Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit tegyek, ha római katolikus...

Mit tegyek, ha római katolikus vagyok, de egyre inkább szimpatizálok a keleti és (keleti) protestáns irányzatokkal bizonyos kérdésekben?

Figyelt kérdés

Nem igazán hiszek a pápai tévedhetetlenségben, ahogy abban sem, hogy egyes zsinatok, pápák rendeletei felülírnák a Bibliát vagy egyenértékűek lennének vele. Tagadom, hogy kötelező dogmává lehetne tenni bármit, ami az őskeresztény kor után keletkezett hagyomány. Nem hiszem, hogy a Tanakh csak az Újszövetség értelmezését segítő irat lenne, jelszóval: "Nem vagyunk zsidók vagy muszlimok". Ugyanolyan Szentírásnak tartom, ugyanúgy hitem alapvető köve. Ez távolról sem jelent literalizmust a teremtésnél, Noénál, Bábelnél stb., de ettől még kicsit sem jelentéktelenebb mű, mint ahogy egyes mai katolikus közösségek tartják. Azt sem hiszem, hogy csak tanulságos sztori, amit vasárnap felolvasunk. Annál is inkább, hogy Jézusnak és az apostoloknak még nem volt Újszövetségük, nekik a Tanakh volt A Biblia. Ettől független az Evangélium a legfontosabb, de a többi is egyenrangú vele a hit alapvetése szempontjából.

Stb.

Ugyanakkor tudom, hogy ezek a gondolatok nem minden katolikust jellemeznek. De nem ismerek olyan katolikus irányzatú közösséget, agapét, ami nem ezt tenné.

Mit tegyek?

tegnap 12:16
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
78%

A katolikus azért az, mert több ezer egyjazatya, aki kiválóan tudott idézni bármikor bármit a Bobliábol, nos ezek összeültek és az egész Bibliát átvizsgálva isteni hitigazsagokra jutottak. Ha most élnének újra elmondanák.

Mi sokkal képzetlenebbek vagyunk náluk akik életük része volt a Biblia. Mi elfogadjuk a sok sok vitában és zsinatokon létrejövő végeredményt.

Kérdező nem tudsz okosabbak lenni kétezer év egyházatyáinál.

Én se ő sem. Abban hiszünk, hogy nagyon átbeszélték és nagyon helyretették és jobban sikerült közösen nekik kifürkészni Isten akaratát. Mi hívők elfogadjuk ezeket.

Amikor én tanultam hittant az első volt hogy azt mondták a hitre következtetéssel jutunk. Ha te nem fogadod el a zsinatok végeredményeit kovetkeztetéseit, és téves szóhasznalattal azt veszed hogy felülirják, akkor a hit alapjait sem érted.

A fiaim négy évig jártak katolikus iskolába ők sem értik a hit igaz megfogalmazását.

Járj utána, mely zsinatokat nem fogadsz el miért, és mi lehet a magyarázata hogy úgy döntöttek.

De úgy látom az ellenkezés szelleme téged is elborított.

ma 14:21
 22/25 anonim ***** válasza:

"Abban hiszünk, hogy nagyon átbeszélték"

Ha ők ott, akkor megértették a helyzetet, akkor azt neked, most még jobban kellene látni.

De te nem látod, csak elhiszed nekik.

Azért ez nem bölcs dolog.

ma 14:26
 23/25 A kérdező kommentje:

#11.

De, abban vagyunk. Fábry Kornél atya mondta.

ma 15:32
 24/25 A kérdező kommentje:

#20.

Már egyszer belinkeltem.

[link]

ma 15:34
 25/25 A kérdező kommentje:

#21.

Ez is zavar: ki akarod sajátítani a patrisztikusokat, az egyházszakadás előtt élt, sok esetben amúgy kopt vagy görög szerzőket! Ezek szerint Róma az egyedüli etalon és a saját népük hagyta el a tanaikat? Miért az ortodoxok tisztelik a patrisztikát legjobban?

Már Róma sem tartja eretneknek Bizáncot, Moszkvát, Alexandriát, Antiochiát, Jeruzsálemet, mint anno... Meg ők sem Rómát.

ma 15:41
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!