Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerinted létezik Isten ha...

Szerinted létezik Isten ha senki sem bizonyította be a létezését?

Figyelt kérdés

Tudom 100 millió ilyen kérdés van de :

Furcsának találom nagyon azt hogy az emberek nagy többsége hisz Istenben, egy olyan dologban, amire még sosem találtak egy bizonyítékot sem, amit a tudomány sem tud bebizonyítani, ami olyan dolog hogy van aki hisz benne van aki nem.

Tudom mindenkinek magán ügye hogy eldöntse, de a világon annyi vallás van meg annyi Isten hogy ezek után már nagyon kételkedem a létezésében. (Pl Allah, víz isten, tűz isten stb)

A bibliát sem tudják bebizonyítani hogy ki írta, miért írta, és hogy ezek a történetek honnan jöttek. Láttam egy ismeretterjesztő dok.filmet amiben azt tárgyalták hogy ha mindent számításba vesznek akkor szétválasztható-e a Vörös tenger. a válasz : NEM

Jézus már más téma, lehet hogy olyan ember létezett valaha, de nekem sikerült egy pszichológussal elbeszélgetnem erről: sok pszichológus szerint Jézus csak egy pszichológiailag beteg ember volt, ezért beszélt "Istenről és Mennyországról"

Engem is megdöbbentett h így vélik az egészet....

Mind1. a lényeg: Ha egyszer senki nem bizonyította isten és a különböző bibliai események történését akkor miért hisz benne mindenki? Vagy csak azért hisz sok ember Istenben mert egyszerűen félnek a haláltól?

Mit gondoltok a leírtak alapján?

(azon kívül h mindenkinek maga kell eldöntse h létezik-e v sem de ettől most térjünk el)

2011. jún. 7. 22:24
 71/102 anonim ***** válasza:
43%

Nekem pont ez a bajom a "módszerrel" ami alapján arra a következtetésre jut vki h van Isten.

Nem csak úgy általánosságban érdekli a világmagyarázat (ami akár nem embercentrikus) hanem egyet kiválaszt amiben hinni akar.

Márpedig ha hinni akar benne akkor hinni fog, az esetek többségében ez így működik.

És ez nem csak a kereszténységgel működik hanem tetszőleges dolgot be lehet helyettesíteni, jehovizmus, ufók, iszlám, összeesküvés-elméletek, élettörténetet tartalmazó pálmalevelek, alternatív gyógymódok stb.

2011. jún. 14. 17:41
 72/102 anonim ***** válasza:
39%

11:54

"Az utolsó alapján, látom most már, semmi esélye, hogy bebizonyítsa bárki is Istent annak, aki tudomást sem akar róla venni..."

Nagyon jól látod. Isten létezését nem lehet bebizonyítani. Ezért aki azt akarja, hogy ne legyen, az semmilyen érvelést nem fog elhinni. Aki meg azt akarja, hogy legyen, az a leghülyébb "érvelést" is meggyőzőnek tartja.

Az emberek egy része akarja, hogy a vallás hamis legyen, a másik részük akarja, hogy igaz legyen. Mindketten azért akarják, mert félnek.

"kell nekem Isten."

Erről beszélek. Kell neked, ezért kitalálod, hogy van.

"Teológus ide vagy oda, de a pap mondja, akkor úgy van."

A papnak nem az a feladata, hogy teológiai igazságokat közöljön. A papok vigaszt próbálnak nyújtani a híveknek, ezért sok kegyes hazugságot beszélnek. Pont azokat a hazugságokat, amiket a hívők hallani akarnak. Pl. hogy Isten segít. Szerinted a világ teremtője azzal foglalkozik, hogy meghallgassa az imáidat? Ne szórakozz, nem kell ateistának lenned ahhoz, hogy megértsd, hogy ez gyermeteg elképzelés.

2011. jún. 14. 18:41
 73/102 anonim ***** válasza:
100%

17:41

"Nekem pont ez a bajom a "módszerrel" ami alapján arra a következtetésre jut vki h van Isten.

Nem csak úgy általánosságban érdekli a világmagyarázat"

Ugyanez a helyzet az ateizmussal.

2011. jún. 14. 18:42
 74/102 anonim ***** válasza:
43%

Szóval a hit csak akarat kérdése?

Mi van azokkal az emberekkel akik nem akartak hinni és nem is hittek, míg mondjuk meg nem haltak, de kaptak még egy esélyt, visszatértek a klinikai halálból és most már meg vannak győződve Isten létezéséről?

Pl: [link]

Tudom, az agyunk kreálja ezeket a képeket, mondják az ateisták. Ha így van akkor, egy 4 éves gyerek visszatérve a halálból, hogyan számolhat be a szüleinek arról, hogy mit csináltak a szülei amíg érte az orvosok kűzdöttek és, hogy találkozott a nővérével a mennyben, azzal a nővérével akinek a létezéséről nem is tudott addig, mert a szüleinek akkora fájdalom volt elveszíteni a még meg sem született gyermeküket, hogy soha nem beszéltek neki róla.

Ez csak két példa volt részemről, de számtalan ehhez hasonlóról olvashat akit kicsit is érdekel a téma.

Valójában nagyon is sok bizonyítéka van Isten létezésének.

2011. jún. 14. 22:59
 75/102 anonim ***** válasza:
43%

22:59

"Szóval a hit csak akarat kérdése?"

Igen.

"Mi van azokkal az emberekkel akik ... visszatértek a klinikai halálból és most már meg vannak győződve Isten létezéséről?"

Nekik volt egy különleges élményük, amiről nem sokat tudunk. Megpróbálják valamivel megmagyarázni. Sokan vallásos magyarázatot adnak rá, mások olyanokat, mint hogy az agy oxigénhiánya, stb.

"Ha így van akkor, egy 4 éves gyerek visszatérve a halálból, hogyan számolhat be a szüleinek arról, hogy mit csináltak a szülei amíg érte az orvosok kűzdöttek"

Ebből nem következik, hogy a vallások igazak. Ha igazak lennének ezek a történetek, abból sok érdekes dolog következne, de a vallás pont nem.

"Ez csak két példa volt részemről, de számtalan ehhez hasonlóról olvashat akit kicsit is érdekel a téma."

Az ufókról, sőt, a tündékről és az orkokról is rengeteg érdekes dolgot lehet olvasni, pedig nem léteznek.

2011. jún. 15. 05:25
 76/102 anonim ***** válasza:
74%

Csak szimplán akarat kérdése nem lehet. Az akarat előtt meg kell, hogy történjen veled a kapcsolat Istennel. Ha ez nincs meg, akkor hiába van akaratod.

Akarni nem lehet olyat, amiben nem akarsz hinni vagy nem szereted.

Pl. ugyanez, ha képtelen vagy szeretni egy lányt, mert nem tetszik, akkor hogyan akarhatnád?

A másik dolog, ami bizonyíték lehet a szellemvilágra vagy az örök életre, hogy a materialisták szerint csak anyag létezik (nevezhetjük őket ateistáknak) Akkor miért van az, hogy a testünk öregszik és benne lakó szellem örök fiatal marad? Ugyanúgy éreztem 10 évesen, 20 évesen és most 35 évesen. A szüleimet és barátaimat is kérdeztem ők is így éreznek. Maximum a földi szükségletek változnak.

2011. jún. 15. 09:48
 77/102 anonim ***** válasza:

"Csak szimplán akarat kérdése nem lehet. Az akarat előtt meg kell, hogy történjen veled a kapcsolat Istennel. Ha ez nincs meg, akkor hiába van akaratod."

Akkor az már nem akarat lenne és nem hit, hanem tudomásulvétel és tudás.

"Akarni nem lehet olyat, amiben nem akarsz hinni vagy nem szereted."

Persze hogy nem. Ezért van, hogy aki fél az istenektől, az ateista, aki meg szeretné, hogy legyenek, az hívő.

"Akkor miért van az, hogy a testünk öregszik és benne lakó szellem örök fiatal marad?"

Beszéltél már valaha öreg emberrel? Élnek a nagyszüleid? Ha nem, akkor valahol máshol keress egy öreget, és beszélgess vele. Örök fiatal? Na ne.

"Ugyanúgy éreztem 10 évesen, 20 évesen és most 35 évesen."

Nem érzel úgy. Csak mivel 35 évesen 35 éves aggyal emlékszel vissza 10 éves korodra, ezért nem tudod máshogy elképzelni azt, amilyen akkor volt, mint 35 éves aggyal.

Nagyon máshogy érzékelnek mindent a gyerekek. Pl. az idő múlását sokkal lassabnak érzik.

"A szüleimet és barátaimat is kérdeztem ők is így éreznek. Maximum a földi szükségletek változnak."

És mivel van tele a tudatunk? Szükségletekkel.

2011. jún. 15. 10:56
 78/102 anonim ***** válasza:
74%

Ha elkezdesz meditálni és megtisztítani a tudatodat, rájössz, hogy nem csak, hogy a lélek nem öregszik, hanem sokkal bölcsebb,mint a józan ész. Én nem szeretem a lélek szót, mert gyakran összekeverik a tudattal. Nevezzük inkább szellemnek. A szellem régiójából származik az intuíció például.

A pszichológusokat és filozófusokat mindig is elbűvölte az a kérdés, hogy ki vagy te? Mert erre a legnehezebb a válasz. Az én felismerése a legnehezebb dolog,mert a megfigyelő és a megfigyelt is ugyanaz. A meditáció első izgalmas része, amikor felfedezed, hogy lakik benned valaki, egy ÉN, aki nem cselekszik, hanem megfigyel, de ha felveszed vele a kapcsolatot, rácsatlakozhatsz az erejére és a nyugalmára. A kisbetűs én-ünk, az egónk csak rohan, csapong, tobzódik, míg az ÉNünk egész egyszerűen csak VAN. Ez az amit szeretnek felettes én-nek, kollektív tudattalannak nevezni, a vallásban ő a belső ember, az isteni én, az önvaló az atman és még tudom is én. Ez minden embernek közös tapasztalata. Az ÉN végtelenül nagyobb és tágasabb, mint kicsinyke énünk, és míg az ÉN megfigyel, a mi kicsi egónk az ÉN-t nem ismeri.

Amíg nem tapasztalod meg a saját ÉNedet, minden pszichológia, filozófia és teológia felesleges. Ez minden ember számára nyitva lévő út, a tudatosság és az önismeret útja. Utána már nem kérdezed, hogy tudja e valaki bizonyítani Isten létét, mert megtaláltad, de nem ott, ahol kerested. Nem kívül, hanem belül. "Az Isten országa tibennetek van."

Kérdező, ott keresd önmagad, aztán megtalálod Istent is. Ezért nem lehet bizonyítani az Ő létét, de át lehet élni.

Freya

2011. jún. 15. 13:29
 79/102 anonim ***** válasza:

13:29

Amit leírtál, az nagyon szép és részben igaz, de van egy olyan Achilles-sarka, hogy ugye a meditáció, amiről beszélsz, és az általa szolgáltatott összes tapasztalat sajnos belül marad a pszichológia szféráján. Puszta élmény.

"Utána már nem kérdezed, hogy tudja e valaki bizonyítani Isten létét, mert megtaláltad"

Ez sületlenség. Egy élményről beszélsz, ami hamis is lehet, pontosabban az interpretációja hamis lehet. Ha a materializmus igaz, attól még ugyanezeket az élményeket nyújthatja a meditáció. Egyszerűen nem tudsz olyan élményt vagy tapasztalatot mondani, ami nem konzisztens a materializmussal és ateizmussal, mivel a materializmus és ateizmus filozófiai álláspontok, azaz nem tapasztalatokon állnak vagy buknak. Egy materialistát az sem győzi meg, ha égő csipkebokorként jelenik meg előtte Isten. Így engem se győzöl meg a meditációval. Az egész egy jó játék, de nem bizonyító erejű.

2011. jún. 15. 14:21
 80/102 anonim ***** válasza:
68%

Nem is akartam én senkit meggyőzni. Azon kívül ha szerinted a meditáció jó játék, akkor nyilván nem tudsz még meditálni.

Csak arra utaltam, ha a kérdezőt TÉNYLEG ÉRDEKELNÉ a dolog,akkor utána járna. Az önismeret még senkinek sem volt kárára. Ha Istent is őszintén keresi meg is találja.

Ja, hogy ezek CSAK tapasztalatok? A tudomány sohasem fogja tudni bizonyítani Isten létét, mert az eszközei sincsenek meg rá, ráadásul rossz helyen is keresi. Isten ugyanis több,mint amit a beszűkült tudomány fogni képes. De az egyén megtalálhatja. Ha akarja. A kérdés az, valóban akarja-e. Ha nem, akkor minden csak üres fecsegés, meddő vita, kifogások halmaza.

2011. jún. 15. 20:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!