Hogyan éljem úgy az életem hogy tudom hogy nincs Isten?
Nem vallásos családba születtem, de már nagyon fiatalként elkezdtem szimpatizálni a kereszténységgel, keresztény is voltam ( sose voltam mondjuk megkeresztelve de ez full mindegy), és mostmár hogy növök fel rájöttem hogy nyilván nincs Isten.
Viszont én már nagyon összebútoroztam ezzel a dologgal. Minden amit a világról gondoltam és magamról az Istenből indult ki. Szerettem magamat, mert gondoltam hogy céllal teremtett lény vagyok, szerettem a családom, úgy voltam vele hogy majd a családommal hátha a mennybe kerülünk, szerettem az embereket hisz szeresd a felebarátod, és szeretem a hazám, melynek tradíciói mélyen gyökereznek ebben a vallásban. Még barátnőnek is csak keresztényt akartam. És most hirtelen kihulott belőlem a hit, elaludt a gyertya de még nem vagyok képes megváltozni… Hogy tekintsek így a világra? Napról napra “szomorúbbnak” érzem magam ha erre gondolok, úgy érzem semminek sincs értelme…
"Ha valaki azt állítja, hogy megcáfolta az isten(ek) létezését akkor rajta is számon kérnem"
Hehe, nekem volt konkrétan ilyen vitám, és a kedves gnosztikus ateista teljesen megsértődött a végére.
Kedves 145-ös/146-os, ezt nézd:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..
Kezdheted rögtön a 3-as hozzászólással ott, aztán elolvashatod az egészet. Jé, ilyet is lehet, mik vannak :)
Haladjunk sorban.
Először is köszönöm, hogy te érted, hogy ez pusztán valószínűség és nem tény.
Aztán, a kvantum mechanikában tudtommal már nem igaz az, hogy mindennek van oka. Így az egész felvetés alapja nem állja meg a helyét.
Ezt a végtelen öreg részt azonban nem egészen értem. Tegyük fel, hogy egy személy nélküli valami teremti a világot akkor is egy ősrobbanással jött létre a világ amitől számítva, X idő elteltével beszélünk erről, arról nem tudnánk semmit ugyan úgy, hogy mi volt előtte. Az én meglátásom szerint.
Te mit látsz ebben másként?
Mihez képest van késés az univerzum keletkezésében?
Mi zárja ki azt, hogy a személynélküli első létező valamiben a saját folyamatai hatására keletkezett változás?
Elvégre is ha személlyel rendelkezett az első létező is hasonlóképpen kellett benne egy változásnak lezajlania aminek a hatására arra a döntésre jutott, hogy megteremti a világot.
Ha nem szeretnél persze nem kell válaszolnod a kérdésekre csak érdekes volt a téma ezért gondoltam felvetem a kérdéseimet.
"Ezen már túl is léptünk pár oldallal ezelőtt, nézz vissza. A lényeg az, hogy nem tudjuk, hogy időben visszafelé véges-e vagy sem a világegyetem, csak annyit, hogy a mostani formája az."
A végtelen regresszió valóban csak egy filozófiai probléma ami minden valóságra vonatkozik. Nem vagyok a quantum fizika szakértője úgyhogy arról az oksági valóságról most nem nyilatkozok. De ha végtelenből mutatott egy időnyíl a világegyetem keletkezéséig az is paradoxont hoz létre mert ha egy esemény előtt végtelen idő telik el az nem következhet be soha. Számomra mindig amleglogikusabb oda visszatérni amivel a Biblia kezdődik, hogy "kezdetben teremtette Isten".
@155:
A befejezett végtelenekkel kapcsolatban ajánlom Zénon paradoxonát Achilleussal és a teknőssel. Achilleus csak utóléri és le is hagyja a teknőst, ez befejezett végtelen nélkül nem menne. Igaz, ott a részlépések számossága végtelen, nem az eltelt idő, de azt mutatja, hogy a végtelennel és annak lehetségességével óvatosan kell bánni.
Egyébként a végtelen idő óta létezés paradoxonát - ha paradoxonnak akarjuk ezt tekinteni - még Isten is csak úgy kerülheti el, ha ő maga sem létezik végtelen ideje. Vagy létrejött, vagy valami időn kívüliséget kell elképzelni. Mindkettő elképzelhető természeti folyamatként is.
"Számomra mindig amleglogikusabb oda visszatérni amivel a Biblia kezdődik, hogy "kezdetben teremtette Isten""
Ez ebben a megfogalmazásban teljesen korrekt és respektálható. Nyilván mindenkinek vannak logikusabban és kevésbé logikusan hangzó verziók, csak tudni kell, hogy a saját logikánk nem jelenti azt, hogy a világ tényleg úgy néz ki és úgy működik, ahogy a logikánk gondolja.
157
Ha nincs hatással rá az idő akkor milyen módon hozza meg a döntést?
Ezenfelül mit értesz az alatt, hogy természetes fény? Mi a különbség a természetes és a nem természetes fény között?
Miben nyilvánul meg az, hogy a fényre nem hat az idő? Egyetemen jó voltam fizikából de ezt most nem tudom besorolni így. Tudnál erről írni, hogy pontosan mit értesz ez alatt?
"A speciális relativitáselmélet azt jelzi, hogy az inerciális vonatkoztatási rendszerben lévő megfigyelő számára a hozzájuk képest mozgó óra lassabban ketyeg, mint a referenciarendszerében nyugalmi óra. Ezt az esetet néha speciális relativisztikus idődilatációnak is nevezik. Minél nagyobb a relatív sebesség , annál nagyobb az idődilatáció egymás között, miközben az idő megáll, ahogy közeledik a fénysebesség (299 792 458 m/s)."
A mi óránk ketyeg de a foton órája megállt:
Csak azért használtam a "természetes" fény kifejezést mert a Bibliában az evangélium használ olyan kifejezést, hogy "valódi világosság", valamint a hivők a "világosság fiai". Vagyis a valódi világosság/fény egy személy:
Az igazi fény, amely minden embert megvilágít, megérkezett már a világba. (Ján 1:9)
A világban volt, és a világ általa jött létre, mégsem ismerte meg a világ. (Ján 1:10)
A saját tulajdonába jött, de saját tulajdonai nem fogadták be. (Ján 1:11)
Azoknak viszont, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten fiaivá váljanak: azoknak, akik hisznek a nevében; (Ján 1:12)
"Igen, a természetes fény a sebességéből adódóan mindig a jelenben van és nem hat rá az idő múlása."
A fény az egy elég speciális eset. Ha így néznénk akkor a fénysebességet könnyedén át lehet lépni mert ha a hátadon van egy zseblámpa és te elkezdesz rohanni akkor a fény, fénysebesség + a te sebességeddel fog távolodni tőled.
Kicsit hasonló a probléma a fenti felvetéssel is. De őszintén szólva nem én vagyok a legkompetensebb, hogy ezt elmagyarázzam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!