Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha megkeresztelteltek akaratom...

Ha megkeresztelteltek akaratomon kívül akkor hogyan tudom "levezetni" magamról? Reformátusnak kereszteltettek

Figyelt kérdés
2023. szept. 5. 09:52
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 71/90 anonim ***** válasza:
51%

A 3. sor első mondatára is tudsz válaszolni?

Mert, ahogy a válaszodból is látszik, a keresztények elég jól meg tudják indokolni, hogy nekik mi a jó. De az önkéntességet még mindig nem látom.

2023. szept. 22. 20:16
 72/90 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy erre milyen válasz vársz. Vannak például oltás ellenes emberek, akik szélsőséges esetben szinte átkozzák szüleiket, amiért baba korukban oltást kaptak.

Aki pedig keresztényként szeretne élni, minden normális felekezetben vannak később olyan szentségek, vagy egyebek, ahol már neki személyesen kell megerősíteni azt az elhatározást, amit helyette szüleik tettek meg kisgyermekként. Sőt a katolikusoknál ez része például a húsvéti vigíliának is, amit a liturgikus szöveg ki is emel.

Ha pedig valaki ateistaként akar élni, azt valószínűleg a legkevésbé se zavarja, hogy gyermekként megkeresztelték.

2023. szept. 22. 20:22
 73/90 anonim ***** válasza:
51%

Ez szerintem nem rendes válasz.

Úgy gondolom, hogy a gyerekkeresztség nem szentség. Azért nem az, mert nincs sok értelme. Önmagában a GYEREKNEK kb. semmit nem ad, mindenképpen meg kell később erősíteni, különben semmit nem ér.

Ha lenne értelme, ha fontos lenne (tehát pl. az ilyen gyerekből biztosan keresztény lenne), akkor pedig erőszaknak számítana. Amúgy így is annak számít.

Ezt valahogy nem vagy képes megérteni, úgy látom.

2023. szept. 22. 20:32
 74/90 anonim ***** válasza:

Szerintem meg szentség, mert eltörli az áteredő bűnt, újjászületünk Krisztusban, tagjai leszünk Testének, az Egyháznak, a keresztség által pedig Isten kegyelmi adományai kezdenek bennünk működni, történjen bármilyen korban is.

Úgy látom, hogy te ezeket valahogy képtelen vagy felfogni. Amúgy sejtettem, ezért próbáltam különböző példákat hozni rá, de azokat még csak félre se söpörted, simán ignoráltad, vagy el se olvastad :D

Az is érdekes, hogy egy vízzel való megintés erőszak, egy körülmetéléssel semmi probléma ;)

2023. szept. 22. 20:42
 75/90 anonim ***** válasza:
51%

Nagyon jól értettem, amit írtál.

Viszont tisztességes embereknél ez úgy nézne ki, hogy A SZÜLŐK kapnak valamilyen jegyet, hiszen nekik számít ez.

A körülmetélés egy kicsit más, annak egészségügyi vonatkozásai is vannak. Maga a jelkép ugyanolyan rossz, mint a gyerekkeresztelés.

Az áteredő bűnt meg csak hagyjuk, ez a legrosszabb dolog a kereszténységben, és amúgy az isten találta ki és hozta létre.

2023. szept. 22. 20:48
 76/90 anonim ***** válasza:

"A körülmetélés egy kicsit más, annak egészségügyi vonatkozásai is vannak."

Milyen egészségügyi vonatkozásai? Mert ez sehol se szerepel a zsidó hitben ilyen. Ha volt is, legfeljebb azon az éghajlaton, nálunk már egyáltalán nem, pláne nem napjainkban, amikor kicsit meghaladta az általános higiénia azt a kort.

Csak nekem mindig furcsa, amikor egy kis víz miatt ennyire hadakoznak egyesek, konkrét "műtéti" beavatkozás miatt, aminek örökre maradandó nyoma van, kb egyáltalán nem. Vagy csak akkor kicsit kelletlenül részben elismerik, amikor szóvá teszi valaki.

Amúgy nem kértem, hogy érts egyet a keresztség okával, hatásaival, egyáltalán nem érdekel, hogy mit gondolsz róla, csak leírtam kérdésedre a választ.

2023. szept. 22. 22:02
 77/90 anonim ***** válasza:
51%

Talán az lehet ennek az oka, hogy nálunk gyakorlatilag nincs ilyen. Igen, a sivatagban van jelentősége.

A keresztelés ellen meg azért tiltakozunk, mert az ugye ITT IS fontos, és erőszakkal csinálják.

2023. szept. 22. 22:09
 78/90 anonim ***** válasza:

"Talán az lehet ennek az oka, hogy nálunk gyakorlatilag nincs ilyen. Igen, a sivatagban van jelentősége."

Miért ne lenne? Lassan Menton2.0 leszel, természetesen van Magyarországon, de bármelyik nyugati országban is. Most is minden zsidó újszülött esetén kötelező, amit pontosan a 8. napon ejtenek meg.

Jelenleg már a sivatagban se nagyon van jelentősége, bár a zsidók azért közel se a sivatagban éltek.

"és erőszakkal csinálják"

Láttam már sok keresztelőt, egyiken se tapasztaltam semmilyen erőszakot :)

Lehet egyszer érdemes lenne neked is megnézni egyet, s te magad is láthatnád.

2023. szept. 22. 22:15
 79/90 anonim ***** válasza:
51%

"egyiken se tapasztaltam semmilyen erőszakot :)"

Te is farizeus vagy?

Nyilván azért ordított a gyerek, mert nem volt erőszak.

De amúgy még egyszer: NEM MINDENKI akarja ezt a jelképet. Képzeld: létezik olyan, aki NEM akarja - és nála bizony erőszak.

Lehet, hogy neked ez most megrázó gondolat neked, de próbáld végiggondolni.

2023. szept. 22. 22:36
 80/90 anonim ***** válasza:

"Nyilván azért ordított a gyerek, mert nem volt erőszak."

Elég kevés esetben hallottam ordítani. Lehetséges, hogy őket pl otthon nem is fürdetik, az sokkal több vízzel jár. Tényleg az is milyen gonosz erőszak már, nem? Az esti fürdetés :)

"Képzeld: létezik olyan, aki NEM akarja - és nála bizony erőszak."

Ha szerinted egy pár hónapos gyerek el tudja dönteni, hogy akarja vagy sem, akkor elég nagy lángész lehetsz...

2023. szept. 22. 22:57
1 2 3 4 5 6 7 8 9

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!