Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha megkeresztelteltek akaratom...

Ha megkeresztelteltek akaratomon kívül akkor hogyan tudom "levezetni" magamról? Reformátusnak kereszteltettek

Figyelt kérdés
2023. szept. 5. 09:52
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 61/90 IstenGyermeke1 ***** válasza:
32%

Minton!

Kezdem már egy kicsit unni, hogy magadat ismétled, minden alátámasztás nélkül írsz hülyeségeket. Én leléptem engem nem érdekelnek a radikális hülyeségeid.

2023. szept. 19. 16:57
 62/90 anonim ***** válasza:
50%

Mivel Jézus rendelte el a keresztelést, ezért az idejében nem is keresztelhettek még :)

Majd mondod mindjárt, hogy hallottál valamit, csak pontosan nem tudod a történetet, miszerint Jézus is megkeresztelkedett. Csak azt nem tudod, hogy a jánosi bűnbánati keresztség és a keresztény keresztség, ami már szentség, közel sem ugyanaz. Legfeljebb egy-két külső jegyben. Például a Biblia alapján, akik részesültek jánosi keresztségben, azokat újra megkeresztelték.

"A templomban megkeresztelnek, aztán jársz hittanórákra és utána vizsgázol. Ha nem csinálod végig, nem leszel keresztény."

Egyre magasabbra (vagy mélyebbre?) emeled ostobaságod szintjét. Akit megkeresztelnek, az keresztény, ha nem gyakorolja a hitét, akkor legfeljebb rossz keresztény, ha megtagadja hitét, akkor hitehagyó.

Nincs semmiféle vizsga sem. Tanultam sok évig hittant, sose volt.

"Én ennyire nem ismerem a Bibliát, így ezzel nem is fárasztom magam."

Te egyáltalán nem ismered a Bibliát, csak lököd az ostoba süket dumát...

"vagyis rendesen alámerítéssel keresztelnek, ahogy kell"

Ahogy kell? Például a Didakhé 3 lehetséges módját írja le, Jézus pedig csak annyit mondott, hogy az "Atya, a Fiú és a Szentlélek" nevében kell. Ennyit arról, hogy "ahogy kell".

"Olyanokat, akik már vizsgát tettek."

Mutasd már meg, hogy az apostolok miként vizsgáztattak...

2023. szept. 19. 18:30
 63/90 Meton ***** válasza:
51%

Oké, szerintem tegyük tisztába a dolgokat. Sok dologban igazad van, esetleg lehet, hogy jobban is tudod. Mindent nem akarok vitatni, mert az alámerítés egyébként is szimbólikus, valóban nem a víz a lényeg.

Én nem jártam sok évig hittanra, csak bementem, amikor kedvem volt. Viszont vizsgáztam. Habár a vizsga is éppen olyan jelképes, mint a kisgyerekkori keresztség, de mégsem ugyanaz, mert ez már felnőtt keresztség. Ezzel lehetsz részese az Úrvacsorának.

Viszont a keresztség olyan, mint egy ajándék, az isteni szeretet jelképe. Ingyen van és nem jár semmivel. Ennek ellenére szerintem nincs értelme kereszténynek nevezni azt, akit csak megkereszteltek, de később nem is hallott a Bibliáról. Főleg, ha nem is akar keresztény lenni. Én csak ezt akartam kihozni.

Bónuszként kikerestem a Google-val az idézeteket, ami mondjuk az öltözködéssel kapcsolatos:

[link]

A lényeg, amire érdemes lenne figyelni. Fátyolt például a zsidó nők a mai napig hordanak. Persze csak aki akar és csak az ünnepi ruha részeként. És hát a menyasszonyi ruha része is a fátyol. Ennyi még maradt a hagyományokból. Illetve olvastam egy mondatot, hogy fedetlen fővel nem szabad a templomba belépni. Nem pontosan, de ez volt a lényege. Ezt már akkor is furcsának tartottam, hiszen már nem így van. De a zsidók ezt szintén betartják és valami rongyot raknak a fejükre. Ennek a rongynak van neve is, csak azt nem tudom. Hogy ez mikor és mért változott meg, azt nem tudom, de keresztény templomban, ha keresztény vagy, akkor a kalapot le kell venni. A magyarázat elvileg az, hogy mi nem vagyunk zsidók, mert ez a zsidók kiváltsága.

2023. szept. 20. 18:02
 64/90 anonim ***** válasza:

"esetleg lehet, hogy jobban is tudod"

Nem esetleg, hanem egészen biztos.

"Én nem jártam sok évig hittanra, csak bementem, amikor kedvem volt. Viszont vizsgáztam. Habár a vizsga is éppen olyan jelképes, mint a kisgyerekkori keresztség, de mégsem ugyanaz, mert ez már felnőtt keresztség. Ezzel lehetsz részese az Úrvacsorának."

Látod, én pedig rendszeresen jártam, felnőttként is, viszont nem vizsgáztam, még bérmálkozáskor se volt vizsga, de nálad sokkal jobban tudom.

"Viszont a keresztség olyan, mint egy ajándék, az isteni szeretet jelképe. Ingyen van és nem jár semmivel."

Akkor vagy valami szektánál vizsgáztál, vagy nagyon rosszul emlékszel. A keresztség nem jelkép, hiszen ezt a Biblia is tisztázza, ez már nem a jánosi bűnbánati keresztség, ami valóban csak jelkép volt. A keresztég egy szentség, ami Isten kegyelmi ajándéka, az isteni kegyelem eszköze. Ráadásul eltörölhetetlen jegy, nem lehet lemosni.

Ha valaki nem akar keresztényként élni, akkor megtagadhatja hitét, de a keresztség akkor is érvényes marad.

"Ennyi még maradt a hagyományokból. Illetve olvastam egy mondatot..."

Látod, ez a baj, te össze-vissza olvasol mindent, amit képtelen vagy rendesen megjegyezni, megérteni, fejedben rendszerezni.

Akkor újra leírom, a keresztényeknek és a zsidóknak sose kellett eltakarni az arcukat. Azért is kértem, hogy idézz ilyet, mert nem tudnál, nincs ilyen bibliai rész.

Ami a fedetlen főt illeti, azt Pál apostol kizárólag a korintusi gyülekezetnek írta és nekik is csak a közösségi imaalkalmakra. De akkor is csak a hajukat kellett eltakarni, nem az arcukat, amit te írtál. Ezt később a keresztények gyakran alkalmazták, innen ered a vidéki népviselet részeként a fejkendő, de arcot sose takartak.

"Hogy ez mikor és mért változott meg, azt nem tudom, de keresztény templomban, ha keresztény vagy, akkor a kalapot le kell venni."

Látod, már megint ökörségeket hadoválsz össze. A férfiaknak kell levenni a kalapot illetve bármilyen más fejfedőt, nem a nőknek.

A zsidók pedig semmilyen rongyot nem raknak a fejükre, hanem a férfiak kipát hordanak, s egyes zsidók szeretik a kalapot is.

Nincs szó semmi kiváltságról...

Amúgy hány éves vagy, ha nem sértelek meg kérdésemmel, 14?

2023. szept. 20. 21:02
 65/90 anonim ***** válasza:

"eltörölhetetlen jegy, nem lehet lemosni"

Ez így szerintem nem teljesen igaz... de ezért sem kellene gyereket keresztelni.

Nem mindenki szeretne magára egy eltörölhetetlen jelet. A kereszténység meg - úgy tudom - önkéntes.

2023. szept. 20. 21:05
 66/90 Meton ***** válasza:
51%
Ne keverjük bele a babonát. A babonának nincs köze a kereszténységhez. Semmilyen látható jegy nem marad, sőt a gyerek lelkében sem marad semmi, hiszen önmagáról se tud. Sokan nem értik, mire jó a keresztség és mindenféle misztikus dolgot tartanak róla. Ez csak a gyülekezet, vagyis valós élő emberek elismerése, hogy közéjük tartozik, hogy az isteni szeretetet a kisgyerekkel megosztják. Ez nem eltörölhetetlen, inkább arra kellene ügyelni, hogy el ne veszítse.
2023. szept. 22. 16:48
 67/90 anonim ***** válasza:

Azért érdekes a keresztény szemlélet.

Ha nekik úgy jó, akkor eltörölhetetlen jegy. Ha pedig úgy jó, akkor jelentéktelen valami.

De persze kell a gyereknek, nem lehet kihagyni.

2023. szept. 22. 16:57
 68/90 anonim ***** válasza:
48%

Te miért mondod mindig az ellenkezőjét annak, amit a Biblia állít?

"Ha nekik úgy jó, akkor eltörölhetetlen jegy. Ha pedig úgy jó, akkor jelentéktelen valami."

Badarság, a keresztség egy szentség és minden esetben eltörölhetetlen jegy. Sose mondtak mást a keresztények, már a legősibb hitvallások is megemlékeznek róla. Persze értem, hogy te minden futóbolondot hivatkozási alapnak tekintesz, mert így könnyebben tudod támadni a keresztény hitet :)

2023. szept. 22. 19:49
 69/90 anonim ***** válasza:

Hát, sajnos... nincs ráírva mindre, hogy futóbolond.

Csak néhányra, ezekről első pillantásra látszik. A #65-re például tudsz válaszolni?

2023. szept. 22. 19:56
 70/90 anonim ***** válasza:

Nehezen, mivel nem volt benne egyetlen kérdés sem, csak néhány sajátos vélemény. Ha van kérdés, természetesen tudok válaszolni. Na ez túlzás, de legalább igyekszem.

"A kereszténység meg - úgy tudom - önkéntes."

Természetesen igen, de ha követted a "beszélgetést" (túlzás annak nevezni, mert kedves fórumtárs legfőbb érve mindig az volt, hogy "szerinte" és "úgy hallottam, de lehet nem"), akkor láthattad, hogy a megtérők hitére már az apostoli kortól kedve megkeresztelték a gyermekeket is.

Bár teológiai lényege kicsit más, de ha nagyon szeretnéd, a zsidó körülmetéléshez tudod hasonlítani. Ha valakit metélnek, utána ő is át tud térni más vallásra később, lehet ateista is, de visszanöveszteni akkor se tudja a fitymát, ha belepusztul. Valamint, ha ateistaként éli az élete java részét, de idős korára újra zsidó vallás szerint szeretne élni, akkor már nincs szüksége semmiféle "beavatásra".

De ebben a példában is, a rabbi nyilván nem fogja az éj leple alatt körbejárni a falut és megmetélni a fiúgyermekeket, hanem csak a szülők hitére teszi meg.

Mesélhettem volna neked a keresztségben realizálódó kegyelmi ajándékokról, de az neked úgy is érthetetlen hablaty lett volna, ezért maradtam egy számodra is felfogható példánál.

2023. szept. 22. 20:13
1 2 3 4 5 6 7 8 9

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!