Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Isten erkölcsi útmutatást...

Demion kérdése:

Ha Isten erkölcsi útmutatást akart nekünk adni, akkor miért adott egy olyan könyvet, ami támogatja a rabszolgaságot?

Figyelt kérdés

2020. júl. 25. 12:55
1 2 3 4 5 6
 21/53 anonim ***** válasza:
58%

Ezek a "hadifogjok" gondoskodásban részesültek azáltal is, hogy akár a Törvényes felesége is lehet egy Izraelitának.

Az imént irtam, hogy akik szolgaságba kerültek, nem lehetett tárgyként kezelni, ellenben a Tulajdonosa büntetést kapott.

Lásd Ráháb, aki Moábita Nő volt, Jézus "ősanyja" lett a leszármazási vonalat tekintve.

A szolgákkal ugyan úgy kellett bánniuk, hogy a benszülöttel.

Sok szolga tette meg, hogy amikor felszabadulhatott volna, Még is maradt az Uránál, mert jó sora volt. Ezt azzal jelölték meg, hogy Árral szurták át a Fülét. Benne van a szent irásban.

2020. júl. 25. 18:23
 22/53 Mansour ***** válasza:

"hanem a Biblia Istentől való ihletettségének dogmájára"

Önmagában még ez sem jelent semmit, hiszen az autonóm ember eldöntheti, hogy ehhez a dogmához hogyan viszonyul. Azon is sok múlik, hogy mit értünk ihletettség alatt. Korábban már írtam, hogy én a Bibliát emberi alkotásnak tartom. De ihletett alkotásnak. Csak én ihletettség alatt eléggé mást értek, mint a keresztények nagy része.

Viszont ez a dogma valóban hatékony fegyver azok kezében, akikről beszéltem. Erre hivatkozva egy vezető el tudja ültetni az emberekben azt, hogy ha neki ellentmondanak, akkor Istennek mondanak ellent.

2020. júl. 25. 18:29
 23/53 A kérdező kommentje:

"Ezek a "hadifogjok" gondoskodásban részesültek azáltal is, hogy akár a Törvényes felesége is lehet egy Izraelitának."

Még a végén kiderül, hogy a nőknek kellett volna hálásnak lenniük, amiért elvetették őket rabszolgának. Esetleg vissza is hozhatnánk ezt a szokást, nem? A nők jól járnak vele, Isten is ezt parancsolta. A rabszolgaság buli, igaz kedves 21-es?

"Az imént irtam, hogy akik szolgaságba kerültek, nem lehetett tárgyként kezelni, ellenben a Tulajdonosa büntetést kapott."

A tulajdonos halálra verhette a rabszolgáját következmények nélkül. Benne van a Bibliádban, olvasd el.

2020. júl. 25. 19:30
 24/53 anonim ***** válasza:
48%

Kérdezõ, szefrintem olvasd el NAGYON FIGYELMESEN 2Mózes 20. fejezetet.

Segítségképp: a rabszolgát (aki egyébként túlnyomórészt saját magát adta el adóss´ag fejében) egyrézt csaknem családtagként kellett tekinteni, másrészt 7 év után fel kellett szabadítani. (Le van írva a fejezetben.)

Ha ekkor a rabszolga azt mondta, hogy maradni akar, akkor az ajtófélfához kellett vezetni és árral átszúrni a fülcimpáját. (A szöveg csak fület nír.)

Ehhez a rabbik azt a félig tréfás magyaázatot szokták fûzni, hogy:

Miért kell átszúrni a fülét?

Azért, mert a fülével hallotta, hogy "kivezettelek ... a rabszolgaság házábó", ha mégis rabszolga akar marqadni, mi szükség arra a fülre?

Miért az ajtófélfánál?

Mert ott van a mezuza, ami emlékezteti a Kinyilatkoztatásra.

2020. júl. 25. 22:38
 25/53 anonim ***** válasza:
55%
Bocsi, nem 20. hanem 21. fejezet. Mindjárt ezzel kezdõdik.
2020. júl. 25. 22:42
 26/53 A kérdező kommentje:

24-25-ös válaszoló, szerintem olvasd el NAGYON FIGYELMESEN 2Mózes 21. fejezetet.

Segítségképp:

2Mózes 21.20-21

"Aki rabszolgáját vagy rabnőjét bottal úgy megveri, hogy az a keze alatt meghal, azt meg kell torolni.

De ha a szolga még egy vagy két napig életben marad, akkor a gazdát nem kell megbüntetni, mert az ő tulajdona volt."

Ergo, bárki simán halálra verhette a rabszolgáját, aztán csak annyit kellett mondania, hogy a szolga még két napig életben volt a verés után, és csak utána halt meg.

2020. júl. 26. 16:01
 27/53 jolala válasza:

Ma a Klubrádióban a "földönkívüliekről" eddig titkosított dokumentumok feloldása kapcsán tartott betelefonálós beszélgetésben idézték: Létezhetnek-e a Földön kívül értelmes társadalmak? - Talán, de a Földön bizonyosan nem.

A Kérdező érvelésétől eltekintve valahogy ez jutott eszembe a fentiek kapcsán...

2020. júl. 31. 15:12
 28/53 A kérdező kommentje:
Nem kell személyeskedni 27-es. Írhatsz cáfolatot is. Eddig vallásos oldalról csak annyi jött, hogy a bibliai rabszolgaság egy nagyon kedves, aranyos, barátságos rabszolgaság volt, és ezt néhány kedvetek szerint kimazsolázott idézettel akartátok megtámogatni, hogy a rabszolgának milyen jó dolga volt, mert az egész napos munkájáért cserébe kapott enni...
2020. júl. 31. 15:37
 29/53 A kérdező kommentje:

27

Bocs, félreolvastam, nem láttam az "eltekintve" szót. :D

De a vallásos hozzászólók nyugodtan magukra vehetik, amit írtam.

2020. júl. 31. 15:42
 30/53 tgt ***** válasza:

Kérdező: A Tóra a rabszolgaságot nem támogatta, hanem a rabszolgákkal való bánásmódot szabályozta. Jogokat adott a rabszolgáknak, ez pedig óriási dolog volt abban a korban, amikor a rabszolgákat még csak tárgynak tekintették, és a tulajdonos bármit megtehetett velük. A Tóra korábbihoz képest sokkal emberségesebb bánásmódot írt elő a számukra.

Később – erről Jeremiás könyvében olvashatsz – Isten megparancsolta a rabszolgák felszabadítását és szabadon engedését. Ezt a zsidók először meg is tették, de aztán meggondolták magukat, visszavitték az előzőleg szabadon bocsátott rabszolgákat és újra szolgasorba vetették őket. Isten nagyon megbüntette a zsidókat ezért: „Nem engedelmeskedtetek nekem, s nem szabadította fel ki-ki a testvérét és embertársát. Nos hát – mondja az Úr –, most szabadjára engedem a kardot, az éhínséget és a dögvészt ellenetek; iszonyattá teszlek benneteket a föld minden országa előtt.”

Szóval a kérdésedbe bújtatott állítás hazugság: a Biblia nem támogatja a rabszolgaságot.

2020. aug. 1. 10:45
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!