Hogyan taníthatta valamikor is a Biblia a lélekvándorlást, ha pont az ellenkezőjét tanítja?
"Ez. 18:4-es verse, a történettől függetlenül is azt irja, hogy a lélek meghalhat"
Mi az, hogy a történettől függetlenül?? Hát ez vicc!
Nem ti jöttök mindig azzal, hogy összefüggéseiben kell értelmezni a Biblia szavait?
'Egyrészt azért, mert a lélek jelentése lehet az ember élete. A Mt. 10:28 pedig életet ír, nem lelket'.
Kevered a verseket és a szavakat is. A 20:28 is lelket ír eredeti görögben, ne tévesszen meg a fordítások következetlensége. Nézz utána, ha nem hiszed.
Az Ez. Felváltva használja a lélek két jelentését. 'Íme minden lélek (ember) az enyém, mint ahogy az apa lelke (élete)...amely lélek (a teljes ember) vétkezik, az hal meg'.
Tehát lélekként utal a Biblia sok helyen magára az (elő, vagy élettelen) emberre, vm. az állatra. De a másik jelentése szerint az embernek lehet lelke (élete) is, mely pl. 'kiszállhat' a testből. E két jelentése van e szónak, és a Mt.10:28 is ezekből használja az egyiket, méghozzá a test életét, vs. Lelkét, ami meg tud semmisülni e vers tanúsága szerint. Legalább annyira, mint a test, hiszen egy versben, ugyanazon céllal vannak megemlítve.
Azt hiszed, amit sokszor leírsz, az igaz lesz?
Eddig már 3 ízben válaszoltam a Mt. 10:28. verset illető kérdésedre, de türelmes ember lévén, megteszem újra.
Csak kérlek, olvasd el végre!
Tehát a vers ír az ember testéről és lelkéről.
Ha tehát megkülönbözteti a testet és a lelket, akkor sem az egyik sem a másik említésekor nem az egész emberre, mint test és lélek egységére gondol, hanem egyszer annak földi, mulandó, porrá levő testére, egyszer pedig örök lelkére.
Ezért nem jelentheti itt a lélek az egész embert.
Örülök, hogy ilyen türelmes vagy. Elárulom, én is az vagyok, igazából kíváncsian várom, mikor érted meg a kérdésem. Most is olyant mondtál, amit nem állított senki a 10:28 versről. Abban megegyezünk, hogy a 10:28 ketté választja a testet és a lelket . Ebből a testet még csak-csak értjük, de a lélek jelentésével nem egyezünk. Az én véleményem az, hogy ahol a lélek szó előfordul a bibliában, vagy az egész embert, vagy annak életét jelenti. Nincs harmadik jelentés, pl. halhatatlan lélek, nem ezt mondja az Írás, hanem a halandóságát tanítja.
Szerinted az, hogy a 10:28 ketté választja a testet és annak lelkét, vagyis életét (a bibliai jelentésminta alapján), az nem értelmes magyarázat? Miért? Nem lehet különválasztani a testet az életétől? De szét lehet, igaz?
Akkor miért nem lehet ez a jelentése ennek a versnek, főleg hamár máshol a Biblia jól érthetően felvilágosít a lélek szó jelentéséről.
Vagyis mégegyszer: nem mondtam sehol, hogy a 10:28-as a test és a lélek 'egységéről' beszél, de a testnek lehet lelke, vagyis élete, ami kiszállhat pl. a halálkor. Igaz, vagy nem, hogy ezt mondja a Biblia? Na látod, én a Szentírásból indulok ki, és az alapján érvelek.
Persze felmerülhet a kérdés, ha ez így van, hogyan maradhat életben a nem halhatatlan lélek? Tehát ha a testet megölik is, milyen lélekről, vagyis életről módja a vers, hogy nem halhat meg, és milyen lélekről, vagy életről mondja viszont, hogy meghalhat?
Ezek jó kérdések, viszont meg is lettek alaposan válaszolva a másik kérdésben. Amire ellenben szintén nem reagáltál, az a 10:28 második fele. Feltűnő a párhuzam az Ez. 18:4-el, nem? E szerint is meghalhat a lélek, sőt a Máténál még pontosítva is van, hisz azt mondja, hogy a lélek úgy képes elpusztulni, mint a test!!! Mi lehet tehát ez a lélek, ha a testel együtt képes a gyehennára kerülni? Már csak ezért is az életet, méghozzá a feltámadás utani élet reménységét jelenti ez a lélek kifejezés is a többihez hasonlóan.
Közelítsük meg máshogy.
Szerintetek a test halálával a lélek is meghal, igaz?
Akkor megint csak értelmetlen lenne a különbségtétel a között aki a testet és a között, aki a lelket öli meg.
Pláne, hogy azt mondja: Mert a lelket nem ölhetik meg.
Tehát van valami, ami a testtel szemben elpusztíthatatlan az emberben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!