Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Korán szerint miért teremtet...

A Korán szerint miért teremtett Allah gonoszságot?

Figyelt kérdés
Miért volt szükség nála primitívebb lények megteremtésére?

2021. szept. 23. 20:31
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/191 anonim ***** válasza:
100%

"Azt tudjuk hogy jó lesz, a pokolban pedig rossz. Ez már bőven elég információ"

Biztos ez? Ugysnis itt épp azt igyekszel elhitetni velünk hogy a szabad akaratból következik a rossz. Azaz ha tudod hogy a mennyben jó lesz, az a saját logikád alapján azt kell jelentse hogy ott az emberek csak szabad akaratuktól fosztott biorobotként élhetnek. Neked ez annyira jónak tűnik?

"És most a szabad akaratról beszélünk nem a lehetőségeidről"

Helyesebben arról, hogy te a kettőt egybemostad. Én pedig ezt cáfoltam. Hisz most is rengeteg dolog van ami nem létezik választható lehetőségként. Tehát vagy eleve korlátozott a szabad akaratod már most is, vagy egyes lehetőségek hiánya nem befolyásolja az akarat szabadságát.

2021. szept. 24. 14:23
 42/191 anonim ***** válasza:
0%

"Ha Allah CSAK ezt az 5000 JÓ lehetőséget teremtette volna meg, és teszi elérhetővé - az mennyiben lenne korlátozás(?) az őseink 100 lehetőségével szemben, amelyikből ugye 50-et nem is szabad választani?"

Mi az hogy 50 jó meg 5000 jó? :) És ugyanez rosszban? Ma többféleképpen tudsz ellopni valamit vagy mi? :) Az ugyanúgy lopás marad.

2021. szept. 24. 22:02
 43/191 anonim ***** válasza:
100%

Megpróbálnál esetleg a kérdésre válaszolni?

Gondolom, te is tudod, hogy az életben ma sokkal több lehetőségünk van. Régen ott volt mondjuk a kecske, meg az ásó.

Ma ott van százféle dolog, ami az életed segíti, a sok tanulási lehetőség, a gyógyszerek, a tudomány, a könyvek, a stb. stb.

Mind egy-egy lehetőség, amit választhatsz a szabad akaratoddal, hogy alakítsa az életed.

2021. szept. 24. 22:14
 44/191 anonim ***** válasza:
0%

"Biztos ez? Ugysnis itt épp azt igyekszel elhitetni velünk hogy a szabad akaratból következik a rossz."

Egyáltalán nem ezt írtam :) Azt mondtam ha minden ember a jót választaná akkor nem lenne gonoszság. Pont hogy nem a szabad akaratból következik a rossz hanem abból hogy az emberek a rossz mellett döntenek.

"Azaz ha tudod hogy a mennyben jó lesz, az a saját logikád alapján azt kell jelentse hogy ott az emberek csak szabad akaratuktól fosztott biorobotként élhetnek."

Nem, az én logikámból nem ez következik mert azt mondtam nem tudjuk pontosan hogy mi lesz a mennyben.

"Neked ez annyira jónak tűnik?"

Ez neked tűnik jónak nem nekem. Te kérdezed folyamatosan azt hogy Isten miért nem a szabad akaratuktól megfosztott biorobotként teremtette meg az embert. Meg hogy milyen jó lenne szabad akarattól megfosztott robotként élni mert nem választhatod a rosszat.

"Helyesebben arról, hogy te a kettőt egybemostad. Én pedig ezt cáfoltam. Hisz most is rengeteg dolog van ami nem létezik választható lehetőségként. Tehát vagy eleve korlátozott a szabad akaratod már most is, vagy egyes lehetőségek hiánya nem befolyásolja az akarat szabadságát."

Te mosed egybe a kettőt nem én. Nálad a lehetőség hiánya egyenlő a szabad akarat hiányával, ami marhaság. Ez olyan mintha azt mondanád a mozgássérültnek korlátozott a szabad akarata mert nem tud felgyalogolni a lépcsőn. Bármikor dönthet úgy hogy felgyalogol és ha beszerez műlábakat meg is tudja tenni.

2021. szept. 24. 22:18
 45/191 anonim ***** válasza:

"Azt mondtam ha minden ember a jót választaná akkor nem lenne gonoszság."

Meg azt is, hogy ha nem létezik lehetőségként a rossz, akkor az nem szabad akarat.

6. komment

"Nálad a lehetőség hiánya egyenlő a szabad akarat hiányával, ami marhaság"

Ilyesmit te állítottál (21. komment), én pedig épp ezt cáfoltam a hozzászólásaimban.

Azért az már nagyon gáz amikor a saját állításaidat hazudtolod meg és tagadod le...

2021. szept. 24. 22:24
 46/191 anonim ***** válasza:
0%

"Meg azt is, hogy ha nem létezik lehetőségként a rossz, akkor az nem szabad akarat.

6. komment"

Igen, ezt mondtam eddig is. Ha nem válszthatod a rosszat akkor az a szabad akarat korlázozása, és azt is mondtam a 6. kommentben hogy ha mindenki betartaná amit Allah elvár nem létezne rossz sem, úgy hogy közben van szabad akaratod, tehát nem a szabad akaratból következik a rossz.

"Ilyesmit te állítottál (21. komment), én pedig épp ezt cáfoltam a hozzászólásaimban."

Te mostad egybe a kettőt. Ezt írtad:

"Persze, csak nem a szabad akaratot korlátozom, hanem a lehetőségeket, amik között szabadon választhatsz."

Nálad ezek alapján rosszat vagy jót választani az lehetőség. Szabad akarat az hogy úgy döntesz felmész a lépcsön, de ha mozgássérült vagy akkor nincs nincs leehtőséged rá, ha egészségse vagy akkor meg van rá lehetőséged.

"Azért az már nagyon gáz amikor a saját állításaidat hazudtolod meg és tagadod le..."

Az a gáz hogy a saját marahságaidat probálod rámhúzni. Ez egy keresztény szokás mert keresztények próbálják a saját vallásuk borzalmait az iszlámra ráhúzni.

2021. szept. 24. 22:57
 47/191 anonim ***** válasza:
94%

"Ha nem válszthatod a rosszat akkor az a szabad akarat korlázozása"

Választhatod, korlátozása.

Igen.

Azért, mert ilyenkor ISMERED a rosszat, de MEG VAN TILTVA neked, hogy azt válaszd. Ez VALÓBAN korlátozza a szabad akaratod.

De ha NEM IS LÉTEZIK a rossz - az már nem korlátozza a szabad akaratot.

Mint ahogy azt sem veszed korlátozásnak, ha 5 millió olyan dolgot nem tudsz választani, amit nem is ismersz.

2021. szept. 24. 23:43
 48/191 anonim ***** válasza:
94%

Akkor nézzük így!

Te: "Ha a lehetőségeket korlátozod akkor azzal a szabad akaratot korlátozod."

Én: "Nem, akkor a lehetőségeim vannak korlátozva. Pont ezt magyarázom, hogy ettől a szabad akaratom még megvan."

Szerinted én: "Nálad a lehetőség hiánya egyenlő a szabad akarat hiányával, ami marhaság."

Tulajdonképpen egyszerre marhaságoztad le a saját állításodat, és hazudtad hogy én állítom azt, aminek pont az ellenkezőjét magyaráztam végig.

2021. szept. 25. 06:28
 49/191 anonim ***** válasza:
94%

"Igen, ezt mondtam eddig is. Ha nem válszthatod a rosszat akkor az a szabad akarat korlázozása"

Tehát akkor a te logikád alapján vagy a mennyben ott a rossz, mint választási lehetőség, de akkor a menny sem jó, vagy a mennyben már csak jó van, de akkor ott már nincs szabad akarat.

2021. szept. 25. 06:30
 50/191 anonim ***** válasza:
50%

"De ha NEM IS LÉTEZIK a rossz - az már nem korlátozza a szabad akaratot."

Mi az hogy nem létezik? Isten mindent megenged és így nem létezik vagy hogy gondolod?

2021. szept. 25. 16:47
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!