Keresztények mi alapján vannak felháborodva a Hagia Sofia újbóli mecsetté nyilvánítása kapcsán?
Az épület 500 évig mecsetként működött, az utóbbi 70 évben múzeum volt, most pedig ismét mecset, de keresztények továbbra is látogathatják. Törökországban sok történelmi templom található ami ma is aktív, és keresztény istentiszteletet tarthatnak. Itt egy hosszú lista ezekről:
Tehát a Törökországban élő keresztények saját templomaikban imádkozhatnak. És mi a helyzet Magyarországon? A mecsetek többségét lerombolták, az a kevés pedig ami megmaradt keresztény templommá lett átalakítva vagy múzeum. A magyarországi muszlimok raktárépületekben és családi házakban kénytelenek imádkozni. A magyar kormány nem engedi mecset építést ami egyébként alkotmányellenes.
A Hagia Sofia a kereszténység egyik központi temploma volt, az ortodoxia szimbóluma. Természetesen az sem volt helyes, hogy közel 500 évig mecsetként működött. Miért nem építettek maguknak saját mecsetet a mohamedánok, miért próbáltak más ékeivel dicsekedni?
Az egy rendkívül pozitív lépés volt 70 éve, hogy múzeummá alakították. Természetesen a leghelyesebb az lett volna, ha eredeti tulajdonosai kaphatták volna vissza, de ne legyünk telhetetlenek.
Mivel Magyarországon sose éltek mohamedánok, így értelmetlen a kettőt összevetni. Törökország eredeti lakossága pedig java részt keresztény volt. Nagyon más a kettő. Egyébként most is működik mecset itthon, szinte naponta járok el előtte.
"És mi a helyzet Magyarországon? A mecsetek többségét lerombolták, az a kevés pedig ami megmaradt keresztény templommá lett átalakítva vagy múzeum. "
A Hagia Sophia keresztény templomnak épült és működött évszázadokon át, majd mecsetté lett átalakítva, később múzeum lett. De ez, gondolom, nem éri el az ingerküszöbödet.
Nem azért, de szerinted számít itt bárkinek,hogy mi alkotmányellenes?
Ennek a kormánynak csak akkor fontos a vallás, ha abból hasznot húzhat.
Egyébként, ez olyan, mintha a Taj Mahal lenne átalakítva zsinagógává.
Tudom, hogy nem hindu templom, mégis annak a kultúrának szerves része.
A Hagia Sofia ugyanígy a keleti kereszténység, Bizánc kultúrájának része volt, és azt a kultúrát vitte tovább.
Ennyi az én felháborodásom oka.
Ezen felül, nem mintha ne lenne elég mecset ott, vagy nem lehetne a szomszéd utcában is felhúzni egyet, ennek fontosabb a politikai üzenete...
"Mivel Magyarországon sose éltek mohamedánok, így értelmetlen a kettőt összevetni. Törökország eredeti lakossága pedig java részt keresztény volt. Nagyon más a kettő. Egyébként most is működik mecset itthon, szinte naponta járok el előtte."
Hogyne éltek volna? A török időkben muszlim lakosság is élt Magyarországon és akár többszáz mecset is lehetett az országban.
Mi az hogy eredeti lakossága? A mai Törökországban keresztények előtt ókori vallásokat követtek például, tehát nincs olyan eredeti lakosság.
"Egyébként most is működik mecset itthon, szinte naponta járok el előtte."
Akkor olvasd el pontosan mit írtam. Ami előtt elmész az nem mecset hanem egy ráktatépület vagy irodaház ami belülről mecseté lett átalakítva. Mecset mint épület Magyarországon nincs mert vagy keresztény templom vagy múzeum.
"A Hagia Sophia keresztény templomnak épült és működött évszázadokon át, majd mecsetté lett átalakítva, később múzeum lett. De ez, gondolom, nem éri el az ingerküszöbödet."
A pécsi Gázi Kászim pasa dzsámija mecsetnek épült és működött sokáig, majd keresztény templommá lett átalakítva. De ez, gondolom, nem éri el az ingerküszöbödet.
"Ennyi az én felháborodásom oka."
És az nem háborít fel hogy például a pécsi Gázi Kászim pasa dzsámija mecsetnek épült de keresztény templommá lett átalakítva? Vagy az nem háborít fel hogy Magyarországon nem imádkozhatnak mecsetben a muszlimok? Mecset alatt olyan épületet értek ami annak is épület, nem belülről átalakított raktárépülett.
"A pécsi Gázi Kászim pasa dzsámija mecsetnek épült és működött sokáig, majd keresztény templommá lett átalakítva. De ez, gondolom, nem éri el az ingerküszöbödet."
A helyén keresztény templom állt, amit a pasa alakíttatott át dzsámivá.
De ha ennyire szíveden viseled az iszlám templomait, és ennyire irritálóak számodra a keresztények, el kellene gondolkodnod a költözésen.
"Hogyne éltek volna? A török időkben muszlim lakosság is élt Magyarországon és akár többszáz mecset is lehetett az országban."
Nézd el nekem, hogy az ideiglenes ideig itt lévő hódítókat nem sorolom az ország lakosságához. Az akkori mecsetépítés pedig nagyjából hasonló volt ahhoz, amit most Izrael csinál, gondolom azt se helyesled.
"Mi az hogy eredeti lakossága? A mai Törökországban keresztények előtt ókori vallásokat követtek például, tehát nincs olyan eredeti lakosság."
Igen, az ottani ókori vallást követő emberek zömében keresztény hitre tértek bármilyen hódítás nélkül. Ezeket söpörte el az iszlám invázió, mely igyekezett megsemmisíteni az ottani keresztény kultúrát is. Lásd az említett templom átalakítása.
"Ami előtt elmész az nem mecset hanem egy ráktatépület vagy irodaház ami belülről mecseté lett átalakítva."
Ezek szerint te már azt is jobban tudod, hogy én merre járok és mit látok. De az se nem irodaház, se nem valami szutyok raktár. Inkább valami kulturális központ, ami mecset is egyben. Tudod az új keresztény templomok se gótikus stílusban épülnek már, miért ne lehetne egy mecset is új stílusban?
Tehát hazudsz, hogy itthon ne lenne mecset, mert mint írtam, szinte naponta látom. A saját szememnek azért még jobban hiszek.
"A helyén keresztény templom állt, amit a pasa alakíttatott át dzsámivá."
Ez az épület mecsetnek épület, nem átalakítás eredménye.
"De ha ennyire szíveden viseled az iszlám templomait, és ennyire irritálóak számodra a keresztények, el kellene gondolkodnod a költözésen."
Ha én mondanám azt hogy a közel-keleti keresztényeknek kellene elköltözniük, egyből rávágnád persze hogy mennyire ellenséges vagyok és intoleráns :) Persze én nem mondok ilyet. Ha egy keresztény muszlim országban akar élni, megteheti és joga van templomban imádkozni. Ilyen tolerancia nem mondható el a magyar államról és sok magyar emberről, ahogy te is bizonyítod.
Nem vagyok felháborodva.
Az igaz keresztények nem avatkoznak bele, ilyen eseményekbe, és nem kezelik politikai, vagy nacionalista szellemmel ezeket az emberi dolgokat.
Isten nem adott rá felhatalmazást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!