Mit tegyek, ha római katolikus vagyok, de egyre inkább szimpatizálok a keleti és (keleti) protestáns irányzatokkal bizonyos kérdésekben?
Nem igazán hiszek a pápai tévedhetetlenségben, ahogy abban sem, hogy egyes zsinatok, pápák rendeletei felülírnák a Bibliát vagy egyenértékűek lennének vele. Tagadom, hogy kötelező dogmává lehetne tenni bármit, ami az őskeresztény kor után keletkezett hagyomány. Nem hiszem, hogy a Tanakh csak az Újszövetség értelmezését segítő irat lenne, jelszóval: "Nem vagyunk zsidók vagy muszlimok". Ugyanolyan Szentírásnak tartom, ugyanúgy hitem alapvető köve. Ez távolról sem jelent literalizmust a teremtésnél, Noénál, Bábelnél stb., de ettől még kicsit sem jelentéktelenebb mű, mint ahogy egyes mai katolikus közösségek tartják. Azt sem hiszem, hogy csak tanulságos sztori, amit vasárnap felolvasunk. Annál is inkább, hogy Jézusnak és az apostoloknak még nem volt Újszövetségük, nekik a Tanakh volt A Biblia. Ettől független az Evangélium a legfontosabb, de a többi is egyenrangú vele a hit alapvetése szempontjából.
Stb.
Ugyanakkor tudom, hogy ezek a gondolatok nem minden katolikust jellemeznek. De nem ismerek olyan katolikus irányzatú közösséget, agapét, ami nem ezt tenné.
Mit tegyek?
Látszik, hogy fogalmad sincsen a katolikus hitről. S emiatt képtelen vagyok komolyan venni a kérdésed.
Amit meg nem ismersz, ne próbáld meg bírálni, mert egyes-egyedül a saját tájékozatlanságodról állítasz bizonyítványt.
#1.
Teológiát hallgattam, nagyon jól ismerem szerintem a római katolicizmust. Azt is tudom, hogy sok esetben nem kötelező gyakorlattal, dogmákkal, hanem általánosan elterjedtekkel van gondom. Bár bizonyos esetekben hajlamos vagyok a görögkatolikus, protestáns és ortodox vélekedéssel egyetérteni dogmák terén is. A pápát nem tartom megkérdőjelezhetetlen és tévedhetetlen hatalomnak. Tisztelem, nagy ember, Szent Péter székhelyének püspöke, de csak egy a pátriárkák között.
Ha nem találsz olyan mesét ami szimpatikus, találj ki te is egy sajátot aztán gond letudva.
A keresztény is rengeteg más vallásból lett megalkotva, mindenhonnan lopott egy kicsit, minden mese benne más-más vallásból lett kiemelve. Van benne kelta, asszír, görög, római, zsidó, némi pogány mitológia és korabeli polgári törvények is.
Csinálj te is egy saját kis mitológiai best ofot és alapíts egy új vallást. Jelenleg már több mint 6000 istent találtak ki az emberek (bár Isten és Allah továbbra is a legnépszerűbb, de sokáig pl Zeusz bandája, előtte meg Anubiszék taroltak) szóval +1 már nem oszt, nem szoroz. Ha lehet benne orgiázni betépve, én eskü csatlakozok!
Bár nem értek mindenben egyet a katolikus tanításokban, de ennek ellenére is katolikus vagyok. Meg van rá az esély, hogy én tévedek.
Persze a szingapúri beszéddel nagyon nem értek egyet, hisz Jézus mondta:
János14,6
Monda neki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.
Szerintem nem jó ötlet elhagyni a katolikus egyházat, de ha mindenáron el akarod hagyni, akkor válaszd valamelyik protestáns keresztény egyházat. Nem hiszem, hogy a protestáns keresztények pokolra kerülnek.
Ne hagyd, hogy az ateisták és a hamis vallásúak megtörjék a Bibliába vetett hitedet.
Potyondi Gergely: idéznél egy hamis vallást?
Én összesen kettőről hallottam idáig, és szerintem te ezeket nem ismered.
#5.
Miért, a keleti ortodoxok, keleti katolikusok esélyes, hogy pokolra kerülnek? Eucharisztikus szövetségben vagyunk velük, magyarul, ha római katolikus vagy és olyan helyen vagy éppen vagy olyan helyen élsz akár, ahol ortodox vagy keleti katolikus templom van, akkor mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül bemehetsz az orosz, kopt, asszír, görög, román stb. ortodox vagy etióp, kopt, görög, szláv stb., vagy egyszerűen csak keleti rítusú katolikus misére és szintén mindenféle bűntudat nélkül áldozhatsz is, a feltételek ugyanazok, a szentáldozat lényege ugyanaz, ugyanúgy Krisztus szent testét és vérét veszed magadhoz.
Mondjuk én leginkább egy köztes álláspontra gondoltam, illetve több kérdésben velük értek egyet: [link]
Keleti keresztény is, de a protestáns tanok hatására felhagyott bizonyos babonásabb, nem biblikus elemekkel, amelyek a nem-reformált egyházakra jellemzők, helyette pedig visszatért a biblikus tanokhoz. Ugyanakkor nem dobja el teljesen a hagyományokat sem. Az ilyen keleti evangélikus/ortodox evangélikus egyházakban van például szerzetesség is.
Olvasgasd a Szentírást és a katolikus tanítást is, mert egyiket se ismered, ez jól látszik kérdésedből.
Aztán persze azzal szimpatizálsz, akivel akarsz, felőlem Mohameddel is szimpatizálhatsz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!