A Korán szerint miért teremtett Allah gonoszságot?
"Nem, továbbra sem tudom hogy milyen lesz a Mennyország. "
Akkor mi alapján utasítod el az elképzelést, hogy a mennyországban egyszerre létezhet csak jó, és szabad akarat?
Tán úgy gondolod, hogy Allah nem lenne képes ilyet teremteni?
"Ahogy írtad a szabad akart így korlátok között érvényesülne tehát csak korlátozott szabad akarat lenne."
Akkor most is csak korlátozott szabad akaratod van, hisz most is korlátozza az összes létező fizikai, kémiai, stb törvény a lehetőségeidet.
"úgy gondolod, hogy Allah nem lenne képes ilyet teremteni?"
Ha képes rá, akkor MOST ez a világ miért nem ilyen?
"most is korlátozza az összes létező fizikai, kémiai, stb törvény a lehetőségeidet"
Mármint az akaratodat IS!
"Mármint az akaratodat IS!"
Az akaratomat nem, akarni akarhatok én bármit. Csak épp adott esetben nem létezik olyan választási lehetőség, amivel elérhető lenne, amit akarok.
"Nem, ez csak korlátozott számú lehetőség. De a szabad akaratodat semmi nem korlátozza. Ha két lehetőséged van, abból is szabad akarattal tudsz választani."
Ez komoly? :) Ha választhatnál 100 féle termékből a boltban de én azt mondom te csak 2 féléből választhatsz azzal nem korlátozom a szabad akaratodat? :)
"Akkor mi alapján utasítod el az elképzelést, hogy a mennyországban egyszerre létezhet csak jó, és szabad akarat?
Tán úgy gondolod, hogy Allah nem lenne képes ilyet teremteni?"
Ha egyszer nem tudjuk milyen lesz a Mennyország, akkor nem mondhatom hogy ilyen lesz vagy olyan. Azt tudjuk hogy lesz egy újabb teremtés és lehet teljesen más szabályok szerint amiket jelenleg nem is érthetünk.
"Akkor most is csak korlátozott szabad akaratod van, hisz most is korlátozza az összes létező fizikai, kémiai, stb törvény a lehetőségeidet."
A lehetőségeid korlátozása nem ugyanaz mint a szabad akaratod korlátozása. Dönthetsz úgy hogy gyorsabban utazol a fénysebességnél, az már más kérdés hogy meg is tudod-e valósítani.
"Ha választhatnál 100 féle termékből a boltban de én azt mondom te csak 2 féléből választhatsz azzal nem korlátozom a szabad akaratodat?"
Ha ott van a 100 termék, csak te nem engedsz ebből csak kettőt, azzal természetesen korlátozod az akaratomat. De ha eleve nem is létezik csak 2, akkor a választási lehetőségeim vannak korlátozva, a szabad akaratom viszont nincs.
"Ha egyszer nem tudjuk milyen lesz a Mennyország, akkor nem mondhatom hogy ilyen lesz vagy olyan."
De akkor azt sem, hogy nem lesz ilyen vagy olyan. Tehát miért is ne lehetne, hogy te tévedtél, és a mennyországban úgy lesz szabad akarat, hogy közben semmi rossz nem fog létezni?
" lehetőségeid korlátozása nem ugyanaz mint a szabad akaratod korlátozása."
Persze hogy nem, én pontosan ezt magyaráztam eddig is. Te voltál aki eddig azon erősködtél, hogy a lehetőségek korlátozásával a szabad akaratod is korlátozott.
Akkor beláttad, hogy igazam volt?
"Ha ott van a 100 termék, csak te nem engedsz ebből csak kettőt, azzal természetesen korlátozod az akaratomat. De ha eleve nem is létezik csak 2, akkor a választási lehetőségeim vannak korlátozva, a szabad akaratom viszont nincs."
Ha eleve nem is létezik csak 2 akkor a gyakorlatban ez azt jelenti úgy vagy programozva hogy semmi rosszat ne tegyél. Ez a szabad akarat korlátozása.
"De akkor azt sem, hogy nem lesz ilyen vagy olyan. Tehát miért is ne lehetne, hogy te tévedtél, és a mennyországban úgy lesz szabad akarat, hogy közben semmi rossz nem fog létezni?"
Mert ez csak találgatás volna egy olyan világról amit lehet most nem is értünk. Meg akkor miért ne lehetne hogy egy angyal csap a kezedre ha rosszat akarsz tenni? Meg ugye azt ne felejtsük el hogy a Mennyország egy jutalom azoknak akik kiérdemlik, probáratenni meg csak azt lehet akinek szabad akarata van.
"Persze hogy nem, én pontosan ezt magyaráztam eddig is. Te voltál aki eddig azon erősködtél, hogy a lehetőségek korlátozásával a szabad akaratod is korlátozott. "
"Persze hogy nem, én pontosan ezt magyaráztam eddig is. Te voltál aki eddig azon erősködtél, hogy a lehetőségek korlátozásával a szabad akaratod is korlátozott.
Akkor beláttad, hogy igazam volt?"
Akkor lehet te értettél félre engem vagy én téged. Ha nincs lehetőséged a fénysebességnél gyorsabban utazni az nem a szabad akaratod korlátozása. Dönthetsz így és vagy sikerül vagy nem. Ezt mondtam végig.
"Ha eleve nem is létezik csak 2 akkor a gyakorlatban ez azt jelenti úgy vagy programozva hogy semmi rosszat ne tegyél. "
Nem. Az jelentené ezt a gyakorlatban, ha ott lenne előtted a 100 féle lehetőség, de te csak 2 közül vagy képes választani, mert úgy vagy programozva.
Viszont lehetsz úgy programozva, hogy akár egymillió lehetőségből is képes legyél választani, ha közben csak 2 opció létezik, akkor abból tudsz választani. De a programodat közben nem lett korlátozva.
"Mert ez csak találgatás volna egy olyan világról amit lehet most nem is értünk."
Attól még lehet igaz.
"Ha nincs lehetőséged a fénysebességnél gyorsabban utazni az nem a szabad akaratod korlátozása. "
Nem hát, hanem a lehetőségeidé. Mert akarni akarhatod, csak épp választási lehetőséged nem létezik, hogy elérhesd.
Na most ha az nem a szabad akarat korlátozása, hogy lehetetlen ilyen gyorsan haladni, akkor az sem a szabad akarat korlátozása, ha bármi rosszat tenni is ugyanígy lehetetlen.
"Nem. Az jelentené ezt a gyakorlatban, ha ott lenne előtted a 100 féle lehetőség, de te csak 2 közül vagy képes választani, mert úgy vagy programozva."
És ha ott lenne előtted a 100 féle lehetőség, de te csak 2 közül vagy képes választani, mert úgy vagy programozva az nem a szabad akarat korlátozása?
"Attól még lehet igaz."
És az miért nem lehet hogy a Menyországban egy angyal rácsap a kezedre ha rosszat akarsz tenni?
"Na most ha az nem a szabad akarat korlátozása, hogy lehetetlen ilyen gyorsan haladni, akkor az sem a szabad akarat korlátozása, ha bármi rosszat tenni is ugyanígy lehetetlen."
Nem ugyanaz a kettől. Te dönthetsz úgy hogy a fénysebességnél gyorsabban utazol. Aztán vagy megvalósítod vagy nem. Ha dönthetsz úgy hogy rosszat teszel de nem tudod kivitelezni már az is rossz tett. Ha viszont úgy vagy programozva hogy sosem tegyél rosszat az meg a szabad akarat korlátozása.
"És ha ott lenne előtted a 100 féle lehetőség, de te csak 2 közül vagy képes választani, mert úgy vagy programozva az nem a szabad akarat korlátozása?"
De, csak épp itt se én, se a többiek nem erről beszéltek. Hanem hogy ami rossz, annak eleve nem szabadna léteznie lehetőségként. És az akkor úgy már nem a szabad akarat korlátozása, hisz nem korlátozzák az embert hogy ne tudjon választani valamit, ami létezik mint lehetőség, hanem hogy eleve ne létezzen lehetőségként az adott dolog, és akkor nincs miért korlátozni a szabad akaratot is.
"És az miért nem lehet hogy a Menyországban egy angyal rácsap a kezedre ha rosszat akarsz tenni?"
Lehetni akár az is lehet, bár szerintem egy jó világ nem attól lenne jó, hogy rácsapnak a kezedre ha rosszat akarsz tenni, hanem eleve nem létezik rossz, így soha nem lesz miért rácsapni senki kezére.
"Te dönthetsz úgy hogy a fénysebességnél gyorsabban utazol."
Épp ez az, hogy nem dönthetek úgy, hisz nem létezik olyan döntési lehetőség, ami ehhez vezetne. 0 lehetőség esetén nem lehet értelmezni a döntés fogalmát.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!