Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan éljem úgy az életem...

Hogyan éljem úgy az életem hogy tudom hogy nincs Isten?

Figyelt kérdés

Nem vallásos családba születtem, de már nagyon fiatalként elkezdtem szimpatizálni a kereszténységgel, keresztény is voltam ( sose voltam mondjuk megkeresztelve de ez full mindegy), és mostmár hogy növök fel rájöttem hogy nyilván nincs Isten.

Viszont én már nagyon összebútoroztam ezzel a dologgal. Minden amit a világról gondoltam és magamról az Istenből indult ki. Szerettem magamat, mert gondoltam hogy céllal teremtett lény vagyok, szerettem a családom, úgy voltam vele hogy majd a családommal hátha a mennybe kerülünk, szerettem az embereket hisz szeresd a felebarátod, és szeretem a hazám, melynek tradíciói mélyen gyökereznek ebben a vallásban. Még barátnőnek is csak keresztényt akartam. És most hirtelen kihulott belőlem a hit, elaludt a gyertya de még nem vagyok képes megváltozni… Hogy tekintsek így a világra? Napról napra “szomorúbbnak” érzem magam ha erre gondolok, úgy érzem semminek sincs értelme…

jan. 24. 20:38
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/252 A kérdező kommentje:
Hu, jó sok válasz érkezett, ha lesz rá időm végigolvasom őket, köszönöm
jan. 25. 22:19
 52/252 anonim ***** válasza:
60%

35 Mojjo

"... neked a hit egy valami különleges dolog, amit kiemelsz minden más közül. Más azonban lehet épp a klasszikus zenét vagy a matematikát emelné ki, és az lenne különleges a számára."

Azert a hit nem ugyanaz a kategoria, mint a klasszikus zene vagy a matematika. Ezeket hobbinak, hivatasnak stb. valasztja az ember, de az istenhit vilagnezet. Mondjuk az felel meg neki, hogy materializmus (te tudod, hogy ez szamodra mi).

Igazabol ezert nem lehet sokat kezdeni a tanacsoddal. Azt, hogy talalja meg onmagat, hogy mi teszi boldogga, meg celok - ilyesmit az istenhivok is keresnek, talalnak, megfogalmaznak. Ok is keresnek hobbit, hivatast, celokat, eletformat.

Ha valakinek a vilagnezetet lotte ki valami, azt a rest nem tudja betomni egy hivatas.

En nem tudok a kerdezonek valaszt adni, mert nem irta le, hogy mi tortent es nem akarok talalgatni.

De akinek valaszoltal, ot ertem, mit mond: olyan dologgal nem segit magan, amit egy istenhivo ember amugy is tesz.

jan. 26. 05:50
 53/252 Mojjo ***** válasza:
82%

@52:

"Azert a hit nem ugyanaz a kategoria, mint a klasszikus zene vagy a matematika. Ezeket hobbinak, hivatasnak stb. valasztja az ember, de az istenhit vilagnezet"

Igen, tulajdonképpen igazad van. Az istenhit világnézet is, és emellett sokaknak olyasvalami is, amibe elmerülhet. A matematika meg klasszikus zene valóban nem világnézet. Szóval teljesen igazat kell, hogy adjak neked.

Viszont ez gyakorlati szempontból semmit nem jelent arra nézve, amit mondok. Ha valakinek a világnézete nem tartalmaz istenhitet, nyilván nem az istenhit lesz az élete fő értelme, ezért mást kell találnia, olyat, ami neki megfelel.

"Mondjuk az felel meg neki, hogy materializmus (te tudod, hogy ez szamodra mi)."

Számomra? A világon semmi. Nem értek a filozófiához, nem is igazán érdekel, sőt, így a különböző filozófiai nézetek, irányvonalak sem jelentenek számomra sokat.

"Ha valakinek a vilagnezetet lotte ki valami, azt a rest nem tudja betomni egy hivatas."

Ebben is igazad van, az új világnézetében is meg kell nyugodnia.

"ilyesmit az istenhivok is keresnek, talalnak, megfogalmaznak. Ok is keresnek hobbit, hivatast, celokat, eletformat"

Természetesen nem is gondoltam máshogy. Csak épp sokuknak a hit egy központi szereplő.

jan. 26. 07:00
 54/252 anonim ***** válasza:

Mojjo, Rendes vagy, hogy nem ugrottal nekem.

"Számomra? A világon semmi. Nem értek a filozófiához..."

Azt nem a materializmusra ertettem, hogy "neked ez mi", hanem a vilagnezetre. Valamilyen vilagnezete altalaban szokott lenni az embernek, meg ha nem is fogalmazza meg. Nem "filozofiai iranyzat", hanem vilagnezet.

Tehat amiket a kerdezo irt, hogy szerette magat, mert hitt abban, hogy cellal szuletett, a hazaszeretete is abban gyokerezett, hogy az orszag kulturaja kereszteny, hitt abban, hogy a halaluk utan feltamadnak az emberek stb. - ez a vilagnezete volt, amire most is vagyik, de olyan dolgon alapult, Isten létén, amiben mar nem tud hinni.

Masik.

"sokuknak a hit egy központi szereplő / elete fo ertelme", irtad.

Sokuknak igen, de nem mindenkinek, es nagy egyeni kulonbsegek vannak. Van, aki istenhivo, de vallast mar nem gyakorol, szoval nem merul ugy el benne. Van, akinek a hitbol az erkolcsi utmutatasok a leglenyegesebbek, van akinek inkabb a spiritualitas resze, vagyis egy erzes inkabb, amit belul el meg. Van akinek meg tenyleg alapjaiban szabalyozza a gyakorlati eletet is, ha pl. Krisztus koveteset erti a keresztenyseg alatt, es raszorulo embertarsairol gondoskodik szabad idejeben (vagy a munkaidejeben, ha diakoniai lelkesz lesz vagy ilyesmi).

Vegul is nem olyan lenyeges, csak azt akarom mondani, hogy a vilagnezetet vilagnezet tudja potolni, valamilyen formaban, nem az, hogy talalja meg onmagat es keressen mas celokat.

jan. 26. 09:50
 55/252 Mojjo ***** válasza:

@54:

"Azt nem a materializmusra ertettem, hogy "neked ez mi", hanem a vilagnezetre"

Á, oké, világos. Sorry, kicsit korán volt még :)

'a vilagnezetet vilagnezet tudja potolni, valamilyen formaban"

Abszolút van értelme annak, amit mondasz. Viszont akkor sok mindent nem lehet tenni, el kell fogadnia az embernek a saját vilagnézetét, vagy ha elfogadhatatlan, el kell gondolkoznia rajta, hogy ennek mi az oka, és mit tud formálni.

jan. 26. 10:55
 56/252 anonim ***** válasza:
22%

úgy érzem semminek sincs értelme… - Megtaláltad a helyed a Darwinizmusban. Írj köszönő levelet a MTA akadémikusainak, hogy hozzásegítettek a filozófiájukban való elmélyüléshez. De ne félj, a tudomány a vállaira vett, fölkarolt, kitüntetett. Mehetsz a pöcegödörbe!

„Az egész genetikai program a DNS, és nem maguk az emberek szolgálatában áll. Mi csupán az életet hordozó molekulák időleges tárolói vagyunk. Ebben az esetben a csomagolás, vagyis mi magunk, arra szolgál csupán, hogy eldobják.” /Rudi Westendorp, holland gerentológus professzor/

jan. 26. 22:52
 57/252 anonim ***** válasza:
38%

"Hogyan éljem úgy az életem hogy tudom hogy nincs Isten?"

Szabad emberré váltál. Olyan ez mint felnőni a gyerekkorból. Nincs már télapó, nem védenek meg a plüss álatok sem elalváskor. Átléptél egy vonalat, ami után új világ vár. Olyanokkal is barátkozhatsz, akiket eddig nem tartottál értékesnek. Felfedezheted bennük a szépet és a jót. Ezáltal magadat is formálod, olyan emberré válsz, amilyennek te látod szépnek magadat.

#56 "Megtaláltad a helyed a Darwinizmusban ... Mehetsz a pöcegödörbe"

Borzasztó, hogy ilyen aljas butaságokat mondasz. Azt gyanítom, hogy nem is vagy keresztény, csak azért gúnyolódsz, hogy a keresztény embereket rossz színben tüntethesd fel. Egyetlen keresztény barátomtól sem hallottam soha ilyet, pedig én ateista vagyok.

Rudi Westendorp idézetével kapcsolatban teljesen bizonyos vagyok, hogy nem fogtad fel mit jelent amit mondott, különben nem másoltad volna ide.

jan. 26. 23:45
 58/252 anonim ***** válasza:
18%

"Szabad emberré váltál."

Na tessék már megint a szabadsággal jönnek.

"Olyan ez mint felnőni a gyerekkorból. Nincs már télapó, nem védenek meg a plüss álatok sem elalváskor. Átléptél egy vonalat, ami után új világ vár."

Én hasonlót éreztem mikor 22 évesen ateistából hívő lettem.

jan. 27. 07:26
 59/252 anonim ***** válasza:

57

Egy kis tipp: ha egy ateista az istenhitet barmilyen modon a telapohoz, pluss allatkahoz hasonlitja, az azonnal elhitelteleniti magat.

Lehetne magyarazni, hogy miert nem ugyanaz, de te is tudod. Ez csak egy gyerekes, gunyos sertes, amire erdemben reakciot mar nem varhatsz.

jan. 27. 18:32
 60/252 Mojjo ***** válasza:
77%

@59: Egyrészt értelek, és teljesen érthető, ha ez a hasonlítás általában sértésként jön le. Ebben a konkrét esetben viszont szerintem pont találó sok szempontból:

Ha egy kisgyerek úgy gondolja, a plüssállatai megvédik, ha úgy gondolja, a télapó megjutalmazza, akkor él a fejében egy kép olyan lényekről, akik biztonságot adnak neki, akik figyelik őt, akik miatt valójában sosincs egyedül stb stb. Az istenhitnek is van egy ilyen vetülete. És ha hirtelen megszűnik az istenhit, akkor megszűnik annak az érzete is, hogy valaki figyeli, vigyáz rá, ha jó volt az életben, megjutalmazza stb stb. Hirtelen egyedül marad. Pont mint a kisgyerek, amint az ő illúziói foszlanak szerte.

Igen, rengeteg szempontból nagyon különbözik a két dolog. De ez a szempont pont találó olyan értelemben, hogy érzékeltetheti, min megy keresztül a kérdező. És emellett is lehet, hogy volt a fórumtársnak sértő szándéka vele, de szerintem korántsem biztosan. Lehet, nem volt.

jan. 27. 19:05
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!