Ha megkeresztelteltek akaratomon kívül akkor hogyan tudom "levezetni" magamról? Reformátusnak kereszteltettek
Oké, akkor vegyük csak a mai arabokat, akik még ragaszkodnak a hagyományokhoz. Náluk a nőnek semmihez sincs joga, mint ahogy a gyereknek sincs, de annyira, hogy munkát sem vállalhat, csak ha azt a férje engedi. Ez nem azt jelenti, hogy állatként kezelik a nőket, sőt nagyon is becsülik, csak éppen hivatalosan legalábbis nem lehet véleményük se. Tulajdonképpen mindenért a családfő a felelős. Tulajdonképpen nem is mehet a mennybe, bár nem akarok ebben a témában túl messze menni.
A Teremtés könyvében hogy teremti Isten az embert? Érdekes módon nőt először nem teremtett, legalábbis arra következtetnék abból, hogy Évát a férfiből teremtette. Vagyis előbb jön a férfi, a nő meg követi. A Biblia végig erről szól. Amit a végén írtál a nőkről, az jó, mert azt mutatja, hogy elvileg mindent megkaphatnak a nők is, de azért ebbe lehet, hogy érdemes lenne jobban belemerülni. Én most inkább hagynám.
A teljes háznép alatt mindenki azt ért, amit akar, ez igaz, de az akkori emberi gondolkodás más volt, mint a mai. Próbáljunk inkább az akkori logikával gondolkozni, különben hamis megállapításra jutunk. Ehhez jobban ismerni kellene az arab kultúrát, ami még mindig nagyon hagyománytisztelő. Ez nem férfisovinizmus, hanem a Szentírást sokkal komolyabban veszik, pontosabban követik. Persze az arabok Szentírása kicsit eltér, de az alapok megegyeznek. Főleg, ami a szokásokat meghatározza.
A cölibátus van akinek tilos, van akinek nem. Az idézet pont arról szól, hogy kinek nem tilos. Ezt lehet konkretizálni az apostolokra, ami helyes is. De van ennek a kijelentésnek logikája, szóval a mai világban már jóval szélesebb a köre azoknak, akik vállalhatják. Az apostolok munkája eleve lehetetlenné tette a családalapítást, de ne mond már, hogy ma egy pap többet melózik, mint aki 12 órában dolgozik folyamatosan. Munkájuk van, nem is kevés, de azért bőven marad idejük a családra is. Meg aztán nem is tartom jogosnak, hogy olyan személy adjon tanácsot házas embereknek, aki soha nem házasodott meg. Ahhoz, hogy valóban hiteles legyen, meg kell házasodnia. Vagyis nem tilos, de ha nem is kötelező, azért elvárnám, hogy így legyen. A katolikus papok valóban nem házasodhatnak, ez igaz. De a református papoknak gyakran van családjuk.
De persze mehetek messzebb is, de csak feltételezés alapon. Mert arra gondolok, hogy ha az apostol esetleg kurvázott, az nem kerül bele a Szentírásba. Tudom, durva példa, de lássuk be, hogy a Szentírásba nem kerülhetett bele minden részlet.
Jézus nagyon szerette a gyerekeket. De nem azért kérte, hogy engedjék, hozzá, hogy megkeresztelje őket, hanem hogy taníthassa őket. És nem is ő keresztelt, de mindegy.
"Náluk a nőnek semmihez sincs joga, mint ahogy a gyereknek sincs, de annyira, hogy munkát sem vállalhat, csak ha azt a férje engedi."
Hülyeség, ez csak pár országra igaz, mint Irán vagy Afganisztán, de sok iszlám országban a nő vállalhat munkát, van szabadsága és nem kezelik hozzád hasonlóan a nőt állatnak.
"Tulajdonképpen nem is mehet a mennybe, bár nem akarok ebben a témában túl messze menni."
Szerintem se menj a témába jobban bele, mert egyre nagyobb ökörségeket írsz.
"Vagyis előbb jön a férfi, a nő meg követi. A Biblia végig erről szól."
Ha szerinted ez a Biblia mondanivalója, akkor olvasd el újra, vagy előtte tégy szert egy kis bölcsességre.
"Ehhez jobban ismerni kellene az arab kultúrát, ami még mindig nagyon hagyománytisztelő."
Mi köze az arab kultúrának a Jézus idejére már részben hellenizálódot zsidókhoz?
"A cölibátus van akinek tilos, van akinek nem."
Mutasd már be a Bibliában, hogy hol tilos önként szüzességet vállalni, mert én csak erre buzdító részeket találtam.
"Meg aztán nem is tartom jogosnak, hogy olyan személy adjon tanácsot házas embereknek, aki soha nem házasodott meg."
Értelek, gondolom pénzügyileg bajban lévő embernek is csak olyan adhat tanácsot, aki legalább párszor csődbe ment, öngyilkos jelöltet is csak olyan beszélhet le, aki már legalább egyszer kinyírta magát és a sort lehet folytatni. Mit számít, hogy valaki szakértőktől tanulja egyetemen akár a pszichológiát, akár a kapcsolatokat. De ne menjünk ilyen messzire, mi a fenét beszélt Jézus és Pál a házasságról annyit, ha mind a kettő nőtlen, sőt szűz hapek volt, igaz? :)
"Mert arra gondolok, hogy ha az apostol esetleg kurvázott, az nem kerül bele a Szentírásba."
Jó, nekem azért nincsenek ilyen istenkáromló gondolataim, bár veled ellentétben én hívő keresztény vagyok. Ezzel szerintem már kicsit elvetetted a sulykot...
"Jézus nagyon szerette a gyerekeket. De nem azért kérte, hogy engedjék, hozzá, hogy megkeresztelje őket, hanem hogy taníthassa őket. És nem is ő keresztelt, de mindegy."
Mert egy kisgyermeket biztos tudott tanítani, igaz? :)
Egyébként igen, Jézus nem keresztelt, eddig egyetlen állításod, ami igaz és egyet is tudok vele érteni. Ellenben az apostolok kereszteltek, sőt gyermekeket is megkereszteltek a megtérő felnőttek hitére.
"Nem mondanám ezt általánosnak, de azért eléggé gyakori ahhoz, hogy az emberek rossz véleménnyel legyenek róluk."
Na igen, a német emberek is elég rossz véleménnyel voltak a zsidókról a 20-30-as években, ugye? Ma is milyen sokan rossz véleménnyel vannak a menekültekről.
Nem voltam minden arab országban, csak Egyiptomban, és ott nem nagyon dolgoznak nők. De félreértesz, nem tilos nekik dolgozni, csak kell hozzá a férj engedélye. Bizonyos munkákra az araboknál is nőket alkalmaznak, de egyébként ritka, hogy egy nő dolgozik.
Na de vegyük Ábrahámot. Gond nélkül feláldozta volna a saját gyerekét, hogy a hitét bizonyítsa. Véletlenül sem a feleségét, mert az már bűn lett volna, de a saját gyermekének feláldozása nem számított bűnnek. Na ez hogy magyarázod?
Na de van egy másik eset, bár itt hangsúlyoznám, hogy erre a történetre már alig emlékszem. A történet szerint sátán meg akarja kapni az ember lelkét, vagy valami hasonló. Az ehhez be kellett bizonyítania, hogy meg tudja ingatni az ember hitét. Elvett tőle mindent, vagyonát, állatait, még a gyerekeit is, de az ember nem tört meg. Isten végül mindent visszaadott neki, mivel nem ingott meg a hite és az ember újra boldog volt. Ha nincs meg a történet, akkor ezt felejtsd el, ennyire emlékszem. A kérdésem az, hogy ha elveszti a gyerekeit, azt senki nem tudja visszaadni. Hogyan lehet akkor mégis boldog az ember?
Ez egyébként kapásból két példa, ahol a gyerekeket a Biblia közel sem tartja ugyanolyan értékesnek, mint a felnőtteket. Mert egy gyermek feláldozása nem bűn. Felnőttet sehol nem áldoznak, csak gyereket. Igaz, csak ez a két eset jutott eszembe, de ebből is látszik, mennyire fontos a Bibliában a gyermek. És itt jönnek az arabok, akik még mindig ragaszkodnak a hagyományokhoz, a zsidók meg kevésbé. Mi már semmit nem ismerünk belőle.
A Bibliában sehol nincs férfi-nő egyenjogúság. Ha találsz ilyet, akkor írd be, de szerintem nem fogsz. A teremtésben is látszik, hogy nem egyenjogúak. Vagy miért nem akart elsőre nőt teremteni? Isten megteremtette az embert, így van leírva. Vagyis konkrétan a férfit, hiszen nőt nem teremtett. Később miért gondolta meg magát? Eredetileg nem akarta, hogy az ember szaporodjon? Ez kérdés, mert nem értem.
Fogalmam sincs, hol van a Bibliában, de egyébként közhely, hogy arra utasítja az embereket, hogy szaporodjanak, sokasodjanak. Ez elég egyértelmű és általánosa utasítás az embereknek. Ezzel a cölibátus éppen ellentétes, és legjobb esetben is csak elfogadásról lehet szó, nem pedig helyeslésről vagy bátorításról.
A gyerekekkel kapcsolatban annyit azért szögezzünk le, hogy 1-2 éves gyerekekről beszélünk, akik még nagyon picik. 10-12 éves korban már reális megkeresztelni, de a templomban pici gyerekeket keresztelnek, ami irreális. Már a szokás is más, mint ahogy Jézus idejében csinálták. Ami a templomban van, az csak fogadalom a szülők részéről. A Bibliában, ha írnak keresztelésről, akkor olyan gyereket keresztelnek, aki elég idős, hogy beszélni tud. Csak tippelek, de ha tudsz olyat, ahol nem erről van szó, akkor idézd be ide.
De ha vesszük a példádat, ahol az egész háznépet megkeresztelték, oké, hogy megkeresztelték a gyerekeket is. De az nincs leírva, hogy 1-2 éves gyerekeket keresztelnek, ahogy a jelenben a templomokban szokás. Egyébként is elmondja a pap, hogy a gyereknek hittanra kell járnia. Ez kötelező, ha keresztényekről van szó, nem javaslat. De ezt neked is tudnod kell.
"Nem voltam minden arab országban, csak Egyiptomban, és ott nem nagyon dolgoznak nők."
Akkor talán elismered végre, hogy ez nem valami vallásilag szabályozott dolog, hanem adott kultúrához kapcsolódik. Törökország szintén iszlám ország, pont úgy dolgoznak a nők, mint az EU-ban.
Ábrahám azért nem a feleségét, mert Isten a fiát kérte. Nem azt az utasítást kapta, hogy áldozz fel valakit. Ha ismernéd minimálisan a Bibliát, akkor ennek is tudnád az okát. Olvasd el, nincs kedvem leírni.
"Mert egy gyermek feláldozása nem bűn."
Bárkinek a feláldozása pont egyforma bűn, mindenféle emberáldozat tiltott. Ezért se fogadta Isten Ábrahámtól Izsákot, csak hitét tette próbára. Végül egy fennakadt kost áldozott fel, amiről Isten gondoskodott.
"A Bibliában sehol nincs férfi-nő egyenjogúság. Ha találsz ilyet, akkor írd be, de szerintem nem fogsz."
Tessék:
"Nincs többé zsidó és görög, nincs szolga és szabad, nincs férfi és nő, mert ti mindannyian egyek vagytok Krisztus Jézusban."
"Ez kérdés, mert nem értem."
Ezt a kérdést már én se értem, ne haragudj, hogy nem mindig sikerül követni félresiklott, ostoba logikádat.
"Fogalmam sincs, hol van a Bibliában, de egyébként közhely, hogy arra utasítja az embereket, hogy szaporodjanak, sokasodjanak."
Igen, semmiről sincs fogalmad a témában, azért lököd a sok hülyeséget... Ha fogalmad lenne, akkor tudnád, hogy úgy szól, népesítsék be a földet. Na ez már elég régen megtörtént. :)
De olyan nincs benne, hogy kötelező jelleggel mindenki szaporodjon nyulak módjára.
"Ezzel a cölibátus éppen ellentétes, és legjobb esetben is csak elfogadásról lehet szó, nem pedig helyeslésről vagy bátorításról."
Egyszer olvasd el, hogy mit mond erről például Jézus vagy Pál apostol.
"Csak tippelek, de ha tudsz olyat, ahol nem erről van szó, akkor idézd be ide."
Jah, hát baromságokat mindenki tud tippelni, másról se szól minden hozzászólásod. Néha hozhatnál 1-2 forrást is, én megtettem.
De hozhatok másikat is:
"Sokan vannak még azok a hatvan és hetven év körüli férfiak és nők, akik gyermekkoruktól fogva Krisztus tanítványai."
Jusztinosz írta az I. század elején, ha kiszámolod, már az apostoli időkben kereszteltek gyermekeket.
"Nyolcvanhat éve szolgálok Neki, és még soha nem bántott engem, hogyan szidalmazhatnám tehát Királyomat és Megváltómat?"
Polikárp írta 86 éves korában a II. század közepén, vagy kisgyermekként keresztelték meg az apostolok korában vagy hihetetlenül hosszú ideig élt. Találd ki magad melyik.
"De az nincs leírva, hogy 1-2 éves gyerekeket keresztelnek, ahogy a jelenben a templomokban szokás."
Az nincs leírva, hogy hány éves gyermekek voltak, de több ilyen esetet is említ a Biblia, nehezen tudom elhinni, hogy sehol se volt egy kisgyermek.
Pár megjegyzés még csak a pontosság miatt. A muzulmán hitű araboknál a családalapítás és a gyereknevelés elsődleges. Ez azt jelenti, hogy fiatal muzulmán nőt sehol nem engednek dolgozni. Tanulni se nagyon, de ez már kicsit lazább. Egyiptomban csak 40 feletti nőket láttam, akiknek már felnőtt gyerekeik vannak. Reklámokban sem fogsz fiatalabb muzulmán nőket látni.
A Bibliában konkrét utasítások vannak az öltözködésre vonatkozóan. Valahol láttam, de nem szeretném kikeresni, annyira nem érdekes. Előírja azt is, hogy a nőknek el kell takarniuk az arcukat ugyanúgy, ahogy a muzulmánoknál. Ezt már a zsidók sem tartják be, a keresztények meg egyáltalán nem foglalkoznak vele. Ezért is írtam, hogy lényegtelen, de pontosan le van írva. Nem úgy írja, hogy az emberek döntésére bízza, hanem kötelező viseletként. Ezt már csak a muzulmánok tartják be, ők sem általánosan.
"A Bibliában konkrét utasítások vannak az öltözködésre vonatkozóan. Valahol láttam, de nem szeretném kikeresni, annyira nem érdekes. Előírja azt is, hogy a nőknek el kell takarniuk az arcukat ugyanúgy, ahogy a muzulmánoknál."
Pedig jó lenne ha kikeresnéd, mert kezedet megcsókolom, ha találsz ilyet :D
Nincsenek ilyenek, max. a húsvéti vacsora fogyasztásához és az emlékeztetőrojtok viselése. A Minton egy idióta. Ahelyett h normális érveket írni, önmagát ismétli minden bizonyítás nélkül. Semmi kedvem ugyanazt negyedszerre elolvasni más megfogalmazásban.
Persze, hogy nincs semmi ilyen, azért írtam így. Fogalma sincs arról, amiről ír, csak nyomja a sok agyatlan hülyeséget.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!