Ha Isten erkölcsi útmutatást akart nekünk adni, akkor miért adott egy olyan könyvet, ami támogatja a rabszolgaságot?
1
Az Újszövetségben is benne van, nem csak az Ószöv-ben.
4
Én viszont erkölcsről kérdeztem. Miért nem mondott Isten a rabszolgáknak valamit, ami morálisan vállalható? Szerintem csak egy ilyen mondat van, ez pedig úgy hangzik:
- Menekülj! Amint alkalmad nyílik rá, szökj meg és vigyél magaddal annyi embert, amennyit csak tudsz!
Ez az egyetlen üzenet egy rabszolgának, ami erkölcsileg tartható. Ezzel szemben Isten csak ennyit üzen:
Ef 6.5
"Szolgák, engedelmeskedjetek földi uratoknak, félő tisztelettel és egyszerű szívvel, akárcsak Krisztusnak."
A világban mindig is volt, és valószínűleg mindig is lesz olyan, hogy emberek felett mások uralkodnak. A mai világban tényleg milliárdos nagyságrendben vannak olyanok, akik az ókori rabszolgákhoz képest ugyanolyan, vagy még rosszabb körülmények között élnek.
És akkor még csak a fizikai függésről beszéltünk. A lelki, szellemi rabszolgaság talán még rosszabb. A mai, média által uralt világban tömegek vannak a szellemi rabszolgaság állapotában. És amíg a fizikálisan rabszolgasorban lévők számára, ha nincs más remény, akkor legalább egyfajta lelki vigaszt és a szellemi autonómia megtartását jelentheti a "törődj bele a sorsodba" elfogadása, a szellemi rabszolgát pont azzal tartják uralom alatt, hogy "ne fogadd el a helyzeted, törekedj többre" és azt is szépen elmondják neki, hogy ezt a többet csak úgy érheted el, ha azt csinálod, azt a terméket vásárolod, azt a stílust veszed át, azt a gondolatvilágot teszed magadévá, amit mi mutatunk neked.
Furán fordítva gondolkodsz. A "törődj bele" jelenti a szellemi autonómiát, a "ne fogadd el" pedig rabszolgaság???
Pont a fordítottja az igaz:
- rabszolgaság = törődj bele a helyzetedbe
- autonómia = NE törődj bele a helyzetedbe
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!