A Korán szerint miért teremtett Allah gonoszságot?
"Persze, csak nem a szabad akaratot korlátozom, hanem a lehetőségeket, amik között szabadon választhatsz."
Ha a lehetőségeket korlátozod akkor azzal a szabad akaratot korlátozod.
"Épp ez a baj. Minek teremt egy isten direkt olyan lehetőségeket is, amik rosszak?"
Ezt nevezzük szabad akaratnak. Szabadon dönthetsz. Isten nem mondja azt hogy a rosszat válszd. Pont azt mondja hogy a jót válaszd. Ha mindenki betartaná nem történne semmi rossz.
Nem, ez sajnos nem stimmel.
Egy gondos, jó isten egyszerűen nem teremt rosszat.
Ezt sehogy se lehet kimagyarázni.
Természetesen a szabad akaratot a több választási lehetőség biztosítani tudja. Nem kell hozzá gonoszság.
Hogy miért?
Nos: a mennyországban létezik gonoszság?
"Nos, akkor olyan világot kellett volna teremteni, ahol senki nem tud semmiféle rosszról."
Ha nem tudsz róla attól még létezik, és mondjuk holnap megtudod és onnantól választhatod, szóval ez semmibn sem lett volna más. Ahhoz hogy ne válaszd a rosszat, ki kell venni a lehetőségek közül, hogy sosem válaszhasd, de ez a szabad akarat korlátozás.
"A mi világunkban még az egyszerűbb élőlények is ismerik a rosszat. A majom is, de még a kutya is."
Ezt nem tudom honnan veszed. Az élőlények ösztönösen cselekednek. Egy kutyának megtaníthatod mit tegyen vagy mit ne tegyen de nem fogja tudni eldönteni hogy az jó vagy nem jó.
"Szóval: miért?"
A kérdés az mi a problémád a szabad akarattal, és miért választod a rosszat, ha nem szertnéd hogy létezzen a rossz?
Ha SENKI nem tudja, akkor valószínűleg nem is fogja megtudni. Ez már csak Allahon múlik.
De még egyszer kérdezem: a mennyországban van rossz? LEHET ott rossz?
És szabad akarat?
"Egy gondos, jó isten egyszerűen nem teremt rosszat."
Te magad teremted a gonoszságot, nem Isten. Ha minden ember a jót választaná, létezne gonoszság ?
"Ezt sehogy se lehet kimagyarázni."
Neked kellene kimagyaráznod hogy miért választod a rosszat.
"Nos: a mennyországban létezik gonoszság?"
Hogy a Mennyországban pontosan hogy lesz, nem tudjuk. Senki nem járt még ott. Azt viszont tudjuk hogy itt sem létezne gonoszság ha nem választanánk azt.
Az ember továbbra sem tud teremteni. Még a sátán se tud, pedig neki nagyobb hatalma van.
A gonoszságot - ÉS a motivációt is rá - Allah teremtette.
Kérlek, te se írjál Istent, mert az a keresztényeké. TUDOM, hogy a szó ugyanazt jelenti, de mégis meg kell különböztetni.
"Neked kellene kimagyaráznod hogy miért választod a rosszat."
Általában nem szoktam.
Viszont miért kapott sok ember KOMOLY motivációt is a rosszra?
Miért rossz a természete? Azt nem ő választotta magának!
Ezt is Allah döntötte el így!
Tehát akkor te fenntartod, hogy a mennyországban is létezhet gonoszság.
Mondjuk ez így elég érdekes. Akkor igazából a mennyországból is lehet pokol, ha nem vigyáznak rá?
"Az ember továbbra sem tud teremteni. Még a sátán se tud, pedig neki nagyobb hatalma van."
A Sátánnak nincs semmiféle hatalma. A rosszra próbál rávenni, de az ember az aki ezt választja. Ha minden ember a jót választaná lenne gonoszság? Nem lenne. Azért van gonoszság mert azt választja. Akkor ki hozza létre a gonoszságot?
"Általában nem szoktam."
De néha mégis szoktad. Miért választod azt?
"Viszont miért kapott sok ember KOMOLY motivációt is a rosszra?
Miért rossz a természete? Azt nem ő választotta magának!"
A jóra viszont milliószor nagyobb motivációt kapott minden ember. Le van írva milliószor hogy a jót válaszad, le van írva hogy hatalmas jutalmat kapsz ha a jót választod, büntést ha a rosszat és a lelkiismereted is folyamatosan figyelmeztet hogy a jót válaszd. Plusz ezek alapján a józan ész is azt diktálja hogy a jót kell választani. Szóval ha valakinek rossz a természete akkor az azért van mert azt választotta.
"Tehát akkor te fenntartod, hogy a mennyországban is létezhet gonoszság.
Mondjuk ez így elég érdekes. Akkor igazából a mennyországból is lehet pokol, ha nem vigyáznak rá? "
Nem, ilyet nem mondtam. Azt írtam nem tudjuk pontosan milyen lesz, mert senki nem járt még ott. Ami biztos hogy ez a világ meg fog semmisülni és egy új világ lesz helyette más szabályok szerint.
"Ha a lehetőségeket korlátozod akkor azzal a szabad akaratot korlátozod."
Szerinted ha én most úgy döntenék hogy 8 méteres óriás akarok lenni, de nem tudok, akkor a lehetőségem van korlátozva vagy a szabad akaratom?
"Ami biztos hogy ez a világ meg fog semmisülni és egy új világ lesz helyette más szabályok szerint."
Ha Allah tud más szabályokat teremteni, amik garantálják a jót, akkor ide miért reremtett olyan szabályokat, amik ennyi rosszhoz vezetnek?
"Szerinted ha én most úgy döntenék hogy 8 méteres óriás akarok lenni, de nem tudok, akkor a lehetőségem van korlátozva vagy a szabad akaratom?"
Választhatod hogy 8 méteres óriás leszel, ami vagy össze jön vagy nem. Ha viszont kiveszed a rossz lehetőségeket akkor soha nem választhatod.
"Ha Allah tud más szabályokat teremteni, amik garantálják a jót, akkor ide miért reremtett olyan szabályokat, amik ennyi rosszhoz vezetnek? "
Azt kellene megértened hogy nem a szabályok vezetnek a rosszhoz, hanem az emberek választják a rosszat. Lenne gonoszság ha egyetlen ember sem választaná a rosszat? Nem lenne. Akkor mi a kérdés?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!