A Korán szerint miért teremtett Allah gonoszságot?
"Mert van másik egymillió lehetsőség ami nem jó"
Pont ez az, hogy nincs másik egymillió lehetőség, ami nem jó.
Lehetőségként csak az a milliónyi létezik, ami mind jó. De azok között azt választasz és úgy, ahogy te akarod, hisz szabad akaratod van.
Ezt már a keresztényekkel is végigzongoráztuk.
Itt csak annyi lesz a különbség, hogy a hívők még nagyobb butaságokat mondanak majd, és sokkal korábban és hangosabban fognak majd elküldeni a pokolba, amikor rájönnek, hogy nem tudnak erre értelmesen válaszolni.
#12: Nem küldünk senkit a pokolra, eddig sem tettük. Csak Allah dönthet bármelyikünk túlvilági lakhelye felől.
A magam részéről, egyenlőre úgy érzem elmondtam amit gondolok erről a kérdésről.
Abdullah
Lehet, hogy te most mértékletesebb leszel.
De elmagyarázni akkor se tudod, hogy miért teremtette meg a gonoszságot, kevélységet, az összes rossz tulajdonságot - ÉS miért adott ezekre hajlamot is: vagyis miért olyan az ember, hogy sokszor AKARJA ezeket, és küzdenie kell magával, ha mégis másképp szeretne dönteni.
Szabad akarat úgy is létezhetne, ha csak jó létezne - sokféle jó dolog - és ebből lehetne választani.
#14: Én csak egy ember vagyok, egy közönséges teremtmény. Nem szégyen ha elismerem nem tudhatok mindent.
Allah mindennek tudója és bölcs.
Abdullah
"Lehetőségként csak az a milliónyi létezik, ami mind jó. De azok között azt választasz és úgy, ahogy te akarod, hisz szabad akaratod van."
Miért csak az létezik ami jó? Most is létezik milliónyi lehetőség ami nem jó. Ha kiveszed ezeket amik rosszak akkor ezzel korlátozod.
"Ha kiveszed ezeket amik rosszak akkor ezzel korlátozod."
Értem.
Tehát akkor Nérónak korlátozott volt a szabad akarata, hiszen nem akarhatott atomreaktort.
Sőt: a mi akaratunk is erősen(!) korlátozott, hiszen mi sem akarhatunk mindent.
Ráadásul ez azt jelenti, hogy csak és kizárólag Allahnak van szabad akarata, senki másnak nincs.
"Ha kiveszed ezeket amik rosszak akkor ezzel korlátozod."
Persze, csak nem a szabad akaratot korlátozom, hanem a lehetőségeket, amik között szabadon választhatsz.
"Most is létezik milliónyi lehetőség ami nem jó."
Épp ez a baj. Minek teremt egy isten direkt olyan lehetőségeket is, amik rosszak?
"Tehát akkor Nérónak korlátozott volt a szabad akarata, hiszen nem akarhatott atomreaktort."
Néró minden további nélkül akarhatott volna atomreaktort ha lett volna abban az időben. Az hogy technikailag nem vagy valamire képes nem jelenti azt hogy korlátozva van a szabad akaratod :)
E szerint tehát az nem korlát, ha valamit nem akarhatsz, mert nem tudsz róla.
Nos, akkor olyan világot kellett volna teremteni, ahol senki nem tud semmiféle rosszról.
Miért nem ilyen világot teremtett?
A mi világunkban még az egyszerűbb élőlények is ismerik a rosszat. A majom is, de még a kutya is.
Az ember meg aztán kiválóan.
Szóval: miért?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!