Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Korán szerint miért teremtet...

A Korán szerint miért teremtett Allah gonoszságot?

Figyelt kérdés
Miért volt szükség nála primitívebb lények megteremtésére?

2021. szept. 23. 20:31
❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯
 101/191 anonim ***** válasza:
48%

"Dehogynem, csak nem gondoltad végig. Én sosem állítottam, hogy a motiváció önmagában okoz minden döntést. Hanem hogy motiváció nélkül nincsen döntés."

Miért ne lehetne? Ha valakinél mindennapi rutinná válik a bűn elkövetése akkor nem kell motiváció hozzá.

"Ez pedig csak arra mutat, mennyire rossz ez a világ, ha a bűnre motiváló dolgok nélkül szinte semmi nem maradna belőle."

Az ami a bűnre motivál ugyanakkor lehet hogy a jóra is motivál. Ez egyénenként egyébként változó is, lényeg az hogy a te döntéseden múlik bűnt követsz el vagy nem.

"Vagyis hiába lenne minden más körülmény adott egy bűn elkövetéséhez, ha az embert semmi nem motiválná hogy elkövesse a bűnt, nem is tenné meg. Vagyis elég ha ezt az egy dolgot kiveszed a képletból, a bűnös motivációkat, és nem is lesz bűn."

Pont erre írtam hogy nem igaz. Sok embernek van motivációja arra hogy bűnt kövessen el, mégsem teszi.

2021. szept. 30. 11:21
 102/191 anonim ***** válasza:
100%

"Miért ne lehetne? Ha valakinél mindennapi rutinná válik a bűn elkövetése akkor nem kell motiváció hozzá."

A megszokás is egyfajta motiváció.

"Sok embernek van motivációja arra hogy bűnt kövessen el, mégsem teszi."

Mert a motiváció önmagában nem elég. De a motiváció is kell hozzá. Vagyis motiváció nélkül nem történik meg.

"Az ami a bűnre motivál ugyanakkor lehet hogy a jóra is motivál"

Azt akarod mondani, hogy Allah ne lett volna képes olyat teremteni, ami csak jóra motivál?

2021. szept. 30. 11:25
 103/191 anonim ***** válasza:
100%

"Honnan tudod hogy milyen lesz a mennyország pontosan?"

Egyébként pont te mondtad, hogy annyit tudni csak róla, hogy jó lesz.

Akkor miért csak a mennyország lesz jó, ez a világ miért nem?

2021. szept. 30. 11:28
 104/191 anonim ***** válasza:
48%

"A megszokás is egyfajta motiváció."

A megszokás nem motiváció. Pont az ellenkezője :) Aki megszokásból tesz valamit pont hogy nem veszi figyelembe a külső belső ingereket.

"Mert a motiváció önmagában nem elég. De a motiváció is kell hozzá. Vagyis motiváció nélkül nem történik meg."

Motiváció nélkül is megtörténhet ahogy azt kifejtettem vagy lehet akkor sem történik meg ha van motiváció. A te egyéni döntésed hogy rosszat teszel vagy nem.

"Azt akarod mondani, hogy Allah ne lett volna képes olyat teremteni, ami csak jóra motivál?"

A te döntésed az hogy valamit jóra használsz vagy rossza. Ez a lényege a szabad akaratnak.

2021. szept. 30. 13:03
 105/191 anonim ***** válasza:

"Egyébként pont te mondtad, hogy annyit tudni csak róla, hogy jó lesz.Akkor miért csak a mennyország lesz jó, ez a világ miért nem?"

Igen, de azt is írtam nem tudjuk pontosan mit jelent. Nem ismerjük a részleteket. Ez a világ is lehetne jó ha senki nem tenne rosszat.

2021. szept. 30. 13:05
 106/191 anonim ***** válasza:
100%

Lol, mert a megszokás nem egy belső inger, mi?

Látom megzavart nagyon ez a motiváció szó. Akkor úgy mondom, hogy minden kiváltó ok, ösztönző erő, befolyásoló tényező, stb, ami valamilyen cselekedethez vezet.

Na ezekből nem kellene egyetlen olyat sem megteremteni, ami bűnös döntéseket eredményez, és kész is van a jó világ.

2021. szept. 30. 13:19
 107/191 anonim ***** válasza:
100%

"Igen, de azt is írtam nem tudjuk pontosan mit jelent. Nem ismerjük a részleteket. Ez a világ is lehetne jó ha senki nem tenne rosszat."

Ha szerinted csak a szabad akarat nélkül érhető el, hogy senki ne tegyen rosszat, akkor a mennyország csak akkor lehet jó, ha ott mindenki szabad akarat nélküli biorobot lesz. Nekem ez annyira nem tűnik mennyeinek...

2021. szept. 30. 13:21
 108/191 anonim ***** válasza:

"Lol, mert a megszokás nem egy belső inger, mi?"

Hát nem. Ha megszokásból cselekszel, pont azt jelenti hogy nem külső vagy belső ingerek alapján teszed.

"Látom megzavart nagyon ez a motiváció szó. Akkor úgy mondom, hogy minden kiváltó ok, ösztönző erő, befolyásoló tényező, stb, ami valamilyen cselekedethez vezet.

Na ezekből nem kellene egyetlen olyat sem megteremteni, ami bűnös döntéseket eredményez, és kész is van a jó világ."

Hiába fogalmazod át ha ugyanazt mondod mert nem változtat. Ha ezek nincsenek még ugyanúgy elkövetheted a rosszat, legfeljebb ritkábban fordul elő. Ezek csak növelik benned a hajlandóságot a rossz elkövetésére.

"Ha szerinted csak a szabad akarat nélkül érhető el, hogy senki ne tegyen rosszat, akkor a mennyország csak akkor lehet jó, ha ott mindenki szabad akarat nélküli biorobot lesz. Nekem ez annyira nem tűnik mennyeinek..."

Kérdeztem hogy a mi világunkban milyen lenne szerinted az hogy a rossz nincs megteremtve és közben van szabad akaratunk, amit nem tudtál megfogalmazni. Azt pedig nem tudom hogy a mennyországban mi hogy lesz, mert az egy másik világ más vélhetően más logika szerint.

2021. szept. 30. 13:45
 109/191 anonim ***** válasza:
100%

"Ha ezek nincsenek még ugyanúgy elkövetheted a rosszat"

Igen, elviekben elkövetheted. Csak épp a gyakorlatban nem fogod soha, ha egyszer semmi nem létezik, ami előidéz egy bűnös döntést.

"Kérdeztem hogy a mi világunkban milyen lenne szerinted az hogy a rossz nincs megteremtve és közben van szabad akaratunk, amit nem tudtál megfogalmazni. "

Csak kb egy tucatszor írtam le, hogy ez egy olyan világ lenne, ahol minden választási lehetőség jó.

"Azt pedig nem tudom hogy a mennyországban mi hogy lesz, mert az egy másik világ más vélhetően más logika szerint."

Tehát ez a világ lett direkt olyan logikával megteremtve, hogy rosszhoz vezessen?

2021. szept. 30. 14:29
 110/191 anonim ***** válasza:

"Igen, elviekben elkövetheted. Csak épp a gyakorlatban nem fogod soha, ha egyszer semmi nem létezik, ami előidéz egy bűnös döntést."

Te idézed elő a bűnös döntést mert szabad akaratodból ezt választod.

"Csak kb egy tucatszor írtam le, hogy ez egy olyan világ lenne, ahol minden választási lehetőség jó."

De ez így semmi. A mi világunkban hogy képzeljük el hogy minden választási lehetőség jó?

"Tehát ez a világ lett direkt olyan logikával megteremtve, hogy rosszhoz vezessen?"

Nem. Ez a világ úgy lett megteremtve hogy választhatod a rosszat de meg lett mondva hogy ne tedd.

2021. okt. 1. 10:32
❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!