Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Melyik keresztény felekezetnél...

Melyik keresztény felekezetnél van az "igazság"?

Figyelt kérdés

Megpróbálom kifejteni, jelenleg mi a problémám és hogy hogyan érzek.

Nagyjából 2 éve érdekel a keresztény vallás, talán 1 éve foglalkozom vele komolyabban is. Olvasom a Bibliát, próbálok fórumokon tájékozódni a különböző keresztény felekezetek tanításairól, szokásairól, liturgiájáról, csodákról, és valahogy egy ideje nagyon nyomasztóvá vált, hogy nem tudom hol van az "igazság". Nyomasztónak érzem, hogy nem tudom kinek van igaza, melyik felekezet követi leginkább Jézust, melyik felekezetnek vannak a leglogikusabb következtetései.

Ott kezdődik, hogy nem vagyok megkeresztelve, viszont szeretnék. Ennek kapcsán jutottam el oda, hogy egyaránt érzek egyfajta igazságot a római katolikus, a református és az evangélikus egyházban is. De honnan tudnám én, egy egyszerű ember eldönteni, hogy hol van az igazság? Hogy hét szentség van-e vagy csak kettő? Hogy hogyan lehet üdvözülni? Hogy a katolikus áldozás vagy a protestáns úrvacsoravétel a helyes? Hogy létezik-e purgatórium vagy sem?

Az üdvözülés kérdésében még katolikus papoktól is teljesen mást hallok. Egyik azt mondja, hogy a keresztség egy feltétel, a másik azt hogy nem. Az egyik azt mondja, hogy hit nélkül is lehet üdvözülni, mert oda kell bízni Isten elé mindenkit, a másik azt mondja, hogy csak a hit által lehetséges. Hol az igazság?

Szívesen olvasok értelmes vitákat is a hívektől a válaszokban, hogy miért gondolják, hogy az ő egyházuknak van igaza. Mert jelenleg nagyon sok logikus érvet látok minden oldalon és abszolút nem tudom, hogy hova lenne helyes csatlakoznom.

2021. szept. 1. 20:16
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯
 61/136 anonim ***** válasza:
27%

"az iskolákban ... megkérdőjelezhető, nem egyértelmű dolgokat nem adnak befolyásolható kisgyerekeknek."

Ja, jó, akkor az iskolai hittan rendben van, ezzel azt mondod. Pedig az előbb még azt írtad, hogy

"egy kisgyerekkel azt hitetsz el amit akarsz. etikus ez? sokak szerint nem"

2021. szept. 4. 22:10
 62/136 anonim ***** válasza:
78%

"mucuska, hát lehet passzívan is tagadni Istent? :)"

nem. nem ezt magyarázom? van a kevés ateista aki istentagadó, akik kimondják hogy nincs isten. meg van a sokkal több, akik nem tagadják istent, de szerintük nem létezik, ezért felesleges úgy tenni mintha létezne (őket nevezheted agnosztikusnak, vagy gyenge ateistának). komolyan nem érted a különbséget? te csak végletekben tudsz gondolkodni?

tudom vallásosként nehéz felfogni, de az ateisták nem egy homogén csoport. sőt nincs egy központi csoportosulása se. persze vannak fórumok meg érdekvédő csoportok meg kutyafüle, de a legtöbb ateista nem veti bele magát semmi ilyesmibe. én se vagyok tagja semmilyen ateista csoportnak vagy szervezetnek. mindenkinek megvan a saját álláspontja, filozófiája, gondolatai, és sokszor a saját definíciója. nagyon nehéz más közös pontot találni, ha az egyetlen összekötő kapocs hogy valamik NEM vagyunk. próbáld meg definiálni a nem bélyeggyűjtők csoportját azon túl, hogy nem gyűjtenek bélyeget. mi más közös van bennük?

2021. szept. 4. 22:14
 63/136 anonim ***** válasza:
0%
#61 egy szóval se mondtam hogy szerintem rendben van, ne adj szavakat a számba. szerintem nagyon nincs rendben. a vallásnak semmi keresnivalója nincs az oktatásban. ha a szülő akarja, viheti délutáni foglalkozásra a gyerekét, de az iskolában nincs helye.
2021. szept. 4. 22:16
 64/136 fxmaster ***** válasza:
26%
Egyertelmu a katolikus egyhaznal van az igazsag hiszen 2000eve hirdeti Isten orszagat es csakis nala van az apostoli orokseg vagyis az apostolok szenteltek fel a puspokoket.Sokan azt mondjak hogy mindegy melyik egyhazhoz tartozol ha ot megtalalod Istent ez egy hazugsag hiszen Krisztus egyhazat alapitott egy vezetovel az elen meg azt is mondjak hogy minden egyhazban van nehany tanitasi hiba de az alapok egyeznek a tobbiekel ez is egy hazugsag hiszen az egyhaz tevedetlen hiszen Krisztus megmondta elkuldi a szentlelket aki minden igazsagra megtanit minket szoval amit tanit a katolikus egyhaz az a igazsag mert a szentlelek vezereli vagyis az igazsag lelke.
2021. szept. 4. 22:59
 65/136 anonim ***** válasza:
6%
#64 a hinduizmus a ma is jelen levő legrégebbi vallás. ezen logika alapján nekik van "igazuk"
2021. szept. 4. 23:06
 66/136 anonim ***** válasza:
69%

Ha jobban megnézed a hinduizmus kialakulását, akkor ez nem teljesen állja meg a helyét. Ráadásul írott forrásai is sokkal fiatalabbak, mint például a judaizmusnak.

Azon mondjuk filozofálhatsz, hogy a hindu vallás melyik ága a leginkább hiteles. Például a védikus vallás jóval idősebb, mint a brahmanizmus.

2021. szept. 4. 23:36
 67/136 anonim ***** válasza:
30%

62

("próbáld meg definiálni a nem bélyeggyűjtők csoportját azon túl, hogy nem gyűjtenek bélyeget"

...tul sokat jarsz hazai es nemzetkozi forumokra)

Az ateista azt jelenti, hogy nem hisz semmilyen istenben vagy istenekben.

Ez egy vilagnezet, amely (felig sulve) azzal hatarozza meg magat, hogy mi nem.

"a legtöbb ateista nem vallja hogy nincs isten"

Tehat ha megkerdezik tole, hogy szerinte van-e, akkor mit mond, cucuska?

"én pl úgy nőttem fel hogy a vallás és az isten kérdés egyáltalán nem volt téma. teljesen semleges neveltetésem volt ilyen szempontból, se a létét se a nemlétét nem próbálták lenyomni a torkomon"

sok istenhivo szinten nem nyomja le Isten letet-nemletet a gyerekei torkan, mi sem vagyunk homogen csoport

2021. szept. 5. 05:09
 68/136 anonim ***** válasza:
100%
Akik a "csak a Biblia" alapon helyezkednek el, azok is a katolikusok Bibliájából indulnak ki. :)
2021. szept. 5. 10:14
 69/136 anonim ***** válasza:
0%

"Az ateista azt jelenti, hogy nem hisz semmilyen istenben vagy istenekben."

ez egy definíció. sokkal többen vannak akik nem tudják. az nem tagadás

"Tehat ha megkerdezik tole, hogy szerinte van-e, akkor mit mond, cucuska?"

van aki azt mondja nincs, van aki azt mondja szerinte nincs, van aki azt mondja, nem tudja, van aki azt mondja, nem érdekli. nem csak igen és nem létezik, van a talán és a nem érdekel is. érted már?

2021. szept. 5. 10:36
 70/136 anonim ***** válasza:
19%

69

Igen, ez a definíció.

Aki nem tudja ("nem érdekli, talán"), az agnosztikus.

Ez a definício.

Erted már?

2021. szept. 5. 10:43
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!