Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények mi alapján...

Keresztények mi alapján vannak felháborodva a Hagia Sofia újbóli mecsetté nyilvánítása kapcsán?

Figyelt kérdés

Az épület 500 évig mecsetként működött, az utóbbi 70 évben múzeum volt, most pedig ismét mecset, de keresztények továbbra is látogathatják. Törökországban sok történelmi templom található ami ma is aktív, és keresztény istentiszteletet tarthatnak. Itt egy hosszú lista ezekről:

[link]

Tehát a Törökországban élő keresztények saját templomaikban imádkozhatnak. És mi a helyzet Magyarországon? A mecsetek többségét lerombolták, az a kevés pedig ami megmaradt keresztény templommá lett átalakítva vagy múzeum. A magyarországi muszlimok raktárépületekben és családi házakban kénytelenek imádkozni. A magyar kormány nem engedi mecset építést ami egyébként alkotmányellenes.

2020. júl. 25. 13:58
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 91/95 anonim ***** válasza:
100%

"Látom még mindig nem sikerült megértened hogy a Hagia Sofia 600 éve nem keresztény templom. Az Al-Aksza-mecset viszont jelenleg is mecsetként működik. Ha templommá alakítanák át az egyértelműen az a kategória lenne amit te felvázoltál, csak ugye az nem igaz a Hagia Sofia esetében."

Ez kitérő válasz. Mond csak, 600 éve jogos volt a mecsetté alakítása?

Ha nem, akkor most miért folytatják ezt a hagyományt? Lehet, hogy 480 évig mecset volt, de több, mint 80 éve múzeum. Ugyan úgy évtizedek óta semmi köze a muszlimoknak az épülethez, mint a keresztényeknek. Láttam egy riportot az egyiptomi muszlim egyetem egyik professzorával, aki maga mondta, hogy az iszlámmal és Mohamed tanításával ellenkezik a templomok átalakítása, tehát már eleve jogtalan volt az átalakítás már a kezdetektől fogva. Vagyis vannak iszlám teológusok, akik szintén nem tartják helyesnek és elítélik az egészet. Te miért nem osztod a véleményüket?

Én válaszoltam. Szerintem nem a templom a lényeg, hanem a gesztus és az, hogy semmibe vették a körülményeket. Ezzel csak adták a lovat a szélsőségesek alá. Láttam az egyik imám beszédét, amit idén év elején tartott nagy tömeg előtt. Konstantinápoly elfoglalását ünnepelte, az iszlám győzelmét a kereszténység felett és Róma közelgő elestéről beszélt. Fél évvel később, hogy örülhetett a sok szélsőséges fanatikus! Ha te ezt nem látod, vagy nem akarod látni, azon nem tudok segíteni.

De, ha már az istentiszteletnél tartunk, itt nem közös imádkozásról van szó, nem közeledésről, hanem a muszlimok lényegében kirekesztik a keresztényeket és kisajátítják maguknak a templomot a saját nézeteiket hangsúlyozva. De, mint mondtam, engem az épület maga nem érdekel, semmivel sem tartom szentebbnek, mint bármely más helyet, ahol összegyűlnek az emberek istentiszteletre, legyen az raktár, vagy egy hátsókert.

2020. aug. 14. 18:35
 92/95 A kérdező kommentje:

"Igen, építéttek, háborús övezet volt. Olvasd a forrásokat."

Igen, építéttek, de pont azért mert nem volt háborús övezet. Például Budát mikor támadták meg a Habsburgok a hódoltság 150 éve alatt? 1686-ban, vagyis a legvégén. Ennyit arról hogy háborús övezet volt.

"Te ezt mondod, a fosztogatóhadjáratokat és az átvonuló alulfizetett katonák fosztogatásait számításba vevő történészek nem."

A török hadsereg volt a legjobban szervezett és fizetett abban az időben. Nem szorultak fosztogatásra. A törénészeid hazudnak.

"Csakhogy Afrika és Európa sehogy nem alkot egy egységet úgy, mint a Közel Kelet, ahol egybevágóan középxar az eredmény."

Kit érdekel hogy egységet alkot vagy sem. A keresztény világ átlag IQ-ja semmivel sem jobb mint a muszlim világ átlag IQ-ja.

"Akkor miért a muszlimoknál bevett szokás a mai napig a testvérházasság?"

Egyáltalán nem bevett szokás. Keresztények által terjesztett hazugság.

"Az Y kromoszóma változatossága aránytalanul csökken az X éhez képest."

Mi bajod van? :) Még az araboknál is legfeljebb 1-2% az akiknek két felesége van. A muszlim világ többi részén még ennyi sem és sok országban jelenleg törvény is tiltja.

"Mert viszonylag közel volt, béke volt és sokan még tudtak törökül."

Dehogy tudtak törökül. A közelség meg hátrány mert a habsburgokhoz is közel voltak.

"Mondjuk mióta találkoztunk velük a tatárjárásig. Szent László háborúi?"

Egyszer betörtek az országba és ennyi. Ez neked ádáz ellenség? Ráadásul akiket kunoknak neveznek, valójában egy törzsszövetség szóval valószínű nem azok támadtak Szent László idején mint akiket Béla betelepített később.

"Ez nem kortól független, a törökök hozzáállása változott, miután a magyarok már nem leigázott nép voltak, haragtartás meg nem volt úgy, mint ma."

A törökök azért fogadták be a magyar menekülteket mert az iszlám vallás előírja hogy segíteni kell azokon akik menedéket kérnek.

"De szerinted az átvonuló seregek mit csináltak? Kedvükre fosztogattak."

Az átvonuló sereg nem fosztogatott a hódoltság területén te észlény. Ki lenne olyan hülye hogy a saját területét pusztítsa? Ennyi ésszel mint ami neked van, inkább más kategóriában kellene nézelődnöd.

"Csak, hogy rajtad kívül senki nem említi, hogy a magyarok le akarták igázni a törököket. Még a forrás sem, amit hoztál. Ezt csak te próbálod belemagyarázni. A magyarokat a balkáni érdekszféra érdekelte leginkább."

Nem írják le, de attól még igaz. A magyarok menetek volna tovább Kis-Ázsiába, ha tehették volna, de a törökök megállították őket.

"Ez nettó fszság. A törökök alap ideológiája nem a megtelepedés, hanem a térítés volt. Kettős mércét használsz."

Ugyanezt a hazugságot ismételgeted. Az nem tüntet fel hogy Kelet-Európa szinte teljesen keresztény maradt? Csak a bosnyákok tértek át és az albánok egy része. A bolgárok például 500 év után is keresztények maradtak. Görögök 400 év után és szerbek is 400 év után keresztények maradtak.

"Ez egy mézes - mázos, modern fehérremosása annak, ami az iszlám volt és még sok országban ma is az. A törökök ezt így leírták. Ez volt az ideológiájuk."

Egyértelműen le van írva a Koránban hogy tilos az erőszakos térítés, a török pedig ennek megfelelően nem térítettek erőszakkal. Ezek tények. Aki az ellenkezőjét állítja az retardált vagy hazudik.

2020. aug. 15. 18:37
 93/95 A kérdező kommentje:

"Mond csak, 600 éve jogos volt a mecsetté alakítása?"

És mond csak 300 éve jogos volt a magyarországi mecsetek lerombolása és templommá alakítása?

"Lehet, hogy 480 évig mecset volt, de több, mint 80 éve múzeum. Ugyan úgy évtizedek óta semmi köze a muszlimoknak az épülethez, mint a keresztényeknek."

Mi az hogy semmi köze a muszlimoknak az épülethez? Ez az épület egy mecset. Az más kérdés hogy 80 éve múzeumként funkcionál de attól még mecset.

"Láttam egy riportot az egyiptomi muszlim egyetem egyik professzorával, aki maga mondta, hogy az iszlámmal és Mohamed tanításával ellenkezik a templomok átalakítása, tehát már eleve jogtalan volt az átalakítás már a kezdetektől fogva."

A keresztény vallással nem ellenkezik mecsetek lerombolása vagy templommá alakítása? Akkor a magyarországi mecsetek lerombolása és templommá alakítása is jogtalan volt.

"Te miért nem osztod a véleményüket?"

Nem osztom a véleményüket, mert itt nem arról van szó hogy egy működő templomot alakítanák át mecsetté. Ez az épület egyébként is mecset.

"Szerintem nem a templom a lényeg, hanem a gesztus és az, hogy semmibe vették a körülményeket."

Leírtam már többször is. Ennek az az üzenete hogy a nyugatnak már nincs beleszólása Törökország belügyeibe.

A keresztényekhez semmi köze.

"Konstantinápoly elfoglalását ünnepelte, az iszlám győzelmét a kereszténység felett és Róma közelgő elestéről beszélt. Fél évvel később, hogy örülhetett a sok szélsőséges fanatikus! Ha te ezt nem látod, vagy nem akarod látni, azon nem tudok segíteni."

Konstantinápoly elfoglalásáról minden évben megemlékeznek a törökök. Ebben nincs semmi különös. Ahogy Magyarországon is ünnep az államalapítás. A magyar embernek ez ünnep de azoknak akik korábban a kárpát medencében éltek, nem az. Róma közelgő elestéről milyen imám beszélt? Belinkelnéd? Viszont ha valami ISIS-es terrorista akkor ne is fáradj.

"De, ha már az istentiszteletnél tartunk, itt nem közös imádkozásról van szó, nem közeledésről,"

Keresztényekkel egy muszlim sem tarthat közös istentiszteletet mert a keresztények többsége három istenségben hisz, ami az iszlám szerint bálványimádás. Muszlimok csak Istenhez imádkozhatnak.

"hanem a muszlimok lényegében kirekesztik a keresztényeket és kisajátítják maguknak a templomot a saját nézeteiket hangsúlyozva."

Egy magyar keresztény az utolsó aki ezt felróhatja a törököknek. Ahogy már írtam Magyarországon nincs mecset amit muszlimok szabadon használhatnak és a kormány kijelentette hogy nem is épülhet. Az államszintű iszlámellenes gyülöletkeltésről nem is beszélve. Ilyen a náci Németországban volt utoljára.

Törökországban rengeteg történelmi templomot használhatnak a keresztények és nincs keresztényellenes állami gyülöletkeltés. Szóval Magyarország fényévekre van Törökországtól a vallási kisebbségek jogai tekintetében.

2020. aug. 15. 18:53
 94/95 anonim ***** válasza:
100%
A válaszaid magukért beszélnek, most már biztosan tudom mit gondolsz a Hagia Sophia ügyről. Nekem ehhez már nem is kell semmit hozzáfűznöm. Tovább nem érdekel ez a kérdés. Ha elolvasod figyelmesen a válaszaimat, akkor azokban benne van a válasz a kérdéseidre és megtalálod a véleményem.
2020. aug. 16. 01:05
 95/95 A kérdező kommentje:
Oké akkor úgy veszem hogy nem válaszolsz mert kínos a kérdés.
2020. aug. 16. 12:06
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!