Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Melyik keresztény felekezetnél...

Melyik keresztény felekezetnél van az "igazság"?

Figyelt kérdés

Megpróbálom kifejteni, jelenleg mi a problémám és hogy hogyan érzek.

Nagyjából 2 éve érdekel a keresztény vallás, talán 1 éve foglalkozom vele komolyabban is. Olvasom a Bibliát, próbálok fórumokon tájékozódni a különböző keresztény felekezetek tanításairól, szokásairól, liturgiájáról, csodákról, és valahogy egy ideje nagyon nyomasztóvá vált, hogy nem tudom hol van az "igazság". Nyomasztónak érzem, hogy nem tudom kinek van igaza, melyik felekezet követi leginkább Jézust, melyik felekezetnek vannak a leglogikusabb következtetései.

Ott kezdődik, hogy nem vagyok megkeresztelve, viszont szeretnék. Ennek kapcsán jutottam el oda, hogy egyaránt érzek egyfajta igazságot a római katolikus, a református és az evangélikus egyházban is. De honnan tudnám én, egy egyszerű ember eldönteni, hogy hol van az igazság? Hogy hét szentség van-e vagy csak kettő? Hogy hogyan lehet üdvözülni? Hogy a katolikus áldozás vagy a protestáns úrvacsoravétel a helyes? Hogy létezik-e purgatórium vagy sem?

Az üdvözülés kérdésében még katolikus papoktól is teljesen mást hallok. Egyik azt mondja, hogy a keresztség egy feltétel, a másik azt hogy nem. Az egyik azt mondja, hogy hit nélkül is lehet üdvözülni, mert oda kell bízni Isten elé mindenkit, a másik azt mondja, hogy csak a hit által lehetséges. Hol az igazság?

Szívesen olvasok értelmes vitákat is a hívektől a válaszokban, hogy miért gondolják, hogy az ő egyházuknak van igaza. Mert jelenleg nagyon sok logikus érvet látok minden oldalon és abszolút nem tudom, hogy hova lenne helyes csatlakoznom.

2021. szept. 1. 20:16
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/136 anonim ***** válasza:
89%

"Az unitáriusok nézete szerint Jézus nagy ember és Isten prófétája volt, talán még természetfölötti lény is, de nem maga Isten."

Ezt a wikipedia írja, tehát bárki írhatja.

Nem tudom, hogy az unitáriusok valóban így gondolják-e, de ez a mondat önellentmondásos már magában is. Jézus az Újszövetség tanítása szerint a Messiás, Isten Fia, aki a fogantatott a Szentlélektől, ebből következik, hogy Istenségében egylényegű az Atyával. Ahogy egyébként az Úkszövetségben Jézus maga is mondja.

"Nagy ember" semmiképp nem. Mert ha elfogadjuk az Újszövetséget, akkor Jézus nem "nagy ember", hanem ennél több: valóságos Isten és valóságos ember.

Vagy ha ez nem igaz, akkor Jézus hazudott magáról, becsapta a tanítványait. Tehát "nagy ember" ekkor sem lehet.

Egy harmadik út lehetséges ellentmondás nélkül: ha nem hisszük igaznak az Újszövetséget. Ezen az úton nincs ellentmondás, viszont akkor nem vagyunk keresztények. A zsidók sem hiszik például.

2021. szept. 2. 09:18
 22/136 anonim ***** válasza:
34%

"Melyik keresztény felekezetnél van az "igazság"?"

A Bibliában van. A magyarázó teológiát keresed, azok pedig Pál apostol levelei.

2021. szept. 2. 09:31
 23/136 anonim ***** válasza:
25%

22 -nek van igaza. Jézus az igazság. A különböző felekezeteknél is van az igazságból, csak mindegyik ki emel valamit és azt hangsúlyozza túl. Manapság egyre inkább elhanyagolják az igazságot. Gyülekezetek helyett keresd inkább azon emberek társaságát akiknél megvan az igazság.

Jajgassatok, Pásztorok, kiáltozzatok, hempergőzzetek meg a porban, vezetői a Nyájnak, mert eljött rátok a mészárlás ideje; összetörtök, mint amikor leesik a drága edény! Nincs hová futniuk a Pásztoroknak, és menekülniük a Nyáj vezetőinek. Pásztorok kiáltása hangzik, a Nyáj vezetőinek jajgatása, mert elpusztította legelőiket az ÚR. Kihaltak a békés delelőhelyek az ÚR izzó haragja miatt. Elhagyta rejtekét, mint egy hím oroszlán; gyilkos fegyverétől, izzó haragjától országuk pusztasággá válik.

2021. szept. 2. 10:57
 24/136 anonim válasza:
76%
ugyan nem vagyok vallásos, de anno egy evangélikus iskolába jártam katolikusként. szerintem az egyházak alapvetően nem "számítanak" az alapja mindnek ugyan az a többi pedig lényegében csak amolyan plusz. mindegyikben vannak jó és rossz dolgok.
2021. szept. 2. 13:18
 25/136 KZitus ***** válasza:
15%

Szia

Beidézte itt egy válaszoló neked a János 16:4 szavait:"Jézus ezt mondta neki: „Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem jut az Atyához, csakis általam."

Lennél olyan kedves leírnád, hogyan érted Krisztus szavait?

2021. szept. 2. 13:39
 26/136 anonim ***** válasza:
100%

" A magyarázó teológiát keresed, azok pedig Pál apostol levelei."

És azokat hogyan kell értelmezni? :)

2021. szept. 2. 19:19
 27/136 anonim ***** válasza:
88%

Ne vedd ennyire kardinális kérdésnek a felekezetet. Attól se rettegjél, hogy ha nem keresztelkedsz meg és véletlenül elüt az autó, kimaradsz az üdvösségből. Egyedül hit által van az üdvösség, ha eltökélted magadban a keresztény utat, akkor már a lényeget most is birtoklod. Természetesen a megkeresztelkedés fontos, egy keresztény nem szokott vonakodni hogy megkeresztelkedjen (már aki nem részesült csecsemőkeresztségben).

Én nagyon hiányolom az olyan felekezetet, ahol Jézus tanításait tennék a középpontba, és nem egyenhangsúllyal kezelnék az Ószövetséggel és Pállal, magyarul mondva én csak azt fogadom el Isten szavának a Bibliából, ami Jézus tanításival és szellemiségével egyezik.Isten tévedhetetlen igéje Jézus Krisztus. Mivel Pál rendelkezéseiből szent törvényt csináltak, ezen alapul az egyházakban a hierarchia, amiről Jézus nem tanított. A nők alárendeltségéről sem tanított.

No mindegy, csak előre jelzem, hogy nem olyan egyszerű kérdés, hogy melyik felekezetnél van az igazság, és ha oda becsatlakozol, akkor már a Kánaánban vagy.

2021. szept. 2. 19:41
 28/136 anonim ***** válasza:
85%

Vidiripi

"Olvasom a Bibliát, próbálok fórumokon tájékozódni a különböző keresztény felekezetek tanításairól, szokásairól, liturgiájáról, csodákról, és valahogy egy ideje nagyon nyomasztóvá vált, hogy nem tudom hol van az "igazság"."

Az nagyon jó hogy olvasod a Bibliát! Helyes!

- Tökéletes egyházat ,gyülekezetet nem fogsz találni! Egyértelmű hogy miért. Mindenütt tökéletlen emberek vannak!

- Az összes keresztény felekezet azt fogja állítani hogy a Biblián alapul a tanításuk!

Hogy mit tehetsz?

- Kihúzod a listáról azokat az egyházakat amelyeknél a legnagyobb ellentmondásokat látod! Mindegyiknél lesznek ellentmondások ebben biztos lehetsz! Tudom jól!

Természetesen az úgynevezett népegyházakkal kezdj és ha ez meg van akkor írd meg hogy melyeket húztad ki a listáról.

- Aztán jöhet a következő lépés!

2021. szept. 4. 00:09
 29/136 anonim ***** válasza:
75%

"Természetesen az úgynevezett népegyházakkal kezdj"

És ha mindet kihúzta a listáról, akkor jöhetnek a szekták?...

2021. szept. 4. 09:43
 30/136 anonim ***** válasza:
100%

Vidiripi

Hát én abból indultam ki ,hogy azért legalább egy maradni fog!

De a kérdés kiírója semmit nem reagált ,így az is lehet hogy már megoldódott a dolog.

2021. szept. 4. 13:55
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!