A Korán szerint miért teremtett Allah gonoszságot?
"Tulajdonképpen egyszerre marhaságoztad le a saját állításodat, és hazudtad hogy én állítom azt, aminek pont az ellenkezőjét magyaráztam végig."
Ezt te írtad vagy nem?
"Persze, csak nem a szabad akaratot korlátozom, hanem a lehetőségeket, amik között szabadon választhatsz."
"Tehát akkor a te logikád alapján vagy a mennyben ott a rossz, mint választási lehetőség, de akkor a menny sem jó, vagy a mennyben már csak jó van, de akkor ott már nincs szabad akarat."
Nem az én logikámból nem következik ez, mert azt mondtam nem tudjuk milyen lesz a menny. Ez az univerzum elpusztul és egy másik világ lesz helyette más szabályokkal.
Ahhoz, hogy a rossz, a rossz dolgok és a rossz szándékok, a rosszra való hajlam létezzen - Allahnak ez MEG KELLETT TEREMTENIE.
Ha nem teremtette volna meg, akkor most mindez nem létezne, csak a jó.
Pont úgy, ahogy majd a mennyországban lesz.
TEHÁT akkor MIÉRT kellett ezeket megteremteni?
"Ezt te írtad vagy nem?
"Persze, csak nem a szabad akaratot korlátozom, hanem a lehetőségeket, amik között szabadon választhatsz."
Így van. És ez szintén pont az ellentéte annak, mint amit te akartál hazug módon a számba adni. Hisz pont azt írom le, hogy a lehetőségek korlátozásától a szabad akaratod ugyanúgy megmarad. Csak épp kevesebb lehetőségből választhatsz szabad akaratodból.
"Nem az én logikámból nem következik ez, mert azt mondtam nem tudjuk milyen lesz a menny. Ez az univerzum elpusztul és egy másik világ lesz helyette más szabályokkal."
Tehát akkor elismered, hogy tévedtél, és bár nem tudod, hogyan, de igenis létezhet egy olyan világ amiben csak jó van, és mégis szabad akaratod van?
"Mi az hogy nem létezik? Isten mindent megenged és így nem létezik vagy hogy gondolod?"
Mindent nem enged meg. Minden csak bizonyos korlátok között lehetséges, mert az univerzum törvényeit ember nem tudja áthágni, hiába akarná. Pl hiába szeretnék a fénysebesség százszorosával haladni, ezt Allah nem engedi meg, ha egyszer olyan törvényeket hozott amik ezt lehetetlenné teszik.
Szóval ha azt képes korlátozni Allah, milyen sebességgel haladhatok, akkor miért ne korlátozhatna ugyanígy bármi mást? A szabad akarat pedig egyszerűen a megadott korlátok között érvényesül. Ezen korlátok pedig egyszerűen úgy lesznek beállítva, hogy ahogyan pl nem létezik fénysebességnél gyorsabb haladás, ugyanúgy nem létezik pl gonoszság sem.
"Ahhoz, hogy a rossz, a rossz dolgok és a rossz szándékok, a rosszra való hajlam létezzen - Allahnak ez MEG KELLETT TEREMTENIE."
Amit rossznak nevezünk, az amit Allah megtiltott. A szabad akaratban pedig benne van hogy válaszhatod a rosszat is tehát amit te rossz szándéknak nvevezel az a szabad akarat része. Ha ez nem lenne benne akkor az egy korlátozott szabad akarat lenne.
"Pont úgy, ahogy majd a mennyországban lesz."
Honnan tudod hogy lesz a Mennyországban?
"Így van. És ez szintén pont az ellentéte annak, mint amit te akartál hazug módon a számba adni. Hisz pont azt írom le, hogy a lehetőségek korlátozásától a szabad akaratod ugyanúgy megmarad. Csak épp kevesebb lehetőségből választhatsz szabad akaratodból."
Ami korlátozott szabad akaratot jelent. Ha lenne 100 lehetőséged amiből választhatsz, de ebből elvennének 98-at, maradna 2 amiből választhatsz. Ez nyilván nem ugyanaz mintha 100 lehetőségből válszthatnál, tehát ez egy korlátozott szabad akarat.
"Tehát akkor elismered, hogy tévedtél, és bár nem tudod, hogyan, de igenis létezhet egy olyan világ amiben csak jó van, és mégis szabad akaratod van?"
Nem, továbbra sem tudom hogy milyen lesz a Mennyország. Lehet hogy egy angyal a kezdre csap ha rosszat akarsz tenni a mennyeben :) Hiába erőltetsz olyasmit ami nem lett számunkra pontosan kinyilatkoztatva.
"korlátozott szabad akarat lenne"
A szabad akaratod MINDENKÉPPEN korlátozott: hiszen nem akarhatsz olyat, amit nem ismersz.
Ráadásul ez igen erős korlát, hiszen nagyon-nagyon sok olyan dolog van, amit nem ismersz.
Ha pedig a rosszat nem ismernéd - AZÉRT, mert nem lenne megteremtve - az egészen pontosan ugyanilyen korlát lenne, amit te nem is hívsz korlátnak.
Tehát akkor miért is lett megteremtve a rossz?
"Szóval ha azt képes korlátozni Allah, milyen sebességgel haladhatok, akkor miért ne korlátozhatna ugyanígy bármi mást? A szabad akarat pedig egyszerűen a megadott korlátok között érvényesül. Ezen korlátok pedig egyszerűen úgy lesznek beállítva, hogy ahogyan pl nem létezik fénysebességnél gyorsabb haladás, ugyanúgy nem létezik pl gonoszság sem."
Ahogy írtad a szabad akart így korlátok között érvényesülne tehát csak korlátozott szabad akarat lenne.
"Ami korlátozott szabad akaratot jelent. Ha lenne 100 lehetőséged amiből választhatsz, de ebből elvennének 98-at, maradna 2 amiből választhatsz. Ez nyilván nem ugyanaz mintha 100 lehetőségből válszthatnál, tehát ez egy korlátozott szabad akarat."
Nem, ez csak korlátozott számú lehetőség. De a szabad akaratodat semmi nem korlátozza. Ha két lehetőséged van, abból is szabad akarattal tudsz választani.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!