:

"A keresztények egyre több üldöztetést szenvednek el a muszlim világban. Léteznek olyan muszlim többségű nemzetek, amelyekben a keresztény népesség súlyosan ki van téve a folyamatos megkülönböztetésnek, üldöztetésnek, elnyomásnak, erőszaknak és egyes esetekben halálnak, tömeggyilkosságnak vagy etnikai tisztogatásnak; Ezek között kiemelkedően hátrányosan érintettek a keresztények Irakban, Iránban, Szíriában, Pakisztánban, Afganisztánban, Szaúd-Arábiában, Jemenben, Szomáliában, Katarban, Kuvaitban, Indonéziában, Malajziában, a Maldív-szigeteken.[78][79] Jeremy Hunt brit külügyminiszter 2019. májusában, jelentésében úgy fogalmazott, hogy a Közel-Keleten „néha már a népirtás szintjére emelkedő üldözés következtében milliók kényszerültek otthonuk elhagyására, illetve menekülésre”.[80]

A helyzetet nehezíti, hogy minden muszlim – köztük minden olyan személy, aki muszlim családba született, vagy bárki, aki muszlimmá lett életének egy adott pontján –, aki a kereszténységbe áttér, hitetlennek minősül. Az aposztázia, az iszlám tudatos elhagyása szóban vagy tettben, beleértve a kereszténységre való áttérést is, büntethető a Saría jogrendszere szerint. Ennek ellenére előfordul, hogy egy muszlim elfogadja a keresztény hitet, titokban, anélkül, hogy hitehagyását kinyilvánította volna. Bár titokban gyakorolják a kereszténységet, jogilag muszlimok és a Saría szerint a halálbüntetéssel számolhatnak. Erre példa Meriam Ibrahim szudáni nő esete, akit 2014-ben halálra ítélték hitehagyás miatt, mivel Szudán kormánya muszlimnak minősítette őt, annak ellenére, hogy keresztényként nevelkedett."

(Wikipedia)

További cikkek, hogy megismerkedj a saját vallásoddal (és még lehetne sorolni):

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2020. júl. 30. 21:30
 68/95 anonim ***** válasza:
100%

"Ha ránézel a térképre láthatod hogy a hódoltság hatalmas terület volt. A törökök és a habsbugok pedig nem folyamatosan háborúztak. Nem is tudom honnan veszel ekkora marhaságot."

Mindenki másnak ez a marhaság nyilvánvaló, még maguknak a törököknek is. De ha annyira akarod más írásából is:

* Magyarország a mohácsi csatát követően tehát a 16. század két legjelentősebb nagyhatalma fegyveres küzdelmének hadszínterévé vált. *

* Magyarország önmagában a nála ötször nagyobb területű, mintegy négyszer tekintélyesebb lélekszámú, hatalmas gazdasági és katonai fölényben lévő Oszmán Birodalommal szemben semmiféle lehetőséggel nem rendelkezett az ellenállásra. *

* Noha az oszmánok magyarországi berendezkedése a már teljességgel megszállt és a birodalomba betagolt balkáni tartományokkal való összehasonlításban -- különösen a polgári közigazgatás területén -- csak felemás módon sikerült, a Duna-menti magyar területeknek a török hódítási koncepcióban betöltött kiemelt szerepe két évszázad alatt rengeteg háborúskodást hozott Magyarországra. *

* A százötven éves török uralom legsúlyosabb következményei -- az idegen katonai megszállás és a területi szétdarabolódás mellett -- ezen állandó hadakozással és igen káros kihatásaival állnak összefüggésben. Mindezek igen hosszú időre alapvető nyomot hagytak az ország fejlődésén. *

[link]

"Azt írtam kezdetben nem akarták megszállni de onnantól hogy a birodalom része lett, fejlesztették."

Ahogy a fentiekben a szerző is leírta, nem sikerült a balkánihoz hasonló integrálás. A törökök nem fejlesztették a Hódoltságot. Vagy mit értesz fejlődés alatt? Hogy építettek mecseteket?

"Hát ezt nagyon benézted. Sok török emberrel beszéltem. Van egy nagy különbség a törökök és más nyugat-európai hódítók között. Például a franciák vagy angolok az elfoglalt területeket gyarmatként tekintették, nem pedig hazájuknak. A törökök viszont a birodalom minden területét így Magyarországot is a hazájuknak tekintették."

És a te tapasztalod mitől lesz validabb az enyémnél? Ha te írtad volna először a tapasztalatod a törökökkel, akkor én írhattam volba, hogy hát ezt benézted, mert beszéltem törökökkel. Maradjunk annyiban, hogy te ezt hallottad.

"Te azt állítod a törökök kiirtották a magyarokat. Ezért kérdeztem hogy akkor szerint miért a törökökhöz menekültek a magyarok?"

1. Nem állítottam ilyet.

2. Nem a törökökhöz menekültek a magyarok, attól hogy Rákóczi odament. A köznép a habsburg uralom alatt lévő, vagy a fejedelmi Magyarországra menekült a törökök alatt. A Hódoltság népességlemaradását tagadni abszurd dolog.

"Sőt, még az 1683-as Bécs elleni török hadjáratban a magyarok a törökök oldalán harcoltak. Még a dunántúl magyar földesurai is a törököket támogatták, és mindezt 150 év török hódoltság után, tehát igen, a törököket jobbnak gondolták mint a habsburgokat."

Miért hazudsz? A nemesek mindig is megosztottak voltak, igen voltak, akik a törököket támogatták, de messze nem annyian, minz akik nem.

"Ekkora marhaságot nem tudom hogy lehet leírni. Pont hogy akkor lesz felkelés ha nincs béke. Ha elnyomás van, ha rossz körülmények vannak, az elkeseredett emberek fellázadnak. A törökök ellen ilyen nem történt, a Habsburgok ellen kettő is."

Attól, hogy te butácska vagy, ahhoz hogy megértsd nem lesz marhaság. Ami a földön van, az nem tud leesni. Ha a háború nem ért véget, akkor az emberek nem tudnak "felkelni", mert ahhoz, hogy felkelés legyen, ahhoz előtte békének kell lenni.

"Semmi nem stabilizálódott csak rosszabb lett. Nem sokkal azután hogy a törökök elmentek, kitört a Rákozói féle szabadságharc. Utána sem lett jobb. Magyarország semmit nem fejlődött a Habsburgok alatt. Még a 19. században is középkori feudális körülmények voltak Magyarországon igy nem csoda hogy 48-ben kitört a szabadságharc. Amit ugye mint tudjuk levertek és a magyarok megint a törökökhöz menekültek."

Ez azért vicces, mert Magyarországon a 19. században volt a jobbágyfelszabadítás és a magyar városok akkor érték el a ma ismert látképüket is. A 19. szátad Magyarország egyik fénykora volt. A legtöbb ikonikus épület, infrastruktúra akkor épült.

2020. júl. 30. 22:23
 69/95 anonim ***** válasza:
100%
És az említett magyar nemesek alatt az Erdély területén lévőket értettem, elrontottam.
2020. júl. 30. 22:29
 70/95 A kérdező kommentje:

"Na ehhez azért már pofa kell. Vagy csak nem vagy tisztában a saját vallásoddal. Akkor művelődj egy kicsit"

Szerinted engem hol érdekelnek a gyűlölködő magyar keresztény szennylapok? Mutattam egy videót amiben iráni keresztények nyilatkoztak és azt mondták, békében élnek Iránban. Még saját képviselőjük is van az iráni parlamentben. A magyar parlamentben van muszlim képviselő? Na akkor ki a toleráns a másikkal? Mutattam egy cikket amiben elolvashattad a közel-keleti keresztények közös nyilatkozatát. Ők azt mondják valójában a muszlimok védik őket, a terroristákat pedig a nyugat támogatja.

2020. júl. 31. 17:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!