A Korán szerint miért teremtett Allah gonoszságot?
Leírtam egy példán keresztül. Hogy tételesen nem sorolok fel minden lehetséges bűnt és minden lehetséges okot ami ezekhez vezet, hát, nem gondoltam hogy számodra ekkora értelmezési nehézséget fog okozni...
"Emberi ésszel ez elképzelhető, de ahogy mondtam ez nem szüntetné meg a rosszt,"
És úgy már nem menne Allahnak, hogy alapból semmit nem teremt ami rosszhoz vezet?
"mert nem önmagában a motiváció okozza a rosszat"
Nem, sokminden együttese okozza. De a motiváció IS kell hozzá, hiszen minden ember minden döntése mögött áll valamilyen motiváció.
Vagyis ha csak az összes bűnre motiváló tényezőt kivennéd a képletből, azzal már megszűnne a rossz.
Nem azt kértem hogy az okokat sorold fel hanem hogy írd le a mi világunkban milyen lenne szerinted az hogy a rossz nincs megteremtve?
"És úgy már nem menne Allahnak, hogy alapból semmit nem teremt ami rosszhoz vezet?"
Ez így nagyon általános. Kb bármi vezethet rosszhoz. Akkor Allah ne teremtsen semmit? :)
"Nem, sokminden együttese okozza. De a motiváció IS kell hozzá, hiszen minden ember minden döntése mögött áll valamilyen motiváció.
Vagyis ha csak az összes bűnre motiváló tényezőt kivennéd a képletből, azzal már megszűnne a rossz."
Egyrészt kb bármi motiválhat a bűnre, másrészt meg ha semmi nem motivál akkor is marad a rossz mert motiváció nélkül is el lehet követni rosszat.
"kb semmi nem maradna a világból"
Akkor ez a világ nem lett jóra tervezve.
Egy jóra tervezett világban csak jó van, és ez a világ kiválóan működik így is.
Lásd pl: a mennyország.
"Akkor ez a világ nem lett jóra tervezve."
Ha szabad akaratából mindenki úgy döntene hogy nem tesz rosszat és nem is akar rosszat tenni akkor lenne rossz?
"Egy jóra tervezett világban csak jó van, és ez a világ kiválóan működik így is.
Lásd pl: a mennyország."
Honnan tudod hogy a mennyországban mi lesz pontosan?
Egy biztos: a mennyország jó lesz.
GARANTÁLTAN jó lesz. SOHA, SEMMIKOR, SEHOL nem fordulhat olyan elő, hogy rossz lesz.
Még egy egészen picikét SEM. Sem motiváció nem lesz ott a rosszra, sem lehetőség.
Na, PONTOSAN ezt a világot kellett volna elsőre ÍGY megteremteni. És, amint látod: MEGTEREMTHETŐ így is a világ.
Tehát akkor miért is nem ezzel kezdték?
"Értem mit állítasz csak éppen nem igaz."
Dehogynem, csak nem gondoltad végig. Én sosem állítottam, hogy a motiváció önmagában okoz minden döntést. Hanem hogy motiváció nélkül nincsen döntés.
Vagyis hiába lenne minden más körülmény adott egy bűn elkövetéséhez, ha az embert semmi nem motiválná hogy elkövesse a bűnt, nem is tenné meg. Vagyis elég ha ezt az egy dolgot kiveszed a képletból, a bűnös motivációkat, és nem is lesz bűn.
"Ha pedig azt mondod kivennél mindent ami a bűnökhöz vezet akkor kb semmi nem maradna a világból"
Ez pedig csak arra mutat, mennyire rossz ez a világ, ha a bűnre motiváló dolgok nélkül szinte semmi nem maradna belőle.
"Na, PONTOSAN ezt a világot kellett volna elsőre ÍGY megteremteni. És, amint látod: MEGTEREMTHETŐ így is a világ."
Honnan tudod hogy milyen lesz a mennyország pontosan?
EZ megint csak mellébeszélés.
NEM tudom, pontosan milyen lesz.
DE az viszont biztos, amit leírtam róla.
TEHÁT akkor miért nem ez lett megteremtve elsőre?
Végre egyszer megpróbálnál kifogások gyártása helyett válaszolni a kérdésre?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!