A Korán szerint miért teremtett Allah gonoszságot?
"De, csak épp itt se én, se a többiek nem erről beszéltek. Hanem hogy ami rossz, annak eleve nem szabadna léteznie lehetőségként. És az akkor úgy már nem a szabad akarat korlátozása, hisz nem korlátozzák az embert hogy ne tudjon választani valamit, ami létezik mint lehetőség, hanem hogy eleve ne létezzen lehetőségként az adott dolog, és akkor nincs miért korlátozni a szabad akaratot is."
Én pedig már kérdeztem hogy ezt hogyan értsük? Isten határozza meg mi rossz. Engedjen meg mindent és akkor nem lesz rossz? Vagy pedig legyenek úgy programozva az emberek hogy ne válasszák a rosszart? Ez ugye a szabad akarat korlázozása.
"Lehetni akár az is lehet, bár szerintem egy jó világ nem attól lenne jó, hogy rácsapnak a kezedre ha rosszat akarsz tenni, hanem eleve nem létezik rossz, így soha nem lesz miért rácsapni senki kezére."
Már kérdeztem többször is hogy ezt hogyan értsük. Hogyan képzeljük el hogy nem létezik a rossz? Szerintem meg a jó világ attól jó hogy az emberek jót tesznek. Ahogy mondtam ebben a világban sem lenne rossz ha az emberek nem választtanák a rosszat.
"Épp ez az, hogy nem dönthetek úgy, hisz nem létezik olyan döntési lehetőség, ami ehhez vezetne. 0 lehetőség esetén nem lehet értelmezni a döntés fogalmát."
Elhatározod hogy megvalósítod, dolgozol rajta, kiterveled, próbálkozol stb. Szóval létezik ilyen ilyen döntési lehetőség csak nem tudod kivitelezni. Ha ugyanezeket megteszed mondjuk egy rablás vagy gyilkosság esetében, az bűncselekmény. Szóval az is rossz tett ha úgy döntesz hogy rosszat teszel teszel de nem tudod kivitelezni.
"Isten határozza meg mi rossz. Engedjen meg mindent és akkor nem lesz rossz? "
Nem. Eleve ne teremtsen olyat, amit úgyse enged.
"Elhatározod hogy megvalósítod, dolgozol rajta, kiterveled, próbálkozol stb."
Nincs min dolgozni, nincs mivel próbálkozni, mivel semmilyen lehetősége nincs a dolognak. Döntés az, ha a szabad akaratoddal választott célt elérheted többféle úton, és te kiválasztod melyik tetszik. Ha a szabad akaratoddal olyasmit szeretnél, ami lehetetlen, akkor nem tudsz döntést hozni, mivel nem létezik semmilyen módja a célod elérésének. Ezt jelenti, hogy a lehetőségeid korlátozva vannak.
Akkor most nincsen szabad akararom? Dehogynem, hiszen én akarhatom azt a lehetetlen dolgot, ha úgy gondolom. De megtehetek valamit, ami lehetetlen? Nem, mivel a lehetőségeim attól még korlátozva vannak, hogy a szabad akaratom nincs.
"Engedjen meg mindent és akkor nem lesz rossz? Vagy pedig legyenek úgy programozva az emberek hogy ne válasszák a rosszart?"
Egyik sem.
NE LÉTEZZEN a rossz.
Mondok példát:
ha létezik előtted egy mocsár, meg egy tűzhányó, akkor ugye rossz döntés ezekbe belegyalogolni.
Ha kerítés választ el ezektől, AZ a szabad akaratod korlátozása.
Ha NEM létezik előtted EGY ilyen SEM - na, AZ a jó világ, ahol NINCSENEK rossz dolgok megteremtve.
Tehát akkor MIÉRT nem ilyen világot teremtett?
"Nem. Eleve ne teremtsen olyat, amit úgyse enged."
Akkor szabad akaratod sem leetne.
"Nincs min dolgozni, nincs mivel próbálkozni, mivel semmilyen lehetősége nincs a dolognak. Döntés az, ha a szabad akaratoddal választott célt elérheted többféle úton, és te kiválasztod melyik tetszik."
Az egyik út pedig az hogy te magad találod meg a módját. Ha jelenleg technikailag nem megoldható, megtalálhatod a módját. Szóval ez egy lehetőség, amit választhatsz.
"Ezt jelenti, hogy a lehetőségeid korlátozva vannak."
De ez nem jelenti azt hogy lehetetlen mert ha valaki holnap megtalálja a módját, utazhatsz a fénysebességnél gyorsabban.
"Akkor most nincsen szabad akararom? Dehogynem, hiszen én akarhatom azt a lehetetlen dolgot, ha úgy gondolom. De megtehetek valamit, ami lehetetlen? Nem, mivel a lehetőségeim attól még korlátozva vannak, hogy a szabad akaratom nincs."
Már az is rossz ha te bűnt követnél el de nem tudod kivitelezni tehát így is benne lesz a rossz a világban. Ezzel nem zárod ki a rosszat.
"Egyik sem.
NE LÉTEZZEN a rossz."
Ezt kellene kifejtened. Erre várok. A mi világunkban hogy képzeled el hogy ne létezzen a rossz.
"ha létezik előtted egy mocsár, meg egy tűzhányó, akkor ugye rossz döntés ezekbe belegyalogolni.
Ha kerítés választ el ezektől, AZ a szabad akaratod korlátozása.
Ha NEM létezik előtted EGY ilyen SEM - na, AZ a jó világ, ahol NINCSENEK rossz dolgok megteremtve.
Tehát akkor MIÉRT nem ilyen világot teremtett?"
Hát ez elég értelmetlen példa. A egy mocsár, meg egy tűzhányó nem rossz dolgok. Ha te ezekbe belesétőálsz, mondjuk mert öngyilkosságot akarsz elkövetni akkor az a megoldás hogy ne legyen mocsár, meg egy tűzhányó. Ha te öngyilkosságot akarsz elkövetni azmár rossz, és ha nincs mocsát meg tűzhányó akkor van ezer más módja hogy megtedd.
"Akkor szabad akaratod sem leetne."
Dehogynem. Ha előtted áll 50 lehetőség, akkor szabadon dönthetsz közülük? És ha csak 49 lehetőség áll előtted, akkor már nem tudsz ugyanúgy szabadon dönteni közülük?
"Az egyik út pedig az hogy te magad találod meg a módját"
A fizika törvényeinek áthágására nincsen mód.
"De ez nem jelenti azt hogy lehetetlen mert ha valaki holnap megtalálja a módját, utazhatsz a fénysebességnél gyorsabban."
Ha így is lenne, ettől még nekem itt és most lehetetlen! Számomra ez nem létezik, mint lehetőség. Tehát akkor emiatt nekem most korlátozott a szabad akaratom szerinted?
"Már az is rossz ha te bűnt követnél el de nem tudod kivitelezni tehát így is benne lesz a rossz a világban. Ezzel nem zárod ki a rosszat."
Ezzel még lehet, hogy nem. De ha Allah képes lenne egy olyan világot teremteni, ahol eleve minden jó, akkor eleve soha senkinek semmi oka nem lenne még akarni se a rosszat.
"van ezer más módja hogy megtedd"
Ez mellébeszélés.
Allah MIÉRT teremtette meg ezt az ezer rossz dolgot?
Ha EGYET SEM teremtett volna meg, csak a jókat, az miért lenne korlátozás?
Te rosszul éreznéd magad egy olyan világban, ahol csak jó van?
Akkor ugye a mennyországba se vágysz?
"Dehogynem. Ha előtted áll 50 lehetőség, akkor szabadon dönthetsz közülük? És ha csak 49 lehetőség áll előtted, akkor már nem tudsz ugyanúgy szabadon dönteni közülük?"
Ha az 50 lehetőségből elvezel akkor a meglévőkből még szabadon dönthetsz de mivel elvettél, ez egy korlátozott szabad akarat lenne így.
"A fizika törvényeinek áthágására nincsen mód."
De dönthetsz úgy hogy áthágod. Ha egy bűnről van szó, akkor már akkor is rossz ha nem tudod megvalósítani.
"Ha így is lenne, ettől még nekem itt és most lehetetlen! Számomra ez nem létezik, mint lehetőség. Tehát akkor emiatt nekem most korlátozott a szabad akaratom szerinted?"
Ahogy előbb is írtam, bűn esetében már ez is rossz, akkor is ha abban a pillanatban nem tudod megvalósítani.
"Ezzel még lehet, hogy nem. De ha Allah képes lenne egy olyan világot teremteni, ahol eleve minden jó, akkor eleve soha senkinek semmi oka nem lenne még akarni se a rosszat."
Dehogynem. Ha válaszhatod a rosszat de nem tudod kivitelezni, akkor is jelen van a rossz. Ez a vallások szerint is bűn, sőt a magyar törvények szerint is egyes esetekben ha eldöntöd hogy elköveted és elkészületeket teszel már az is bűncselekmény.
De hogy képzeljük el hogy eleve minden jó? Nyilván be lehetne programozni az embereket hogy ne tegyenek rosszat és ne is akarják, de ugye ez a szabad akarat korlátozása, továbbá az iszlám szerint ezen a világon egy próbatétel zajlik aminek csak szabad akarattal rendelkező teremtményekkel van értelme.
"Ez mellébeszélés.
Allah MIÉRT teremtette meg ezt az ezer rossz dolgot?"
Ezek nem rossz dolgok. A vulkán és a mocsár miért rossz? Te használod rosszra ezeket.
"Ha EGYET SEM teremtett volna meg, csak a jókat, az miért lenne korlátozás?"
De ezt kellene kifejtened. Mi az hogy egyiket sem teremtette volna meg?
A konyhakés egy hasznos eszköz. Ha te mégis embereket gyilkosz vele akkor ki a hibás? Te vagy a kés gyártója?
"Te rosszul éreznéd magad egy olyan világban, ahol csak jó van?"
Hogyan képzeled el ezt a világot?
Na jó, mostmár nagyon össze vissza beszélsz. Akkor megpróbálom így:
Adott valami, amivel kapcsolatban 3 féle lehetőség állhat fent maximum.
1. világ - Mind a 3 lehetőség meg van teremtve, és az ember bármelyiket szabadon választhatja.
2. világ - Mind a 3 lehetőség meg van teremtve, de az ember úgy van programozva, hogy csak 2-ből választhasson.
3. világ - 2 lehetőség van megteremtve, de az ember bármelyiket szabadon választhatja.
Képes vagy felfogni, mi a különbség a 2. és a 3. között?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!