Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isz.400-ig miért nem létezett...

Isz.400-ig miért nem létezett a Szentháromság?

Figyelt kérdés

2016. szept. 3. 20:34
 1281/1387 szp72 ***** válasza:
83%
Igazad van bocs.
2017. júl. 7. 16:00
 1282/1387 anonim ***** válasza:
12%

Ezzel vitatkoznék, bocs: " Bármilyen szó névvé válhat, ha valakit rendszeresen azzal a szóval neveznek "

Akkor ezek szerint nekem "Apa" a nevem :)

2017. júl. 7. 17:23
 1283/1387 szp72 ***** válasza:
83%

Természetesen ha vannak gyerekeid, akik ezzel a szóval hívnak és neveznek, akkor számukra ez a te neved. Ha van egy gyereked, akit mondjuk "bogaramnak" hívsz, akkor neki ez a neve, legalábbis az egyik (bece)neve. Az "szp72" is egy név, itt a fórumon ez a felhasználói nevem. Az embernek sok neve van: kereszt neve, vezeték neve, gúny neve, beceneve, hivatalos neve, felhasználói neve, leánykori neve, férjezett neve, felvett neve, fedő neve, művész neve, szerzetesi neve, uralkodói neve stb.

A név pusztán attól név, hogy névként használjuk. Ha Istent Istennek nevezem, akkor számomra ez a neve.

2017. júl. 7. 17:47
 1284/1387 anonim ***** válasza:
32%

"Nem mondod mi Isten neve,pedig Jézus azt mondta a Janos 17- ben "megjelentettem a nevedet az embereknek"

Természetesen itt az Atya névről beszélt. Pontosabban nem is csak egy névről, hanem a személyéről. Jézus egyáltalán nem egy nevet jött megismertetni, ez marhaság. A zsidók nagyon jól ismerték a Jahve nevet.

Ugye tudod, hogy a zsidók Istent a mai napig úgy is hívják: “a Név” (ha Sém)? A bibliai héberben ugyanis nincs szó a “személy”-re, ezért használja a “név” szót: pl. “Isten nevét segítségül hívni” = magát Istent segítségül hívni; “Isten nevét magasztalni” = magát Istent magasztalni azért, aki Ő. Ez a számunkra furcsa szóhasználat átment az Újszövetségbe is, pl. Apostolok Cselekedetei 1:15 “százhúsz név sokasága” = százhúsz főnyi sokaság, vagy Apostolok Cselekedetei 4:12 “nem is adatott az embereknek az ég alatt más név” = nem adatott senki más." Szóval Jézus egyáltalán nem egy nevet jött megismertetni, hanem az Atyát. Ez, hogy "megismertettem a nevedet" éppen azt jelenti, hogy őt magát vagyis a személyét.

"Na ezért nem beszéltek az apostolok a nevéröl.Az/az beszélgettek de a háromságos forditok kivették a nevét a te örömödre."

Nem vették ki sehonnan. Az Ószövetségben lecserélni a tetragrammát Úrra nem hamisítás, mert ezt Jézus és az apostolok jóváhagyták. Az Újvilág fordítói viszont hamisítók, mert beteszik a nevet oda, ahol az eredetiben Küriosz szerepel és többször Jézust jelöli.

"István, az Atya/Isten/ÚR nem nevek."

Ki mondta? Jézusnak pl. az is az egyik neve, hogy Fiú:

"Az Atya szereti a Fiút, és kezébe adott mindent. Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, aki pedig nem engedelmeskedik a Fiúnak, nem lát majd életet, hanem az Isten haragja marad rajta." (János 3,35-36)

"Bizony, bizony, mondom néktek: a Fiú önmagától semmit sem tehet, csak ha látja, hogy mit tesz az Atya; mert amit ő tesz, azt teszi a Fiú is, hozzá hasonló módon. Mert az Atya szereti a Fiút, és mindent megmutat neki, amit ő tesz. Sőt még nagyobb feladatokat is fog rábízni, hogy ti csodálkozzatok. Mert ahogy az Atya feltámasztja a halottakat, és életre kelti őket, úgy a Fiú is életre kelti azokat, akiket akar. Az Atya nem is ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta át, hogy mindenki úgy tisztelje a Fiút, ahogyan az Atyát tisztelik. Aki nem tiszteli a Fiút, az nem tiszteli az Atyát sem, aki őt elküldte." (János 5,19-23)

Itt hányszor is van Jézus Fiúnak nevezve? Ha pedig Jézust lehet Fiúnak nevezni, akkor Istent is lehet Atyának.

"Másfelől miért kardoskodsz amelett, hogy nem jó a kiejtés?"

Én ugyan nem kardoskodok egyik név mellett sem. Ti csináltok üdvösségi kérdést a jehova szóból. Felőlem aztán annyit használjátok, amennyiszer akarjátok, mert nem tilos. Nekem csak az nem világos, mitől jobb Istent Jehovának nevezni, mint Atyának? Mitől lesz egyik név jobb a másiktól?

"Vagy előbbi hozzászólásból kiindulva, ahogy Jehovát Atyának, Jézust mindig csak Úrnak vagy Krisztusnak szólítod? Hiszen "helytelenül lett lefordítva a neve"

A különbség csak annyi, hogy a Jézus név bent van az Újszövetségben, a Jahve név viszont nem igazán, vagyis ebből arra lehet következtetni, hogy a Jahve név nem volt annyira fontos, hogy használják. Szerintetek hamisítás történt, szerintem viszont a keresztények egyszerűen csak alkalmazkodtak az akkori szokáshoz és Jahve helyett Urat mondtak. Illetve Jézus példájára Atyának kezdték el szólítani Istent. Melyik a valószínűbb? Melyikre vannak bizonyítékok? A ti elméletetekre semmi.

2017. júl. 7. 17:49
 1285/1387 anonim ***** válasza:
83%

"Akkor ezek szerint nekem "Apa" a nevem"

Egy gyermeknek miért lenne fontosabb az apját a személyigazolványába beírt hivatalos nevén szóltani? Te így hívod az apádat? Ha Istent Atyámnak nevezem, ez a megszólítás egy bensőségesebb kapcsolatot mutat Istennel, ahova csak Jézus által juthatunk el. A farizeusok felhördültek azon, amikor Jézus Atyámnak nevezi Istent, mert ez számukra idegen volt. Viszont Jézus által mi is Isten fiai lehetünk, és nem tudom te hogy vagy vele, de én az apámat soha nem szoktam a személyigazolványba beírt hivatalos nevén szóltani. Ha megkérdik, természetesen tudom, használom, de számomra nem ez a legfontosabb neve. Ő az apám.

"Mivel az Isten fiai vagytok, a Fia Lelkét árasztotta szívünkbe az Isten, aki kiáltja: Abba, Atya!" (Gal 4:6)

"Nem a szolgaság lelkét kaptátok ugyanis, hogy ismét félelemben éljetek, hanem a fogadott fiúság Lelkét nyertétek el, általa kiáltjuk: Abba, Atya!" (Róm 8:15)

Igen, mi így szólítjuk legtöbbször Istent, mivel fogadott fiaivál tett minket.

2017. júl. 7. 17:55
 1286/1387 anonim ***** válasza:
0%

1285.

Rád illik a Malakiás 1:6.Már idéztem az előbiekben.

Mert a Felséges Istent név nélkül hagyod.

Olvasd a.2Mozes.6:3....83 zslt:18,19

A gyatra filozofiád nem érdekel,mert nem is filozófia,inkább altató mese.

Az őszinte emberek félrevezető csapdája,arra való igyekezettel,hogy tagadd Isten nevét.

2017. júl. 7. 19:18
 1287/1387 anonim ***** válasza:
12%

1285."Ha Istent Atyàmnak nevezem,ez a megszolitás egy bensösegesebb kapcsolatot mutat Istennel ahová csak Jèzus által juthatunk el"

Hát igen ès igy imádkozhatnál "Atyám megtagadom a te nevedet"

Pedig Jèzus igy tanitott"Atyám szenteltessèk meg a Te neved"

István35.amièrt a tanukat gyülölöd azèrt megtagadod Isten nevèt?

Nagyon gyenge filozofiád van az Isten neve iránt.Idegessègedbe nem tudsz gondolkozni ès igy a fentiek jönnek le,ami nagyon gáz.

2017. júl. 7. 21:51
 1288/1387 anonim ***** válasza:
75%

Senki sem tagadja meg Isten nevét, esetleg azok, akik tévképzeteik miatt jehovának hívják.

Ráadásul Jézus tanította, hogy Atyának szólítsuk.

2017. júl. 7. 23:25
 1289/1387 anonim ***** válasza:
57%

1288.

"Rádásul Jézus azt tanította ,hogy Atyának szolitsuk"

2Mozes.6:3."Ábrahámnak,Izsáknak,és Jákobnak,eddig ugy jelentem meg mint Mindenható Isten,de Jehova nevemen nem ismertettem meg magam velük"

Jézus hol tanította,hogy Isten nevét nem szabad kimondani?

Ime:János 17:6."Nyilvánvalóvá tettem a nevedet azoknak akiket nékem adtál a világból.A tied voltak ,te pedig nekem adtad őket,és megtartották a te szavadat."

Kiknek tette az Isten nevét nyilvánvalóvá?

Azoknak akiket az Atya Jézusnak adott.

Neked nem tette nyilvánvalóvá az Atya nevét?

Kár,mert csak az övéinek tette nyilvánvalóvá az Ő nevét.Neked nem nyilvánvaló mert alig várod,hogy mellőzd és kimagyarázd.

2017. júl. 8. 09:06
 1290/1387 anonim ***** válasza:
75%
Csak egyetlen egy helyet mutass, ahol szerepel a Jahve vagy jehova az Újszövetségben. Lehetőleg olyat, ahol az eredeti görgöben is szerepel, és nem csak néhányan találomra szabták át és tették bele.
2017. júl. 8. 10:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!