Ha megkeresztelteltek akaratomon kívül akkor hogyan tudom "levezetni" magamról? Reformátusnak kereszteltettek
Na igen: ezt is Pál mondta.
Akkor még saját magának is ellentmond?
Előbb azt mondtad Jézus mondta, te tényleg össze-vissza beszélsz :)
Egyébként nem mond ellent, a pontos fordítás ott inkább egyszer nősült, vagy egy feleségű, de ezt már végkép nem várom el, hogy tudd, ha ilyen triviális dolgokat se tudsz, hogy ezek kitől származnak, honnan tudnád, hogy pontosan mi szerepel ott és mit jelent :D
Püspök nyilván lehetett nőtlen is, Pál maga is nőtlen volt és püspök is egyben (a mellett, hogy apostol). Ahogy János apostol is püspök volt és nőtlen.
Ja, persze, össze-vissza.
Maradjunk annyiban, hogy mind a gyerekkeresztség, mind a cölibátus keresztényidegen tanítás, Jézushoz közük nincs, és nem is jó dolgok.
"Püspök nyilván lehetett nőtlen is"
Valóban. Mint ahogy nős is lehetett, valamint a pap is lehetett nőtlen és nős is, sőt: akár még nősülhetett is. Ez volt a normális. Legalább azt meg kellett volna tartani az őskeresztény tanításokból, ami normális volt.
Megint csak demagóg voltál, de legalább következetes vagy. Nem össze-vissza beszélsz, hanem mindig demagóg vagy, minden egyes írásodban.
"Maradjunk annyiban, hogy mind a gyerekkeresztség, mind a cölibátus keresztényidegen tanítás, Jézushoz közük nincs, és nem is jó dolgok."
Mivel az apostolok is kereszteltek gyermekeket (több esetben kiemeli a Szentírás, hogy a megtérő teljes háza népét megkeresztelték, minden bizonnyal voltak gyermekek is) és több apostol is vállalt cölibátust, ezért aligha lehet keresztényidegen, hiszen ezek az apostoli korból származnak :)
"sőt: akár még nősülhetett is"
Pál apostol ajánlása alapján biztos nem, de ha erre mutatsz bibliai példát, elhiszem. Ha nem, akkor maradok az apostolok tanításánál, mi szerint nem.
"Megint csak demagóg voltál"
Azzal, hogy a hazugságaid kijavítom? Az nem demagógia, de nevezheted annak is, én demagóg módon ragaszkodom a krisztusi igazsághoz és demagóg módon nem tágítok ettől :)
47-es, nem rosszak az érveid, de csak következtetésre alapozol, nem tényekre. Azzal, hogy a megtérő teljes háza népét megkeresztelték, nem jelenti azt, hogy a gyerekeket is. De az akkori ember meglepődne ezen, mert gyerekeket nem lehet megkeresztelni. Szerintem inkább ennek nézz utána. A teljes háznép alatt én a felnőtteket érteném, meg a szolgálókat. A gyerekeket nem, mert nekik semmilyen jogosultságuk nincs, főleg abban a korban. Nem számítanak sokkal többnek, mint a jószág. De inkább annak nézz utána, hogy mik a keresztség feltételei, és ne olyan eseteket hozz fel, ami vitatható.
Az is természetes, hogy több apostol is vállalt cölibátust. Ez azt jelenti, hogy volt rá okouk, ezért megtehették, de egyébként általánosságban pont hogy tilos, és nem kötelező. Az idézet amit olvastam, azt írja, mármint az én olvasdatomban, hogy akinek a munkája ezt kívánka, az vállalhat cölibátust. Az elfoglaltsága miatt. De a papok azért nem ennyire elfoglaltak, szóval nekik ez nem indokolt. Ha valamilyen tudós is mellette és a tudománnyal foglalkozik, az indokolja. De egy sima pap, aki legfeljebb csak tanító, az nem vállalhat cölibátust. Ugyanis a Szentírás szerint az asszony elvonja a figyelmét, de ez a papra nem igaz. A legtöbbre legalábbis.
"Szerintem inkább ennek nézz utána."
Megtettem, sehol nem írja ezt a Biblia. Csak sokkal későbbi emberi hagyományok mondják. Sőt Jézus maga mondta, hogy engedjük hozzá a gyermekeket, az hogy engedheti közel, aki megtagadja egy gyermektől, hogy a keresztség által Isten gyermeke legyen?
"A teljes háznép alatt én a felnőtteket érteném, meg a szolgálókat."
Te lehet, de én inkább azt értem alatta, ami oda van írva :), s nem találok ki egyedi elméleteket, hogy igazoljak egy téves emberi hagyományt, mi szerint gyermekeket nem lehet keresztelni.
A teljes háza népe bizony azt jelenti, ami le van írva, teljes, tehát mindenki benne van, nem csak a szolgálók (amit amúgy helyesen vettél észre), hanem a gyermekek is (amit helytelen emberi hagyományokra alapozva elutasítottál).
"Nem számítanak sokkal többnek, mint a jószág."
Lehet nálad nem, de Pál apostol írt róla, hogy egy szülőnek hogy kell viszonyulni gyermekéhez, messze nem állatként kezeli.
"Ez azt jelenti, hogy volt rá okouk, ezért megtehették, de egyébként általánosságban pont hogy tilos"
Ha tilos, hogy vállalhatta több apostol is? Milyen tiltott dolgokat műveltek még ezek az apostolok? Miért mondta Pál apostol, hogy szeretné, ha olyanok lennének (cölibátusban), mint ő, ha tiltott? Isten által tiltott dolgokra akarta rászedni a híveket?
"De a papok azért nem ennyire elfoglaltak"
Á tényleg nem. Minden nap mondanak misét, rendszeresen járnak korházakba, idősekhez ki, nekik nincs ünnep olyan értelemben, mint pihenés, hanem az ünnepek alatt hivatásukból fakadóan akad a legtöbb "munka". Ha haldoklóhoz hívják, nem mondhatja, hogy éppen a gyereket fürdeti, hanem azonnal mennie kell, s lehetne még sorolni.
Nem véletlenül mondja Jézus, hogy aki az Evangélium hirdetésével akar foglalkozna, az elhagyja apját, anyját, feleségét, gyermekeit, házát.
"Egyébként abban sem vagyok biztos, hogy a nőket megkeresztelhették, nemhogy a gyerekeket."
Értem, hogy buzog benned a hímsovinizmus, de azért az apostolok nem voltak ennyire gonoszok és elítélők a nőkkel kapcsolatban, mint te :) Az Apcsel-ben olvashatjuk, hogy a nők nem csak víz keresztségben részesülhettek, de Szűz Mária is több asszonnyal együtt megkapja a Szentlelket, amikor az apostolok is, ők is szerves részei voltak a gyülekezetnek. Az özvegyek és szüzek külön feladatokat is elláttak a gyülekezetben.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!