A Korán szerint miért teremtett Allah gonoszságot?
"Választhatod hogy 8 méteres óriás leszel, ami vagy össze jön vagy nem. Ha viszont kiveszed a rossz lehetőségeket akkor soha nem választhatod."
Nem választhatod, legfeljebb akarhatod választani (ami egészen biztosan nem fog sikerülni, hiszen fizikai képtelenség). Tehát ez az opció ki van véve a valós választási lehetőségeid közül.
Ez kb. egyenértékű azzal, hogy én Isten akarok lenni, Istenné akarok válni. Választhatom ezt, lehetek Isten? Ugye hogy nem? Legfeljebb akarhatom ezt választani, de valós lehetőségem igazából nincs Istenné válni.
"Választhatod hogy 8 méteres óriás leszel, ami vagy össze jön vagy nem."
Épp ez az, hogy nem választhatom, mivel semmi nem létetik választási lehetőségként, ami ilyesmit elérhetővé tenne. Vagyis legfeljebb akarni tudom, de választani nincs mit, mivel nem létezik erre lehetőség.
Tehát a lehetőségeim korlátozottak. Akkor most van szabad akaratom vagy nincs?
"Azt kellene megértened hogy nem a szabályok vezetnek a rosszhoz, hanem az emberek választják a rosszat."
Tehát akkor a mennyországban is lesz rossz, vagy ott Allah el fogja venni az emberek szabad akaratát?
"De ettől még választhatod"
Nem. Akarhatod. De nem választhatod ha egyszer nem létezik olyan választási lehetőség.
Hát... végül is ez is egy megoldás.
Nem adtok értelmes választ a kérdésekre.
Így is lehet.
"Épp ez az, hogy nem választhatom, mivel semmi nem létetik választási lehetőségként, ami ilyesmit elérhetővé tenne. Vagyis legfeljebb akarni tudom, de választani nincs mit, mivel nem létezik erre lehetőség.Tehát a lehetőségeim korlátozottak. Akkor most van szabad akaratom vagy nincs?"
Akkor ezek szerint ha nem tudod lefutni a maratont 1 perc alatt akkor korlátozva van a szabad akaratod? :) Nyilván nem. Ha korlátozva lenne soha nem is választhatnád hogy lefutod.
"Tehát akkor a mennyországban is lesz rossz, vagy ott Allah el fogja venni az emberek szabad akaratát?"
Ahogy már írtam nem tudom. Senki nem járt ott és nem is tudjuk pontosan milyen lesz.
Ezek szerint te az egész földi életedet teszed fel egy olyan dologra, amiről azt sem tudod hogy milyen lesz? Ez így eléggé, hmmm... dőreségnek hangzik.
Te ilyen szerencsejátékos vagy?
"Akkor ezek szerint ha nem tudod lefutni a maratont 1 perc alatt akkor korlátozva van a szabad akaratod? "
Nem, akkor a lehetőségeim vannak korlátozva. Pont ezt magyarázom, hogy ettől a szabad akaratom még megvan. De attól, hogy akarni bármit tudok, a lehetőségeim még korlátozottak.
"Ezek szerint te az egész földi életedet teszed fel egy olyan dologra, amiről azt sem tudod hogy milyen lesz? Ez így eléggé, hmmm... dőreségnek hangzik.
Te ilyen szerencsejátékos vagy?"
Azt tudjuk hogy jó lesz, a pokolban pedig rossz. Ez már bőven elég információ. Vagy esetleg számodra szóba jöhet a pokol mint opció? Ha van egy hely amire azt igérik jó lesz egy másik helyre meg hogy rossz, szerintem minden épp eszű ember a jót választja, még ha nem is ismert minden részlet.
"Nem, akkor a lehetőségeim vannak korlátozva. Pont ezt magyarázom, hogy ettől a szabad akaratom még megvan. De attól, hogy akarni bármit tudok, a lehetőségeim még korlátozottak."
És most a szabad akaratról beszélünk nem a lehetőségeidről. Ha kiveszed a rosszat akkor nem az van hogy választhatod de nincs lehetőséged kivitelezni hanem egyszerűen nem választhatod semmiképen sem. Ez a szabad akarat korlátozása.
Nem, ez így nem jó.
Az őseinknek volt 50 jó és 50 rossz választási lehetősége.
Nekünk van 500 jó és 500 rossz.
Az utódainknak lesz 5000 jó és 5000 rossz.
NAMÁRMOST!
Ha Allah CSAK ezt az 5000 JÓ lehetőséget teremtette volna meg, és teszi elérhetővé - az mennyiben lenne korlátozás(?) az őseink 100 lehetőségével szemben, amelyikből ugye 50-et nem is szabad választani?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!