Miért gondolja sok laikus, hogy Jézus nem létezett történelmi személyként, ha a tudósok között szinte senki nem vitatja?
Az anglikán egyház felmérése szerint az angol felnőttek kb. 20%-a tagadja Jézus történelmi létét.
Az ezzel foglalkozó történészek, filológusok stb. között mégsem vitatják sokan.
Mi az ok?
"Hazudsz vagy egy műveletlen valaki vagy!"
Micsoda megfellebbezhetetlen minősítés, így látatlanban. Életem egy részében Egyetemen tanítottam, az persze igaz, hogy ez még nem garancia a műveltségre, de mindegy és nem hazudok, a tudomány kompetenciájából kiesik a vallás, így olyan konszenzus nem létezhet, csak vallásos emberek között maximum, akik nem történészek.
A többi vallásos agymenésedre nincs kedvem reagálni, megszállottakkal értelmetlen vitába bonyolódni.
Eddig is csak azért tettem, mert kicsit unatkoztam és szúrta a szemem a sok ostobaság, amiket összehordtál, de elég ebből ennyi, kábítsd csak magad és a többi féleszűt, aki vevő a hablatyodra én ezt a kérdést kitörlöm a válaszaim közül, mert érdektelen egy paraszt véleménye, meg egy fanatikus ostobaságai és hiedelmei.
Egy nyomorult érvet nem hoztál, semmit soha! Csak tárgyi tévedések sorozatát!
Én nem kétlem, hogy tanítottál egyetemen, de hogy mit, az már más kérdés... :-D
Lehetsz remek filmesztéta, attól még, hogy töriből úgy lett meg a kettes...
Csak akkor ne okoskodj történelmi témákban, mert irritáló.
Az meg más kérdés, hogy hogy taníthatsz úgy, hogy olyan alapokkal nem vagy tisztában, hogy a vallástörténet része a történelemnek... Még hogy a természettudösoknak közük nincs a történelmi kutatáshoz. :-D
Kérdező... miért erőlködsz?
Jézusról SEMMIFÉLE bizonyíték sincs. Egyetlen darab se.
Sőt: néhány írásról már kiderült, hogy hamisítvány.
Elképzelhető, hogy létezett - de ennyi, és nem több. Még ha létezett, akkor se az övé a negyede se annak, amit róla írtak a Bibliában.
Ezt nagyjából minden normális ember tudja, a valáskárosultaknak meg úgyis mindegy, mit mondasz.
#48.
Kevered a történeti Jézus létét azzal, hogy igaz-e, amit a Biblia ír róla.
A Biblián belül hat forrás ír róla. Pál apostol találkozott Jézus testvérével és anyjával. Ez a legkorábbi forrás. Az evangéliumokon belül öt független forrás beszél Jézusról. A legkorábbi Márk evangéliuma. A szinoptikusok vettek át Márktól forrásanyagokat, valamint egy bizonyos Q(német: Quelle)-forrásból. Emellett a szinoptikusoknak voltak saját forrásanyagaik is. Máténak és Lukácsnak is. Emellett ott van még János evangéliuma is, ami teljesen különálló. Emellett vannak apokrif forrásaink is Jézusról. Például a korai Tamás evangéliuma. Ezeken felül vannak még világi és nem keresztény források is. Például Iosephus Flavius, Tacitus, Suethonius, Mará bár Seraphion és a Talmud. Ezek a források mind a Jézus halálát követő 20-100 évben keletkeztek. Minden világi forrás hiteles, bár némelyikbe belenyúltak későbbi keresztény másolók (pl. Flavius egyik művébe), ettől függetlenül a filológusok ki tudják mutatni az eredeti részeket.
Mi alapján állítod, hogy nincs egy forrás sem?
Ha másoknál elfogadsz akár több száz évvel későbbi írásokat is hitelesnek, miért pont Jézusnál kérdőjelezel meg pár évtizeddel később írt, amúgy előzetes szájhagyományokon alapuló történeteket TELJESEN?
Miért kérdőjelezed meg ezeket a magokat, ha ateista akadémikusok is elfogadják az alapmagot, hogy létezett egy Jézus nevű tanító, akinek volt anyja, voltak testvérei, megkeresztelték, tanított, majd megfeszítették?
Miért csak most jutott ez egyesek eszébe? A Kr. u. első századok pogány és zsidó szerzői miért nem tagadták soha? Celsus még azt is állította, hogy Jézus törvénytelen gyerek volt. Miért nem érvelt SENKI ezzel akkor, amikor ezt nagyon könnyű lett volna ellenőrizni?
Miért irracionális egy ilyen tanító léte, annak ellenére, hogy a kor Júdeájába és Római Birodalmába kiválóan illik?
Hány korabeli zsidó emberről van az életét követő pár évtizedből mindjárt négy életrajz? Senkiről. Sem Kajafásról, sem semelyik másik bizonyosan történelmi zsidó vezetőről. Hány zsidó emberre van a korból több bizonyíték? A válasz egy: Iosephus Flavius, hiszen ő saját maga is írt.
Mialapján fogadó el Szókratész és megannyi másik ókori pogány ember történelmi létét, hasonló bizonyítékok mentén?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!