Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hisztek Isten létezésében?

Hisztek Isten létezésében?

Figyelt kérdés
Akik nem hisznek, azok megmagyaráznák hogy miért?
2020. ápr. 11. 01:15
❮❮ ... 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... ❯❯
 331/477 anonim ***** válasza:
100%

""És mivel a semmiből nem lesz csak úgy valami, ezért valahol elkezdődött ez az egész. "Hol volt az univerzumunkat jelenleg kitöltő anyag és energiamennyiség az anyagi világ létezése előtt?"

Istennél."

Akkor mégis csak létezett az anyag az anyagi világ létezése előtt is? De akkor meg nem az "első létező anyag" volt (lett) az univerzumunk! Vagy hogy is van ez akkor?

- - -

"Nem vagyok sem űrkutató, sem csillagász, meg semmi ehhez hasonló, tehát fogalmam sincs, hogy van-e negatív értékű akármi akárhol. A sötét anyag negatív nyomásáról hallottam, az hogy most az milyen szempontból negatív vagy milyen szempontból nem negatív, én azt nem tudhatom. Van, aki azt mondja, hogy a negatív nyomás alatt a vákuumot értik, van, aki azt mondja, hogy az nem vákuum, satöbbi, satöbbi. Én ehhez nem értek. Annyit tudok, hogy negatív nyomása van. Hogy ez mitől negatív vagy mitől nem, azt én nem tudhatom."

De akkor miért hoztad példának a citált cikket? Miért nem győződtél meg előtte arról, hogy az biztosan jó lesz példaként a negativ értékre? Miért hoztál valami olyat bizonyitékként, amiről valójában fogalmad sem volt, hogy mi fán terem, egy olyan témában, amihez bevallottan nem is értesz? Nincs szándékomban megbántani téged, csak nem értem, hogy mi értelmet látsz abban, hogy olyan témában vitázol, amelyről lövésed sincs?

Na mindegy, akkor ugorjunk vissza oda, hogy jelenleg nincs ismeretes negativ érték az univerzumunkban. Akkor viszont nem értem, mi a bajod azzal, hogy a kedves fórumtárs a természetes számokat hozta példának a végtelenre. Hát szerinted nem természetes dolog, hogy a természetes számokat hozza példának, ha egyszer ezekkel találkozunk a természetben? :)

Szóval akkor még mindig ott tartunk, hogy ha szerinted nem lehet végtelen az, ami elkezdődik valahol, akkor mondd meg végre nekem kérlek, hogy hol van a vége a természetes számoknak. De ne a 0 vagy az 1 mondd, mert az csak az egyik vége, a másik végén mondd meg, hogy ott melyik szám áll. Mert ugye te állitottad, hogy aminek nincs végpontja, annak kezdőpontja sincs.

Vagy pedig akkor jussunk végre konszenzusra abban, hogy lehet valami úgy is végtelen, hogy azért kezdődik valahol (vagy éppen végződik valahol).

Nem lehet egyébként, hogy ez a végtelennel való vita is abból fakad, hogy a végtelenekhez sem értesz egy fikarcnyit sem? Csak azért kérdezem, mert eléggé úgy tűnik a dolog, és tényleg jó lenne, ha nem nyitnánk megint négy oldalas vitát egy számodra inkompetens témában, mint azt a negativ értékes témában is tettük.

2020. ápr. 25. 14:01
 332/477 A kérdező kommentje:

"Erre most én is azt mondom, hogy ezt az állitást bizonyitanod kellene. Miért ne tudhatna kialakulni? Ki és mikor és mi módon bizonyitotta ezt be? Ezt meg tudnád mutatni? Nagyon érdekelne."

Arra kérsz bizonyítékot, hogy az univerzum nem magától keletkezett. Mindenki tudja, hogy nem lett csak úgy.

"Abban kiegyezhetünk, hogy kábé ideális távolságra kering a Naptól. De ez igazából egyáltalán nem meglepő, hiszen ha nem igy lenne, ha a lakható zónán kivül keringene a Föld, akkor az életnek se lett volna lehetősége kialakulni rajta. Úgy gondolom, ez azért eléggé magától értetődő dolog, és nem kell ezt is agyonmagyarázni."

Én ezzel teljesen egyetértek.

"Nyilván, ha nem védene, akkor mi sem lennénk, mert nem lettek volna adottak a körülmények ahhoz, hogy kialakulhassunk, hiszen a kemény UV sugarak idejekorán szétbombázták volna a kialakuló szerves kötéseket. Ennek belátásához sem kell agysebészi diploma."

Ezzel is egyetértek.

"A természet nem úgy működik? :D Dehogynem, a természet bizony pontosan ugyanigy működik. Vagy akkor te miért "adsz" a hidrogénhez foszfort :) Én is csak számokat adok számokhoz a példában, pont mint ahogyan te foszfort a hidrogénhez.

Egyébként nyilván, ha a hidrogénhez nem oxigént adsz, akkor nem viz lesz belőle, hanem valami más. Pont ugyanúgy, mint a számoknál. Ha egy egész számból nem 1-et vonsz ki, akkor nem az eggyel kisebb egész számot fogod kapni, hanem valami mást. Jó ez a vizes-foszforos példa, teljesen megfelelő az egész számokkal való párhuzam bemutatására, köszönöm hogy hoztad.

Szóval még mindig adott a kérdés, hogy melyik is akkor az első szám? :) Hiszen semmi sem kezdődhet a végtelenben, kell hogy legyen első létező, ezt ugye te irtad."

Ezzel viszont nem. Az anyagok felépülnek valamiből. Mint ahogy a víz is. Van benne hidrogén és oxigén. Egy számtani sorozatnál ha a differencia 2, akkor igaz, hogy minden szám az előtte lévőhöz képest kettővel több. Ha mértani sorozat és a kvóciens 2, akkor minden szám az előtte lévőhöz képest kétszer több. De a természetben ez nem így van. Ha kevesebb hidrogént veszek, és több oxigént, akkor nem lesz sikeres a vízkísérlet. Mindennek megvan a maga határa és szerepe, míg a számoknál nem. A számoknál te döntöd el, hogy mennyit adsz hozzá, de a természetben nem. Ha kicsivel többet adsz hozzá vagy kevesebbet, máris mást kapsz. A természet mondja meg, hogy mennyi hidrogén és mennyi oxigén kell ahhoz, hogy abból víz legyen. Nem játszhatsz szabadon, mint a számok esetében egy számtani vagy egy mértani sorozatnál.

"Tényleg? O.o Hogyan tud egy elektron "megromlani"? Vagy egy proton? Vagy egy foton? De a virágoknak azért nem lesz bajuk, ha romlott fotont esznek, ugye? :)"

Bizonyára azért tettem idézőjelbe azt a szót, mert nem szó szerint kell érteni.

2020. ápr. 25. 18:58
 333/477 A kérdező kommentje:

"Fordítva gondolkodol. Nem azért ilyen a világ ,hogy nekünk jó legyen hanem mi azért vagyunk mert a körülmények lehetővé tették ,pl: a Föld nem miattunk van az élhető zónában hanem mi azért létezhetünk mert eleve ott volt s szerencsére még ott van. "

És teljesen véletlenül az élhető zónában van, teljesen véletlenül ideálisak a körülmények, teljesen véletlenül ilyen különleges az ember, teljesen véletlenül alakult ki ilyen csodálatossá természet, teljesen véletlenül alakult ki ez a lenyűgöző rend, teljesen véletlenül alakult ilyenné széppé az élővilág, meg minden. Mindez teljesen mértékben a véletlen műve, és emögött nem áll semmilyen tudatosság. Ugyan már. :)

2020. ápr. 25. 19:00
 334/477 A kérdező kommentje:

"Akkor mégis csak létezett az anyag az anyagi világ létezése előtt is? De akkor meg nem az "első létező anyag" volt (lett) az univerzumunk! Vagy hogy is van ez akkor?"

Isten létrehozta az anyagot. Abból lett az univerzum meg minden anyagi.

2020. ápr. 25. 19:02
 335/477 A kérdező kommentje:

"Vagy pedig akkor jussunk végre konszenzusra abban, hogy lehet valami úgy is végtelen, hogy azért kezdődik valahol (vagy éppen végződik valahol)."

Itt megint csak a matematikai és a filozófiai végtelen dilemmájáról van szó. A kettő nem ugyanaz. Mivel Isten nem "matek", ezért nyilván filozófiai értelemben értendő a végtelensége. Nos a filozófiában ez úgy műkődik, hogy aminek eleje vagy vége van, az nem végtelen. Mert ha kezdődik, akkor már ki is zárta magát a végtelen fogalmából, ha meg végződik, akkor pláne. Ezért is mondtam azt, hogy nézőpont kérdése, hogy a természetes számok halmazát végtelennek tekintjük-e. Mert ha a nullát kezdőpontnak veszem, akkor a filozófiai végtelenből eleve kizárta magát, viszont a matematikai végtelenbe még beletartozik. Ha nem tekintem a nullát kezdőpontnak, akkor mind a filozófiai, mind a matematikai végtelenbe beletartozik. Tehát továbbra is nézőpont kérdése, de én Isten esetében a filozófiai végtelen felé hajlok.

2020. ápr. 25. 19:06
 336/477 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

“És teljesen véletlenül az élhető zónában van, teljesen véletlenül ideálisak a körülmények,”

Ha nem lennének azok jók akkor mi sem lennénk, ahogy egész addig nem létezett élet amíg valahol olyanra nem sikeredtek a körülmények, de a világ ment tovább élet vagy ember ide vagy oda. Figyelj, ha csak Föld lenne mint bolygó akkor igazad lenne ,hogy csak gyanús ,hogy nem véletlen de így ,hogy milliárdnyi bolygó, naprendszer, galaxis stb létezik így a nagy számok törvénye alapján szinte szükségszerű ,hogy valahol az életnek kedvező feltételek kialakulnak. Pl: vegyél 2 üveggolyót s random guritsd el, az ideális távolság legyen 5 cm. Ugye nagyon kicsi a valószínüsége ,hogy pont 5 centi lesz. Most csináld meg ezt 100, 1.000 majd egymilliárd golyóval. Hány lesz 5 centire egymástól ? Na ugye.

“teljesen véletlenül ilyen különleges az ember,”

Korábban mondtam ,hogy sokkal több élőlény van amik sokkal egyedibbek, miért nem közülük emelsz ki egyett ?

“teljesen véletlenül alakult ki ilyen csodálatossá természet, teljesen véletlenül alakult ki ez a lenyűgöző rend, teljesen véletlenül alakult ilyenné széppé az élővilág, meg minden.”

Természetből csak egyet ismerünk szóval nincs mihez viszonyítani tehát a természet ugyan annyira csodálatos mint amennyire nem az. Hirtelen nem emlékszem ,hogy hogy hívják ezt az érvelési hibát de van erre is megnevezés.

“Mindez teljesen mértékben a véletlen műve, és emögött nem áll semmilyen tudatosság. Ugyan már. :)”

Ha szerinted van tudatosság akkor bizonyítsd be. Ennyire egyszerű a dolog :)

2020. ápr. 25. 19:19
 337/477 anonim ***** válasza:
87%

Kérdező, gondolkodj egy kicsit, hány bolygó lehet a világegyetemben. Magától értetődik, hogy a számtalan lehetőségből lesznek, amik alkalmasabbak az élethez, és lesznek, amik kevésbé azok. Ehhez semmilyen tervezettség nem kell.

A világ és az élőlények pedig annyi hibától, logikátlanságtól és felesleges félmegoldásoktól bővelkednek, hogy az csak szégyen lenne bármilyen tudatos teremtőre. A légcső és a tápcsatorna közös nyílása, a pszeudogének, mint a tojásfehérje gén az emberben, a fordított retina, az alsó gégeideg kanyarulata az aortaív alatt, a gerincünk felépítése, stb, meg még sok ezer példa mind azt bizonyítja hogy vagy a véletlenek összjátéka vagyunk, ami bizony sokszor hibázik, vagy egy igazi pancser teremtőé, aki minden termékében hibát hibára halmozott.

2020. ápr. 25. 21:07
 338/477 A kérdező kommentje:

"Figyelj, ha csak Föld lenne mint bolygó akkor igazad lenne ,hogy csak gyanús ,hogy nem véletlen de így ,hogy milliárdnyi bolygó, naprendszer, galaxis stb létezik így a nagy számok törvénye alapján szinte szükségszerű ,hogy valahol az életnek kedvező feltételek kialakulnak."

De még csak életet sem találtak máshol, nemhogy ilyen különleges, fejlett, bonyolult, összetett rendszert.

"Korábban mondtam ,hogy sokkal több élőlény van amik sokkal egyedibbek, miért nem közülük emelsz ki egyett ?"

Azért mert az ember a legkülönlegesebb. Természetesen van biológiailag bonyolultabb szervezet, de korántsem biológiáról beszélek.

"Természetből csak egyet ismerünk szóval nincs mihez viszonyítani tehát a természet ugyan annyira csodálatos mint amennyire nem az. Hirtelen nem emlékszem ,hogy hogy hívják ezt az érvelési hibát de van erre is megnevezés."

Nem is kell mihez viszonyítani. Nem kell ahhoz viszonyítás, hogy megmondjam, valami jó vagy nem jó. Önmagától is jó valami, nem kell ahhoz egy rossz, hogy más jó legyen.

"Ha szerinted van tudatosság akkor bizonyítsd be. Ennyire egyszerű a dolog :)"

Elmondtam, hogy mire alapozom a tudatosságot. És annak ellenére, hogy félremagyarázod, pontosan tudod, hogy miről beszélek.

2020. ápr. 26. 07:34
 339/477 A kérdező kommentje:

"Pl: vegyél 2 üveggolyót s random guritsd el, az ideális távolság legyen 5 cm. Ugye nagyon kicsi a valószínüsége ,hogy pont 5 centi lesz. Most csináld meg ezt 100, 1.000 majd egymilliárd golyóval. Hány lesz 5 centire egymástól ? Na ugye."

És annak mennyi a valószínűsége, hogy az ezer golyóból csak egyetlen egy lesz 5 cm-nél? Elég kevés.

2020. ápr. 26. 07:43
 340/477 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

“De még csak életet sem találtak máshol, nemhogy ilyen különleges, fejlett, bonyolult, összetett rendszert.”

Tudod az űrkutatás még csak gyerekcipőben jár, ennek ellenére ma már rengeteg olyan bolygót fedeztünk fel amik a saját csillagjukhoz képest az élhető zónában vannak, egyik leghíresebb a Kepler-22b lásd: [link]

Vagy hallottál már a Hűha! jelről ? Itt: [link]

Na meg eddig elég kevés bolygó felszínére sikerült eljutni ,hogy csak úgy kijelentsük ,hogy csak itt van élet.

“Azért mert az ember a legkülönlegesebb. Természetesen van biológiailag bonyolultabb szervezet, de korántsem biológiáról beszélek.”

Én se biológiailag bonyolultabról beszéltem hanem különlegesebb élőlényről. Most legyen egy újabb gondolatkísérlet: vedd az embert mint a “teremtés koronáját, a legkülönlegesebb lényt” majd tett különböző tesztek elé más élőlényekket. Ha a szívósságot nézzük akkor egy egyszerű medveállatka háttal veri az egész bolygót nemhogy az embert. Ha színmegkülönböztetésről van szó akkor a sáskarák verhetetlen (ő még boxban is az). Ha súlyemelésről van szó akkor egy góliátbogár a nyerő de még egy fránya hangya is leköröz. Úszásban kb minden ami vízi vagy csak viszonylag jó úszó az legyőz. Rövidtávú memórában, egyes problémának a megoldásában egy csimpánz is leköröz. Stb stb lehetne még sorolni. Mi az amit mi fel tudunk mutatni ? Fejlett eszközhasználat. Ennyi. De ezt mi is el kellett kezdjük valahol s ott most a szavannai csimpánzok tartanak ahol mi voltunk kb 2-4 millió éve. Sőt, rengeteg állatnàl van eszközhasználat csak nem túl fejlett.

“Nem is kell mihez viszonyítani.”

Dehogynem kell. Ha a kezedbe adnának egy mérőműszert amit még soha nem is láttál honnan tudod ,hogy a mért érték jó ? Onnan ,hogy viszonyítod valamihez, pl: honnan tudod ,hogy a hálózatban mért 220 volt jó neked ? Önmagában ez nem jelent semmit ha nincs mihez viszonyítani, igazítani. Ezért felesleges az élővilágról ilyeneket kijelenteni mert csak saját magán belül tudod az összetevőit egymáshoz viszonyítani. Vagy a bonyolultság: a másodfokú egyenletek bonyolultak ? Aki érti annak nem, aki nem érti annak igen. Ezért tartjuk bonyolultnak a világot mert sokmindent még nem értünk de ha olyan lenne számunkra mint az 1x1 akkor senkinek sem jutna eszébe bonyolultságról beszélni.

“És annak mennyi a valószínűsége, hogy az ezer golyóból csak egyetlen egy lesz 5 cm-nél? Elég kevés.”

Pontosan, pont ezt igazolja vissza az űrkutatás is.

2020. ápr. 26. 08:23
❮❮ ... 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!