Melyik keresztény felekezetnél van az "igazság"?
Megpróbálom kifejteni, jelenleg mi a problémám és hogy hogyan érzek.
Nagyjából 2 éve érdekel a keresztény vallás, talán 1 éve foglalkozom vele komolyabban is. Olvasom a Bibliát, próbálok fórumokon tájékozódni a különböző keresztény felekezetek tanításairól, szokásairól, liturgiájáról, csodákról, és valahogy egy ideje nagyon nyomasztóvá vált, hogy nem tudom hol van az "igazság". Nyomasztónak érzem, hogy nem tudom kinek van igaza, melyik felekezet követi leginkább Jézust, melyik felekezetnek vannak a leglogikusabb következtetései.
Ott kezdődik, hogy nem vagyok megkeresztelve, viszont szeretnék. Ennek kapcsán jutottam el oda, hogy egyaránt érzek egyfajta igazságot a római katolikus, a református és az evangélikus egyházban is. De honnan tudnám én, egy egyszerű ember eldönteni, hogy hol van az igazság? Hogy hét szentség van-e vagy csak kettő? Hogy hogyan lehet üdvözülni? Hogy a katolikus áldozás vagy a protestáns úrvacsoravétel a helyes? Hogy létezik-e purgatórium vagy sem?
Az üdvözülés kérdésében még katolikus papoktól is teljesen mást hallok. Egyik azt mondja, hogy a keresztség egy feltétel, a másik azt hogy nem. Az egyik azt mondja, hogy hit nélkül is lehet üdvözülni, mert oda kell bízni Isten elé mindenkit, a másik azt mondja, hogy csak a hit által lehetséges. Hol az igazság?
Szívesen olvasok értelmes vitákat is a hívektől a válaszokban, hogy miért gondolják, hogy az ő egyházuknak van igaza. Mert jelenleg nagyon sok logikus érvet látok minden oldalon és abszolút nem tudom, hogy hova lenne helyes csatlakoznom.
Jogi felnőtté érés? Nézzük Jézus mit mond:
"Ekkor kisgyermekeket vittek hozzá, hogy érintse meg őket; de a tanítványok elkergették azokat, akik hozták őket. Ezt látva Jézus haragra gerjedt, és azt mondta nekik: »Engedjétek hozzám jönni a kisgyerekeket, és ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa. Bizony, mondom nektek: aki nem fogadja Isten országát úgy, mint a kisgyermek, nem megy be oda.« Azután karjaiba vette őket, rájuk tette a kezét, és megáldotta őket."
Kiemelem, hogy "haragra gerjedt". Ezeknek az istentelen szektáknak Krisztus haragjával kell majd szembe nézniük az ítélet napján. Ajánlom a protestánsok figyelmébe Kálvin szavait is (akire előszeretettel szeretnek hivatkozni), ő sokkal erősebb szavakkal szólalt fel azok ellen, akik megtagadták a kisgyermekektől, hogy Isten gyermekei lehessenek a keresztség által.
Sok agymosó szülő pedig azt hiteti el gyermekével, hogy nincs Isten. Vagy csak akkor agymosás, ha nem ateista nézetet hirdetnek a gyereknek?
Nézd én jártam templomba, de szívesen mentem, voltam elősáldozó, örömmel voltam. Sőt bérmálkoztam is (azt már nem gyermekként lehet felvenni), arra se kötelezett senki. Ráadásul nálunk katolikusoknál egy valag pénz se jár mellé, mint a protestánsoknál konfirmáció esetén, tehát nem is érdekből tettem.
"szerintem amúgy sokkal de sokkal ritkább az olyan szülő aki az istentagadással traktálja a gyerekét"
Írtam, hogy traktálják? De a gyermek akkor is találkozik Isten fogalmával, ha megkérdezi az ateista szülőt, akkor mit mondanak neki? Ne legyél álszent, nyilván azt, hogy hasonló, mint a húsvéti nyúl vagy a fogtündér, stb... a válasz lényege akkor is az lesz, hogy nem létező személy.
"a legtöbb ateista nem vallja hogy nincs isten"
Dehogynem, azért ateisták, az ateizmus magyarul istentagadást, istentelenséget jelent. Léteznek agnosztikusok is, akik azt mondják, hogy a metafizikai dolgok megismerhetetlenek, tehát vagy létezik Isten vagy nem, egyiket se állítják.
"De a gyermek akkor is találkozik Isten fogalmával, ha megkérdezi az ateista szülőt, akkor mit mondanak neki?"
te keresztényként mit mondasz a gyerekednek ha megkérdezi ki az az allah?
"a válasz lényege akkor is az lesz, hogy nem létező személy."
el lehet magyarázni a vallást gyermeknyelven, életkornak megfelelően.
"Dehogynem, azért ateisták, az ateizmus magyarul istentagadást, istentelenséget jelent"
cicuka, ateista vagyok, fórumokra járok, van fogalmam a hazai és nemzetközi atesóista körökről. az aktívan istentagadók nagyon kisebbségben vannak. a legtöbben egyszerűen nem foglalkoznak a témával, akik meg igen, és fórumokra járnak is inkább úgy vannak vele, hogy franc tudja, de nem éri meg úgy élni az életet mintha létezne, inkább filozofálnak, mint tényszerűen kijelentik hogy nincs.
amúgy az istentagadás és az istentelenség nem szinonimák. az előbbi egy aktív tényállás, az utóbbi egy állapot.
"egy kisgyerekkel azt hitetsz el amit akarsz. etikus ez? sokak szerint nem"
Akkor iskolába is csak akkor kezdjenek járni, amikor jogilag már felnőttek?
"te keresztényként mit mondasz a gyerekednek ha megkérdezi ki az az allah?"
Hogy arab nyelven így nevezik Istent. Az arab keresztények is például így nevezik.
"el lehet magyarázni a vallást gyermeknyelven, életkornak megfelelően."
El, de ebből általában az ateista narratíva valósul meg ateista szülőknél.
"az aktívan istentagadók nagyon kisebbségben vannak"
mucuska, hát lehet passzívan is tagadni Istent? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!