Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Melyiknek van nagyobb eszmei...

Melyiknek van nagyobb eszmei értéke, az ateizmusnak, vagy a teizmusnak?

Figyelt kérdés

2019. okt. 15. 21:35
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/112 A kérdező kommentje:

Ti hisztek akinek akartok, én hiszek a Bibliában, mert tudom a gyakorlatból milyen a hívő és az ateista élet. Az utóbbiból kösz, de nem kérek. A halál után mindenki számára nyilvánvaló lesz majd az igazság. Ez a földi élet csak egy jelentéktelen semmiség, az örökkévalósághoz képest. Az emberek arra hajtanak, hogy mindent amit lehet megnyerjenek, elérjenek. Pénz, hírnév, szépség, karrier, dicsőség, ami csak módjukban áll itt a Földön. Hajszolják a dolgokat mint a gyerek a buborékot, közben érzik, hogy valami hiányzik az életükből. Jézus egy teljesen más életet kínál, ahol embertársaid hasznára élsz, lemondva a saját igényeidről. Mindenesetre ez boldoggá tesz, mert van egy hited mellette ami adja hozzá az energiát. Pszihológia szempontjából is működik a dolog.

Nem bolond az, aki odaadja azt amit úgysem tarthat meg, hogy megnyerje, amit nem veszíthet el. (Jim Elliot)

2019. okt. 27. 22:19
 52/112 anonim ***** válasza:

"Pénz, hírnév, szépség, karrier, dicsőség,"

Ez kevesek számára elérhető, a legtöbb ember örül, ha szerényen meg tud élni.

"Nem bolond az, aki odaadja azt amit úgysem tarthat meg, hogy megnyerje, amit nem veszíthet el. (Jim Elliot)"

Amit úgysem tarthatsz meg, azt előbb el is kellene érned és amit nem veszthetsz el, azt meg is kellene nyerned.

"A halál után mindenki számára nyilvánvaló lesz majd az igazság"

Nem gondolnám, hogy a hullák számára bármi is nyilvánvaló lehet, de ettől függetlenül hihetsz bármit, senkit nem zavar, csak ne őrülj meg teljesen, mert ez a baj a vallásokkal, összezavarja az emberek elméjét.

2019. okt. 28. 03:48
 53/112 Pombe ***** válasza:

@Kérdező

Írod: "Ti hisztek akinek akartok, én hiszek a Bibliában"

Nincs ezzel semmi gond. Tedd csak így, ha jónak látod.

De nem ártana, ha megmondanád, hogy hogyan, és mit kell benne hinni?

1. probléma:

Semmivel se jársz jobban, ha Isten ítélőszéke elé kerülsz, mint az ateista, mert a más vallások Istenei (többnyire) ugyanúgy nem bocsátanak meg a más Istenben hívőknek se, mint ahogy az ateistáknak se. És ha te egy nem megfelelő Istenben hiszel (mondjuk a keresztény Istenben való hited egy baklövés), akkor ugyanúgy pórul jársz. Vannak olyan istenek is, amik viszont feltehetőleg tojnak rá, hogy milyen más istenben hittél, és az ítéletüket ez a más hit nem befolyásolja. Bár ez nem biztos, csak ezek a másféle istenek általában nem foglalkoznak más istenekben való hívőséggel (pl. Zeusz esetében nem emlékszem, hogy megkövetlete volna, miszerint más vallások isteneit kellene támadni és hamisnak tartani, bár lehet, csak nem olvastam ezt a passzusait, de nem vallana rá).

Azután van olyan többé kevésbé atesita szerű vallás is, amelyik szerint a megvilágosodáshoz vezető út nem függ a teremtő istenektől, ha egyáltalán ilyenek vannak. Itt is mind a ketten (te meg én) ugyanolyan eséllyel indulunk tovább a halálunk után.

Egyszóval úgy látom, hogy neked a hited okán semmivel sincs nagyobb esélyed jobban járni a túlvilágon, mint nekem, mert te is pont ugyanannyiszor ráfaraghatsz, mint az ateista, lévén, hogy a más Istenek és a te Istened is ugyanúgy haragszik a más Istenekben való hitre, és azt ugyanolyan elítélendőnek tartják, mint az ateizmust, és semmivel sincs több bizonyíték a te istenedre, mint a más vallások isteneire. A nem bosszúálló istenekben hívő vallások istenei meg nem számítanak ez ügyben, mivel felnőtt érett emberhez méltón megértik, ha nem benne hitt a túlvilágra került delikvens, és ezt nem tekintik bűnnek.

Szerintem az jár jól, aki azt mondja, hogy lehetséges Isten, és nem köti le magát egyik lehetséges hamis Istenhez se, hanem valami személyes Istent képzel el magának. Ez tűnik a legkisebb rossznak. Mert jó választás ebben nincs.

Szokták mondani, hogy azzal semmit se veszítünk, ha hiszünk a keresztény Istenben, de amint látható, ez messze nem igaz, ha kiderül, hogy hamis Istenben hittek.

2. probléma

Hinnék én a Bibliában, ha valaki megmondaná, hogy most mi a búbánatot állít?

Utolsónak lett megteremtve az emberpár, vagy az egy szem ember lett elsőként megteremtve?

Most meg kell kövezni a házzaságtörő nőt, vagy sem? Ha nem, akkor csak legyünk irgalmasak, de a törvény amúgy tök jó? És most akkor vegyük komolyan a szűzhártya vizsgálatot, vagy sem?

Fogadjam el csak úgy bemondásra, hogy az ókori Egyiptom gonosz volt? Amikor pedig erre semmi nyom... Csak azért ítéljek el egy népet, mert az a Biblia fogalmazza meg ezt a vádat, amiről mindenki úgy tudja, hogy emberek írták, de csak Isten sugallatára? Én már tévedtem úgy is néha, hogy félreértettem valakinek a sugallatát...

Nem! Nekem nem megy bizonyíték nélkül, hogy egy egész népet elítéljek és gonosznak tartsak, csak azért mert a pletyka ezt susogja...

Ha Isten ezt várja el tőlem, akkor az ilyen Isten mennyországába én nem kívánok bekerülni...

Stbstb...

2019. okt. 28. 11:05
 54/112 A kérdező kommentje:

Pombe ne viccelj már, hogy más isteneket emlegetsz, hiszen tudjuk mindketten, hogy azok csak bálványok.

Ezt írja róluk a Biblia.

9.

A bálványok csinálói mind hiábavalók, és kedvenczeik mit sem használnak, és tanuik nem látnak és nem tudnak, hogy megszégyenüljenek.

10.

Ki alkotott istent, és bálványt ki öntött? a mely semmit sem használ!

11.

Ímé, minden barátaik megszégyenülnek, és a mesterek magok is emberek; gyűljenek össze mind és álljanak elő; féljenek, szégyenüljenek meg együtt!

12.

A kovács fejszét készít, és munkálkodik a szénnél, és alakítja azt pőrölylyel, és munkálja azt erős karjával, és megéhezik és ereje nincsen, és vizet sem iszik és elfárad.

13.

Az ács mérőzsinórt von, és lefesti azt íróvesszővel, és meggyalulja azt, a czirkalommal alakítja, és csinálja azt férfiú formájára, ember ékességére, hogy házában lakjék.

14.

Czédrusfát vág magának, tölgy- és cserfát hoz, és válogat az erdő fáiban, fenyőt plántál, a melyet az eső fölnevel.

15.

Azokból az ember tüzet gerjeszt, vesz belőlök és melegszik, meggyújtja és kenyeret süt; sőt istent is csinál abból és imádja, bálványt készít és előtte leborul;

16.

Felét tűzben megégeti, felénél húst eszik: pecsenyét süt és megelégszik, és aztán melengeti magát és szól: Bezzeg melegem van, tűznél valék!

17.

Maradékából istent készít, bálványát; leborulva imádja azt és könyörög hozzá, és így szól: Szabadíts meg, mert te vagy istenem!

18.

Nem tudnak és nem értenek, mert bekenvék szemeik és nem látnak, és szívök nem eszmél.

19.

És nem veszi eszébe, nincs ismerete és értelme, hogy mondaná: Felét tűzben megégetém és kenyeret sütöttem annak szenénél, sütöttem húst és megettem; és maradékából útálatosságot csináljak-é, és leboruljak a fa-galy előtt?

20.

Ki hamuban gyönyörködik, megcsalt szíve vezette félre azt, hogy meg ne szabadítsa lelkét és ezt mondja: Hát nem hazugság van-é jobbkezemben?

A te verziód hogy van? Állatból lett növény, vagy növényből állat?

2019. okt. 28. 21:23
 55/112 Pombe ***** válasza:
54%

@Kérdező(#54): "Pombe ne viccelj már, hogy más isteneket emlegetsz, hiszen tudjuk mindketten, hogy azok csak bálványok."

Én ugyan nem tudok semmi ilyesmiről. Én pl ezt olvasom a Koránból...

“Allah az, Aki hét eget teremtett, és a földből is azokhoz hasonlót. A parancs leereszkedik közöttük, hogy tudjátok, hogy Allah mindenek felett Hatalmas…” (65:12)

A Biblia ezek szerint téved, hogy a keresztény Isten lenne a leghatalmasabb.

Ezt is írja Jézusról: “És rámutatott. Azt mondták: „Hogyan beszélhetnénk azzal, aki bölcsőbéli gyermek?” Azt mondta: „Bizony, én Allah szolgája vagyok! Megadta nekem a könyvet, és prófétává tett.” (19:29-30)"

Tehát a Biblia téved abban is, hogy Jézus a keresztény Isten fia. Ő csak Allah egyik prófétája, és még csak nem is a legfontosabb prófétája.

@Kérdező(#54): "A te verziód hogy van? Állatból lett növény, vagy növényből állat?"

Egyik se. Ne halmozd. Nem elég, hogy a Bibliát se ismered? Amúgy ennek mi köze ahhoz, hogy kinek az Istene az igazi?

2019. okt. 28. 21:53
 56/112 Pombe ***** válasza:

@Kérdező

[link]

Idézve: "A Biblia egyértelműen kijelenti, hogy csak egyetlen igaz Isten létezik. Még a keresztények között is sokan hamis Istent imádnak, mert hamisak az Istenről alkotott nézeteik."

Na?

Még akkor se sok esélyed van a mennybe kerülni, ha a keresztény Istenben hiszel.

Idézve: "A Biblia azt tanítja, hogy azok, akik nem szeretik az igazságot, csalás áldozatai lesznek. S mivel egy csalásban hisznek, így elvesznek (Thessz 2:10-12). Ezek a nézetek eltérnek egymástól, de egyik sem tükrözi a Biblia tanításának Istenét."

Úgy is jön majd valaki, aki egyetért a cikk írójával, hogy tényleg elveszik az, aki hamis nézeteket hírdet a Bibliára hivatkozva, de az szerinte pont maga a cikkíró lesz!

Szóval tök mindegy miben hiszünk, vagy miben nem. Bálványimádó, ateista, hamis istenben hívő, agnosztikus, semleges, igaz hívő... Hullára lényegtelen.

Elveszik itt mindenki...

És hogy kinek van igaza? Azt csak a Jóisten tudja... de gyanítom, hogy már ő se nagyon... :D

2019. okt. 28. 23:16
 57/112 Pombe ***** válasza:

Ja.. még... @Kérdező

Írod, hogy a vallás jobbá tesz, hiszen az alább általad soroltak a hitben élő embernek mit sem számítanak.

@Kérdező(#51): "Az emberek arra hajtanak, hogy mindent amit lehet megnyerjenek, elérjenek. Pénz, hírnév, szépség, karrier, dicsőség, ami csak módjukban áll itt a Földön. Hajszolják a dolgokat mint a gyerek a buborékot,."

És hát ezt a színes buborékot csak az istentelenek kergetik, és amivel oly szemléletesen áll szemben a keresztény szerénység és alázatosság, az aszkézis és a vezeklés apologétáinak eme remetehajléka:

[link]

Ah, míly szürke buborék ez. Csak úgy árad belőle a hatalomvágy megvetése, és Mammon csábításának semmibevétele. Csak a hülye nem érti ezt meg ebből.

Nyilván ilyen butuska ember volt anno Luther Márton, meg Ulrich Zwingli, Kálvin János is meg egy halom más emberke is, akinek a hócipője tele lett a pápa és a főpapok egyre gátlástalanabb hatalom- és pénzszerzési mániájából (közben némelyek titokban abban reménykedve, hogy így elrabolhatják a birtokaikat), amikor már a bűnbocsánatért is pénzt kellett fizetni.

Nem értette meg az a szerencsétlen akadékoskodó Luther se, hogy ez mind csak arra kellett, hogy a szegény és végtelenül egyszerű életet élő papság legalább valamicske száraz kenyérkéhez juthasson, amit olykor az ilyesmi alighogy összetákolt huzatos templomaikban majszolgattak el.

[link]

2019. okt. 29. 00:23
 58/112 A kérdező kommentje:

Figyeld csak miről énekelnek ők? A keresztyénség nem a Vatikánról, pápáról meg katolicizmusról szól! Nincs más Isten!

https://www.youtube.com/watch?v=UU6pjbL15gs

2019. okt. 30. 21:35
 59/112 Pombe ***** válasza:

Értem én...

Csak te azt mondtad, hogy a vallásos hit szavatolja, hogy hatalmat, a csillogást megvessük...

Töménytelen mennyiségű keresztény és hívő ember van, akik szemmel láthatólag ezt nem vetik meg. Tehát hiába tudják, hogy mi lenne a helyes, de tojnak rá nagy ívben... Magyarán egy cseppet se jelent biztosítékot az, hogy a vallásos ember olyan húúúú de jobb lenne, mint az ateista, és ez nem garancia arra se, hogy a mennyországba kerül, vagyis baromira édeskevés az, hogy te hiszel Istenben, mert a mennyországba kerülés ezzel nem biztosítható, sőt, lehet hogy még rosszabbat hoz ki ebből a hívő, mint az, akit meg a kérdés egy cseppet se érdekli, vagy egyszerűen csak nem biztos a dologban...stbstb.

2019. okt. 31. 14:24
 60/112 Pombe ***** válasza:

@Kárdező

Istenben hisz rengeteg iszlám terrorista is, aki a hitetlenekkel szembeni harcot felvállalja, és kénytelen ezért a pénzt és a hatalmat hajszolni, mert különben nem jut fegyverekhez, és nem jut ütőképes hadsereghez.

Képes ezért felrobbantani az ilyen terrorista saját magát is a repülgépben űlő ártatlanokkal együtt, ahol gyerekek, nők stb is vannak.

[link]

Akik itt mind meghaltak, azok is megbíztak abban, aki a keresztény Istenre hivatkozva gyűjtötte maga köré az embereket, és eleinte nem is volt vele semmi baj, de hogy a hatalmát megtartsa (amiről ő maga se tudott eleinte, csak ahogy kezdte azt elveszteni az emberek felett, akkor jött rá, hogy az kell neki, és még akkor is el tudta magával hitetni, hogy ezt Isten akarja így), egyre nagyobb örültségekbe kergette önmagát és másokat is, és végül... maga az iszonyat.

Tehát mi a biztosíték arra, hogy én nyugodtan megbízhatok a vallásos emberben, hogy olyan húúú de szuper jó lesz, mint ahogy azt te állítod?

És Isten tényleg az ilyen embereket kevésbé fogja elítélni, mint azt, aki csak úgy istentelenül békésen leéli az életét? És ateista létére amúgy segélyszolgálatok vezetői, vagy állatvédelemmel foglalkozik...stbstb. Vagy egyszerűen egy kalap alá veszi őket? Egy ugyanolyan rossz kalap alá?

2019. okt. 31. 14:39
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!