Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten miért várja el hogy...

Isten miért várja el hogy szinte találomra válasszunk a sok vallás közül? Miért nem add egy egyértelmű iránymutatást hogy melyik vallás melyik értelmezését kéne követni?

Figyelt kérdés

2022. márc. 20. 17:57
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯
 81/196 A kérdező kommentje:

79.

Majd ha válaszolsz a kérdésemre, nem rágalmazol és legalább megpróbálod értelmezni amit írok AKKOR majd válaszolok a kérdésedre.

Addig nem vesztegetek rád több időt.

2022. márc. 22. 19:45
 82/196 A kérdező kommentje:

"Ezek a te kijelentéseid. Tiszteletben tartom a véleményed, de az Iszlám szerint az üdvösséghez hitre is szükség van. Ahogyan -ha jól emlékszem- keresztény fórumtársaim is megjegyezték hogy a szabályokat nem te hozod."

Az üdvösséghez szükség van rá.

De nem csak arra. Nem lehet csak hittel üdvözülni mert jónak is kell lenni mellette. A hitből nem következik a jóság. Sok rossz ember van aki hívő.

Ahogyan fordítva is. Attól még hogy valaki ateista vagy agnosztikus az nem jelenti azt hogy rossz ember. Üdvözülni nem fognak. Ezt nem is állítottam. De nem lesznek rosszak csak azért mert nem hisznek.

"Az ember lelki "kiteljesédéséhez" szükség van arra, hogy megélje Isten jelenlétét a hit által. "

Ebben lehet igazság. Nem tudom.

De lelki kiteljesedés nélkül nem lehet valaki jó? Ha megítéléshez szükséges az hogy kiteljesedjen?

"Egyáltalán nem. A próbatételed lényege hogy nem láthatod Urad arcát a Feltámadás Napjáig, úgy kell hinned, bíznod és remélned, hogy nem győződhetsz meg a saját szemeddel közvetlenül Isten létezéséről."

Úgy kell hinned. De ez mire jó?

Ha tegyük fel te lennél Isten. Mit tudnál meg ebből?

Ha a saját Istened helyében lennél akkor mit tudnál meg abból hogy valaki egy másik vallásnak a fanatistája lett? Ő annyira hit hogy már beleőrült.

Ha a hitet teszteljük akkor mondhatnánk azt hogy higgy amiben akarsz de azt jól.

Vagy nem? Mi a meglátásod erről?

A próbatétel nem csak a hitből áll.

"Azért mert kegyelmes Allah óriási jutalmat készít elő azoknak akik jól vizsgáznak az evilági életük által."

Nem ismerem pontosan a te vallásodat. Nálatok is van valamilyen pokol?

Csak mert a vizsgákba normál esetben nem kényszerítik bele az embert. De itt azonban bele vagyunk kényszerítve egy vizsgába ahol nem csak hogy nem kapjuk meg a papírt (mennyországot) ha elbukunk de még meg is büntetnek.

Arról nem is beszélve hogy két nehéz vizsgát kell tenni egyszerre és bőven elég az egyiket elrontani a teljes bukáshoz.

(két vizsga alatt azt értem hogy "úgy kell éni hogy betartsuk a törvényeket" és közben "hinni is kell a megfelelő Istenben")

Miért nem lehet egyszerre csak az egyiket vizsgáztatni? Lenne egy valami előéletünk ahol leteszteli a hitünket. Akik ott elbuknak azok ki lesznek rostálva. A másik része pedig jöhetne ebbe a földi életbe itt pedig letesztelné hogy hogyan élünk. De itt már nem lenne kérdés a hit mivel azon a vizsgán már átmentünk.

"Nem, egyáltalán nem mindegy."

Tehát nem mindegy. Szerintem sem. A probléma pedig a következő részben van amit írtál:

"De hogy ki melyik valláshoz kötődik az elszokott dőlni az ember életében. Egyáltalán nem akarlak "megtéríteni", de ahogyan korábban idéztem is egy hadithból, kérned kéne a vezetést Allahtól, hogy az egyenes útra vezessen."

(elhiszem hogy nem akarsz megtéríteni :D )

A probléma ott van hogy az hogy Istent utat mutat majd nem csak egy vallás része és nem csak egy vallás embere szokta kijelenteni hogy neki Isten utat mutatott.

Tehát megint az jön elő hogy akkor most rengeteg ember akinek más milyen utat mutatott azok tévednek? Vagy valójában senkinek sem mutatott utat?

(kis kitérés ami ide kapcsolódik)

Többször is olvastam más kérdéseknél hogy Isten nem tesz meg dolgokat mert azzal megsértené a szabad akaratot. Szerintem az irány mutatás is egy ilyen dolog. Akkor is ha kérjük szerintem azzal hogy ha belepiszkál a világba azzal ártana a szabad akaratnak. Főleg mert ha valakinek irányt mutat az másokra is hatással lesz. Akik azonban nem kérték. Így azoknak a döntéseit is befolyásolta akik nem akarták.

"Egyébként értem a kérdéseid mélységét,"

Igen. Én is úgy látom hogy te érted leginkább.

"de ahogyan korábban is mondtam, mivel csak egy egyszerű teremtmény vagyok, nem ismerem mindennek a magyarázatát."

Én sem ismerem. Biztos választ nem is fogok kapni. Ebben nem is reménykedtem. De ha többen ötletelnénk akkor előkerülhetnének érdekes és új ötletek amik nekem nem jutnának eszembe ha csak egyedül ötletelek.

De úgy nézem ez itt nem fog össze jönni. Szerintem sokan félnek az ilyen kérdésektől mert azt hiszik hogy az árt a hitüknek vagy azt mutatja hogy nem elég erős a hitük vagy valami hasonlót.

Neked azonban köszönöm a válaszaidat és elnézést ha a stílusom irányodban nem volt mindig megfelelő.

2022. márc. 22. 20:08
 83/196 anonim ***** válasza:
89%

"Nem lehet csak hittel üdvözülni mert jónak is kell lenni mellette."

Ez abszolút igaz.

"A hitből nem következik a jóság. Sok rossz ember van aki hívő."

Ez is igaz szerintem, lehetsz például egy rabló, úgy hogy mindvégig hiszel Istenben, és azt is tudod hogy a pokol vár rád.

"Úgy kell hinned. De ez mire jó?

Ha tegyük fel te lennél Isten. Mit tudnál meg ebből?

Ha a saját Istened helyében lennél akkor mit tudnál meg abból hogy valaki egy másik vallásnak a fanatistája lett? Ő annyira hit hogy már beleőrült.

Ha a hitet teszteljük akkor mondhatnánk azt hogy higgy amiben akarsz de azt jól.

Vagy nem? Mi a meglátásod erről?"

A hit lényege hogy közeledj Istenhez, úgyhogy nem láthatod Őt. A hívő akkor van a legközelebb Istenhez amikor leborul előtte és a homloka a földet érinti. Ilyenkor tulajdonképpen Magasztos Allah előtt borulsz le. A hit tehát a kapcsolat Istennel.

Allah próbára tesz minket, hogyan viselkedünk mi magunktól, hogyan hozunk döntéseket anélkül hogy látnánk Őt. Allah mindent hall és tud. Ha felfedné magát előttünk, akkor az is nyílvánvalóvá válna számunkra hogy minden tettünkről tudomást szerez majd. Ez így nem lenne már próbatétel.

"Többször is olvastam más kérdéseknél hogy Isten nem tesz meg dolgokat mert azzal megsértené a szabad akaratot. Szerintem az irány mutatás is egy ilyen dolog. Akkor is ha kérjük szerintem azzal hogy ha belepiszkál a világba azzal ártana a szabad akaratnak. Főleg mert ha valakinek irányt mutat az másokra is hatással lesz. Akik azonban nem kérték. Így azoknak a döntéseit is befolyásolta akik nem akarták."

Huhh hát van különbség az Iszlám világképe és azokéi között akik ilyesmiket írtak... :D

Allah teremtett MINDENT. A teret és az időt is. Már előre elrendelte mi fog történni a jövőben, szinte semmisem történik az univerzumban az Ő akarata nélkül.

Mondok egy példát: 3 év múlva le fog esni egy kőszikla egy hegyről. Allah ezt már tudja és el is rendelte ezt a dolgot, a kőszikla pusztán az Ő akaratának megfelelően fog elmozdulni a hegyről !

"Nála vannak a rejtett dolgok kulcsai. Rajta kívül senki nem tudja azokat. Ő tudja, mi van a szárazföldön és a tengerben. Még egy levél sem hullik le anélkül, hogy Ő ne tudna róla. És nincs egy mag sem a föld homályában, és nincs semmi, ami nedves, és semmi, ami száraz, hogy ne lenne [följegyezve] egy nyilvánvaló Írásban.”

Korán 6. Szúra 59.

Szabad akaratot csupán abban kaptál, hogy arról hozz döntéseket ami befolyásolja majd a túlvilági létedet. De a szabad akaratod is Allah akaratának megfelelően van, hiszen ezt Ő akarta így.

"Nem ismerem pontosan a te vallásodat. Nálatok is van valamilyen pokol?"

Igen és a hitetlenek bizony a Tűzbe kerülnek majd.

Ha valamire nem válaszoltam, akkor nyugodtan veheted úgy, hogy nem is annyira tudok, hiszen véges a tudásom.

2022. márc. 22. 20:45
 84/196 anonim ***** válasza:
69%

Kérdező

Ne reagálj a híd alat dolgozó provokátor válaszára.

Neki valamiért ez a fétishe.

Hagyjad figyelmen kívül és jelentsed.

(durva hogy volt olyan aki nem látta hogy ez csak egy provokáció és felpontozta)

2022. márc. 23. 07:04
 85/196 anonim ***** válasza:
52%

Nemcsak én mondom, hogy számonkérően gondolkozol, hanem az aki a rántotthusos példát hozta.

Nő jó, de tekintsük át milyen logika mentén nem, és mikor mutatta meg és hogyan magát Isten a Bibliában.

Istennek nem volt gond megmutatni magát Ádám és Évának, azonban mivel Isten tiltását nem vették komolyan ezért elfordult tőlük, és Isten helyébe a Tudás lépett.

Mózesnek az égő csipkebokorbol szólt és kérdésére megmutatta neki magát, de kijelentette soha senkinek nem mutatja meg magát.

Krisztus imádkozás s közben átváltozott megnyilt az ég megjelent Mózes is és egy szózat azt mondta Mózesnek Itt van a szeretett fiam őt hallgassátok.

Emiatt a keresztények Krisztust Isten Fiának nevezik és bőségesen bizonyította tettei el, hogy az.

Nekünk bőven elegendő Krisztus tanitása, nem kell hogy lássuk Istent, mert hisszük Krisztus minden tanítását és ami a legfontosabb feltámadásában is hiszünk, és a feltámadás utáni megjelenésében is hiszünk.

Sok ember azonban úgy vélekedik, ugyan én nem abban a generáció án élek, kétlem hogy egyáltalán élt Krisztus a cselekedetei mesék stb.

Ha az evangéliumokat elolvasod és tudsz következtetni közben, meg fogod érteni, hogy ha legalább Isten nem, de Isten Fia tényleg itt járt, megmutatta magát, elmagyarázta mi a jó, és tényleg azt mondta és tette amit leírta róla.

Ennyi nekünk éppen elég keresztényeknek, nem kell hogy ebben a világban Isten is megjelenjen, pláne Mózesnek azt ígérte senkinek sem fog megjelenni.

Jeleket viszont küld. Akinek van füle hallja meg.

2022. márc. 23. 08:09
 86/196 A kérdező kommentje:

85.

Értem hogy nem érted amit írok.

2022. márc. 23. 08:24
 87/196 anonim ***** válasza:
41%

"azonban mivel Isten tiltását nem vették komolyan ezért elfordult tőlük" -> Tőlük. Nem tőlünk.

Vagy Isten faj gyűlölő lett kettő hibája miatt?

"és bőségesen bizonyította tettei el, hogy az." -> Melyikkel? Az átverős színjátékával? Ha bedőlsz neki akkor valóbban így hiheted.

2022. márc. 23. 08:35
 88/196 anonim ***** válasza:
53%
A vallások az emberi agy szüleményei. Mind kitaláció.
2022. márc. 24. 00:18
 89/196 anonim ***** válasza:

Amennyiben az hogy az emberek hisznek-e vagy sem egy teszt. Akkor miért kapott mentességet ez a teszt alól több ember is?

Ennyire jelentéktelen lenne ez a teszt?

2022. márc. 24. 10:49
 90/196 anonim ***** válasza:

Kérdező ha jól értem akkor egy olyan világot képzelnél el ahol Isten közöttünk él és akár ő szabná meg a világban a törvényeket? Így csak az ő törvényei lennének a világban és az egyezményesen.

Közeledni pedig nem kéne hozzá hit által mert lehetne bárhol és bármikor közeledni felé aki akar.

Az kötelező lenne hogy kedveljük?

Felteszem egy ilyen világban egy jó Istent szeretnének az emberek de előfordulhat hogy valaki nem. De csak azért büntetni mert nem szeret valakit nem lenne túl jó dolog akkor sem ha Istenről van szó.

Valahogy így képzelted el a dolgot?

2022. márc. 24. 14:18
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!