Van kulon katolikus es evangelikus biblia vagy ugyanaz?
Úgy tudom van.
Van katolikus, református, mintha egyszer már láttam volna valahol evangelikust is.
Kedves kérdező!
Többféle magyar bibliafordítás létezik. Amire szerintem Te rá szerettél volna kérdezni: a katolikusok és a protestánsok (evangélikusok és reformátusok ugyanazt) mást használnak.
A katolikusok a Káldi-félét, az ev.-ok és ref.-ok pedig a Vizsolyi vagy más néven Károlyi Bibliát.
Ennek oka, hogy a katolikusok a Septuagintát fordították le, míg a protestánsok eredeti héberből s görögből. Ennek végeredményeként a Káldi-féle Bibliában 6 könyvvel van több, mint a protestánsban, illetve a nyelvezete is kicsit más. De lényegében ugyanaz mindkettő.
Remélem kielégítő volt a válaszom.
Nem átírásról van szó, ezek fordításbeli különbségek. Különben én evangélikus vagyok, viszont katolikus gimnáziumba jártam, és a pap mindig veszekedett velem hittanon, hogy hozzak "rendes" Bibliát, csak én meg nem voltam hajlandó ezért másikat venni, ha már egyszer volt otthon egy - szerintem szintén - "rendes" :)
Szóval vannak eltérések, de azért tartalmilag kb. ugyan az van mindkettőben.
Kedves kérdező!
Akkor ne a régi fordításút vedd, hanem az 1975-ös, újfordítású, protestánst. Ilyet nem csak a gyülekezeteknél, de bármilyen könyvesboltban tudsz venni. ;)
Olyan néven: Protestáns Biblia... :)
Magam részéről és a környezetemben mindenki Károly bibliát használjuk. Legnagyszerűbb fordítás a mai napig és a többi közelébe sem ér (elnézést a többiektől, nem sértésnek szántam)
Ezt ajánlom, barátkozz meg inkább a nyelvezetével, mert lényegesebben jobban van még így is fordítva. . .
Ha nem értesz valamit, tegyél úgy mint a régi időkben, kérd Istent magyarázza el, mert Isten magyarázata nélkül hiába bármelyik fordítás... csak ferdítés lesz. :)
Jelenleg ezek a teljes Bibliák kaphatók a boltokban általában:
- Károli (ez az 1590-ben kiadott Vizsolyi Biblia 1908-as revideálása), ezt tekintik a leghagyományosabbnak, a legveretesebbnek
- Újonnan revideált Károli Biblia (2011)
- Új fordítású Biblia (Magyar Bibliatársulat, 1990)
Űjabb kiadása várható:
A neten magyar Bibliák gyűjteménye:
Elektronikusan sok modul itt:
Katolikus Biblia is sok féle létezik:
Szent István Társulat
Jeruzsálem
Káldi
Új Káldi
BékésDalos
egyátalán nem ugyanaz a protestans illetve a katolikus Biblia.
Nem véletlen az egyiknél a Mária kultusz a jelenvalo, a másiknál pedig Jezus krisztus veszik személyes megvaltónak!
Utolsónak üzenem:
Az ilyen kijelentések előtt érdemes megnézni azt, amiről bármit is kijelentesz, azaz érdemes lett volna megnézni mit ír Máriáról a katolikus fordítás.
Hidd el nekem, pont ugyanannyit, mint a Károli :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!