Hisztek Isten létezésében?
"Azt is leírtam már, hogy nem azért kérdeztem, mert ötletem sincs"
Ha van ötleted, akkor meg bizonyítsd, ne értetlenkedj meg tereld a témát!
"Nekem arra kell bizonyíték, hogy a levegő magától is mozog"
Vegyél levegőt!
"Ha van ötleted, akkor meg bizonyítsd, ne értetlenkedj meg tereld a témát!"
Nekem úgy tűnik, hogy inkább te értetlenkedsz! :D Még mindig nem érted. A lélek egy olyan dolog, amit nem lehet megfogni, nem lehet mérni, nem lehet "jellemezni", mégis tudjuk, hogy létezik, mert érezzük, hogy létezik. Tehát egy olyanra kérsz bizonyítékot, ami nem anyagi, nem mérhető, nem tapintható, stb. Ez pedig butaság, hiszen ha valami nem mérhető, nem írható le, akkor arra nem lehet anyagi bizonyítékot adni. Értelemszerűen ami nem anyagi, arra nem lehet anyagi bizonyítékot mutatni. Ennyire egyszerű az egész. Fölösleges ebbe bármilyen félremagyarázást beleerőszakolni. Én azt állítom, hogy az érzéseink nem biológiai folyamatok, és azt állítom, hogy az érzéseinket a lelkünkkel érezzük. Ez nem anyagi, tehát anyagi bizonyítékot röhejes kérni. Ti azt állítjátok, hogy az érzéseink biológiai funkciók, tehát anyagira vezethetők vissza, de mégsem tudtok felmutatni anyagi bizonyítékot rá.
"Nekem arra kell bizonyíték, hogy a levegő magától is mozog.
Vegyél levegőt!"
Azt még mindig én csinálom. Bizonyítsd be, hogy a levegő önmagától is képes mozogni!
"Nekem úgy tűnik, hogy inkább te értetlenkedsz! :D Még mindig nem érted. A lélek egy olyan dolog, amit nem lehet megfogni, nem lehet mérni, nem lehet "jellemezni", mégis tudjuk, hogy létezik, mert érezzük, hogy létezik. Tehát egy olyanra kérsz bizonyítékot, ami nem anyagi, nem mérhető, nem tapintható, stb. Ez pedig butaság, hiszen ha valami nem mérhető, nem írható le, akkor arra nem lehet anyagi bizonyítékot adni. Értelemszerűen ami nem anyagi, arra nem lehet anyagi bizonyítékot mutatni. Ennyire egyszerű az egész. "
Ez lefordítva azt jelenti, hogy szimplán vakhittel kijelentesz valamit, hisz semmi sem utal rá, hogy amit te érzel, annak köze van bármiféle lélekhez.
"Azt még mindig én csinálom. Bizonyítsd be, hogy a levegő önmagától is képes mozogni!"
Nem te csinálod, a levegő önmagától áramlik a tüdődbe az általad létrehozott nyomáskülönbség miatt.
"Ez lefordítva azt jelenti, hogy szimplán vakhittel kijelentesz valamit, hisz semmi sem utal rá, hogy amit te érzel, annak köze van bármiféle lélekhez."
Semmi sem utal rá? Akkor miért van az, hogy pl. van személyiségünk, míg pl. az állatoknak nincs. A személyiséget hogyan írod le a biológia tollával? Hogyan jellemzed biológiával a szeretetet/szerelmet? Le tudsz nekem írni egy biológiai folyamatot, ami úgy végződik, hogy "...és így jön létre a szeretet/szerelem."? Milyen biológiai folyamat okozza az utálatot, gyűlöletet, szánalmat, szimpátiát, stb.? Várom válaszod.
"Nem te csinálod, a levegő önmagától áramlik a tüdődbe az általad létrehozott nyomáskülönbség miatt."
Simán megállítom a légzésemet, amikor akarom.
“Semmi sem utal rá? Akkor miért van az, hogy pl. van személyiségünk, míg pl. az állatoknak nincs.”
Ez szimplán nem igaz. Az állatoknak is vannak személységeik de nem mindegyiknek. A fejlettebb idegrendszerűeknek szokott lenni, ha láttál már mondjuk kutyát vagy csimpánzt akkor te is tudod. De még a fejlettebb halaknak is van. Aki foglalkozik akvarisztikával az tapasztalta ,hogy mekkora különbségek tudnak lenni az egyes halak között fajon belül is. Gondolok itt viselkedésre, szokásokra. De ha a halaknak nem is lenne, a csimpánzoknak van. Náluk (is) egyértelműen kimutatták az öntudat jeleit is s aki rendszeresen foglalkozik velük az tud mesélni az egyes egyedek személységéről. Elég csak megnézni pár dokumentum filmet.
“A személyiséget hogyan írod le a biológia tollával? Hogyan jellemzed biológiával a szeretetet/szerelmet? Le tudsz nekem írni egy biológiai folyamatot, ami úgy végződik, hogy "...és így jön létre a szeretet/szerelem."? Milyen biológiai folyamat okozza az utálatot, gyűlöletet, szánalmat, szimpátiát, stb.? Várom válaszod.”
Először te kellene ugyan ezt a lélekkel bizonyítsd de te csak hárítasz.
Amúgy meg már mondtuk ,hogy az idegrendszerrel vannak kapcsolatban az érzelmek, gondolatok stb. Ha folyton mi válaszolnánk neked akkor azzal annyit érnénk el ,hogy a vita nem haladna mert a te állításaid (amikről eredetileg szó volt) maradnak a levegőben te pedig sunyi módon kihúzod magad a válaszolás alól.
A viselkedés és a "szokás" nem egyenlő a személyiséggel. A személyiség az énképből fakad, azon belül is a saját önértékelésünkön alapszik. Az állatoknak nincs ilyen.
"Először te kellene ugyan ezt a lélekkel bizonyítsd de te csak hárítasz."
Én kezdem megkérdőjelezni a szövegértési kompetenciát. Ami nem anyagi, arra milyen bizonyítékot kérsz? Szerinted van anyagi bizonyíték a lélekre? Ne viccelj már.
"Amúgy meg már mondtuk ,hogy az idegrendszerrel vannak kapcsolatban az érzelmek, gondolatok stb. "
Oké, de mégis hogyan? Vezesd le nekem, hogy az idegrendszerben milyen folyamatok zajlanak le, melyek azok a folyamatok, amelyek a szeretetet/szerelmet eredményezik! És ha már idegrendszeri folyamatok eredményezik, mi az az idegrendszeri állapot, amelyre azt mondjuk, hogy ez a szeretet/szerelem? Jellemezd nekem biológiailag a szeretet/szerelem állapotát! Kíváncsian várom!
"Ha folyton mi válaszolnánk neked akkor azzal annyit érnénk el ,hogy a vita nem haladna mert a te állításaid (amikről eredetileg szó volt) maradnak a levegőben te pedig sunyi módon kihúzod magad a válaszolás alól."
Olvasd vissza a vitát. Bármit mondtam, hazugságnak tituláltátok, megkérdőjeleztétek, és nem érvekkel, hanem csak egyszerűen annyival, hogy "miért lenne úgy, ahogy te mondod?". Nektek már rég nem az a célotok, hogy értelmes vitát folytassunk, hanem a hitem miatti unszimpátia miatt minden állításomba próbáltok belekötni. Így ahelyett, hogy bármi olyasmit is mondanék, amirre rámondhatnád, hogy hazugság, megpróbállak rávezetni, hogy miért butaság, amit kérsz. Ezzel tökéletesen tisztában vagy, csak szintén az említett ok miatt a rávezetésemet úgy állítod be, mintha én kihúznám magam a válaszadás alól. Nagyon átlátszó, hidd el. De továbbra is várom a választ. Kíváncsi vagyok erre az érzelem-idegrendszer kapcsolat levezetésére.
"Semmi sem utal rá? Akkor miért van az, hogy pl. van személyiségünk, míg pl. az állatoknak nincs"
Van. De megint mellébeszélsz. Tudod bizonyítani bármivel is, hogy van lélek, vagy megint csak a levegőbe beszéltél?
"Simán megállítom a légzésemet, amikor akarom."
Ha nem tágítod a tüdődet, értelemszerűen nem fog bele áramlani a levegő. De olyat nem tudsz csinálni hogy levegőt veszel, de nem engeded hogy levegő áramoljon a tüdődbe. Mivel a levegőt nem te mozgatod, hanem magától mozog a nyomáskülönbség hatására.
"Bármit mondtam, hazugságnak tituláltátok, megkérdőjeleztétek, és nem érvekkel, hanem csak egyszerűen annyival, hogy "miért lenne úgy, ahogy te mondod?"."
Mondjuk mert egyetlen érved sincs, amit bármi is bizonyítana.
“Ami nem anyagi, arra milyen bizonyítékot kérsz? Szerinted van anyagi bizonyíték a lélekre?”
Mindegy ,hogy anyagi bizonyíték vagy sem. A bizonyíték az bizonyíték. Amúgy meg ha van nem-anyagi lélek és ez hatással van a testre és az is rá akkor ki tudnánk mutatni ezt a hatást-visszahatást s tudnánk ez alapján vizsgálni a lelket. Tessék, itt egy módszer a nem-anyagi lélek kimutatására. De ha a lélek semmilyen módon nem mérhető, kimutatható, észlelhető akkor mi okunk van azt feltételezni ,hogy egyáltalán létezik nem-anyagi lélek ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!